Патриарх Даниил отслужи тържествена света Литургия в Дупница

Региони

Патриарх Даниил отслужи тържествена света Литургия в Дупница

10404
преди 9 часа
Патриарх Даниил отслужи тържествена света Литургия в Дупница
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Тържествена света литургия отслужи патриарх Даниил за празника на църквата "Свети Николай" в Дупница. Днес се навършват 180 години от построяването на храма.

препоръчано

Много вярващи се събраха и отпразнуваха 180-годишнината от построяването на църквата.

Храм "Свети Николай" е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Основната конструкция на настоящата сграда е дело на прочутия архитект от епохата на Възраждането майстор Миленко, който по-късно изгражда църквата на Рилския манастир.

Патриарх Даниил поздрави дупничани с празника, пожела да продължават да поставят вярата си в Бог на първо място, тъй като с нея могат да постигнат всичко. Пожела им да имат същата упоритост, с която са възстановили храма, и занапред.

Църковното настоятелство благодари на патриарх Даниил за посещението, службата и вниманието, като му поднесоха набедреник.

Църквата е най-старата в града, като първите данни за нея датират от 1609 година, информира БНТ. Два пъти в историята си храмът бил сравняван със земята по време на османското завоевание и е бил издигнат отново.

Допреди 40 години постройката на църквата съществуваше, но беше силно занемарена и не се използваше.

Миналата година обаче с помощта на дарители храмът беше реновиран и така вътре отново започнаха да се провеждат служби, сватби и кръщенета.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК