Вход
София
Времето в София -1 o C

Патриотите поискаха СОС официално да подкрепи правителството за Младежката зимна олимпиада през 2024 г.

Патриотите поискаха СОС официално да подкрепи правителството за Младежката зимна олимпиада през 2024 г.

на 08.11.2018
7116
4
Патриотите поискаха СОС официално да подкрепи правителството за Младежката зимна олимпиада през 2024 г.
Автор: ПИК
08.11.2018
4
7116

„Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ внесоха проект на декларация за даване на официална подкрепа от страна на Столична община за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Те смятат, че след като Министерство на младежта и спорта е задвижило кандидатурата, вече е време и Столична община да застане официално зад нея. Според Патриотите, местната власт е част от този процес по организация на форума, затова и следва да се подкрепят усилията на спортния министър Кралев.

В текста на декларацията се казва, че Младежката зимна олимпиада през 2024 г. дава уникален шанс на София да остави Витоша за следващите поколения във вид, какъвто хората заслужават.

Групата на Патриотите в Столичния общински съвет без колебание подкрепя действията на министър Кралев за модернизация на лифтовете и влековете на Витоша и за развиване на планината като дестинация за практикуване на зимни спортове, отдих и туризъм. Общинските съветници от ВМРО и АТАКА са внесли и доклад с предложение Столичният общински съвет да поиска от МОСВ изменения на действащия план за управление на Витоша с цел модернизиране на влековете и лифтовете.

Патриотите очакват декларацията да бъде гласувана на следващата сесия на общинския съвет в края на ноември.

Ето и текста на самата декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

За подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Столичният общински съвет изразява подкрепа за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на града като европейска спортна столица и ще даде нови възможности на жителите и гостите за здравословни дейности. Във връзка с тази кандидатура Столичният общински съвет се присъединява към усилията на Министерството на младежта и спорта за преработка на плана за управление на Природен парк „Витоша“ с цел да се модернизират спортните съоръжения и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри „София - 2024“.

Подкрепяме становището на членовете на междуведомствената група, които постигнаха консенсус за пречките пред обновяването на публичната и частната инфраструктура на територията на парк „Витоша“. Многократно членовете на Столичния общински съвет са се аргументирали, че несъответствия и противоречия в изискванията на законите и в Плана за управление на парка поставят непреодолими пречки пред необходимото обновяване на спортните съоръжения. Тези изводи бяха потвърдени и от междуведомствената работна група, чиито заключения са, че планът за управление на парка трябва да премине през частично изменение, което да отстрани гореспоменатата колизия на нормативни документи.

Столичният общински съвет е категоричен, че заместването на лифтов транспорт в природен парк „Витоша“ с автомобилен не съответства на целите за устойчиво ползване и опазване на природните ресурси и за предоставяне на възможности за спорт, активна почивка и туризъм, предвидени в Закона за защитените територии. Пред обществото не стои съмнение, че въженият транспорт е най-щадящ за природата и местната власт трябва да осмисли тези факти.

След 10 години публични обсъждания, създаване на работни групи и комисии местната и централна власт имат ангажимента да се обединят около постигнатия консенсус в междуведомствената работна група и да превърнат Природен парк „Витоша“ в така желаната от гражданите, посетителите и туристите достъпна планина, опазваща природните ресурси и предлагаща уникални за Европа условия за туризъм и спорт. Младежката зимна олимпиада ни предоставя уникалния шанс да оставим Витоша на бъдещите поколения във вид, какъвто софиянци и планината заслужават.

Столичният общински съвет подкрепя действията на правителството по издигането на кандидатурата на София за домакин на Младежки зимни олимпийски игри през 2024 г., предстоящите стъпки, които ще инициира министър-председателят и конкретните действията за постигане на нов облик на планината на Министерството на младежта и спорта.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 6270
архив

Някакъв тип черпи - спечелил на надбягванията. Разказва на приятелите си:
- Присъни ми се сън - шест седмици... Заложих на номер 49 и спечелих.
- Ама 6 по 7 е 42, не е 49.
- Ти, като разбираш толкова от математика, затова ходиш гол и бос.

няма нови новини
Днес: 286
hot
най-четени новини в момента
сега
2282
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Превозвачите категорични пред Нанков: Протестите не са наши, не участваме в политически акции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Как да познаете, че сте алергични към секса
x