Педиатър: Децата без симптоми не пренасят коронавирус, родителите ги заразяват

Животът днес

Педиатър: Децата без симптоми не пренасят коронавирус, родителите ги заразяват

3426
на 05.03.2021
Педиатър: Децата без симптоми не пренасят коронавирус, родителите ги заразяват
Автор:   ПИК

Децата без симптоми не са разпространители на Ковид-19, но обикновено те се заразяват от родителите си, а не обратното. Това заяви педиатърът д-р Марио Янакиев.

препоръчано

"Без симптоми не пренасят коронавирус, но родителите заразяват децата, а не децата родителите", посочи д-р Янакиев.

Според него ръстът на по-малките, диагностицирани с Ковид-19, се дължи на третата вълна.

"Имаме нов вид на вируса, а третата вълна ще бъде провлачена до май. Това е не толкова заради щамовете, просто нашите организми са много изморени", отбеляза педиатърът и добави, че има пряка връзка между психологичното ниво и имунитета.

"Няма драстично увеличение на болните деца при мен, да са спокойни родителите, че аз не срещам тежки усложнения", подчерта д-р Янакиев пред България он еър.

По думите му най-честите симптоми при по-малките са хрема, кашлица, болки в гърлото, повръщане и разстройство.
"Педиатрите много рядко правим PCR тестове на деца, но когато детето е заобиколено от болни родители, инфекцията продължава повече време. Внимателни сме особено ако имат хронични заболявания. Трябват специални условия, за да се вземат проби от децата, особено малките, затова имаме резерви за скрининг", подчерта д-р Янакиев.

Относно ваксината лекарят обясни, че няма известие от фирмите производители на ваксини за изпитания върху деца, затова е скептично настроен за масова имунизация на по-малките.

"Тази година свикнахме да живеем в Ковид епидемия, което беше голямо изпитание за педиатрите. Опитният педиатър с една епидемиологична анамнеза, с един поглед може да разбере дали е болно детето. Бъдете спокойни, децата изкарват леко Ковид-19, но вашият лекар трябва да създава профилактична програма", каза д-р Янакиев.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО) ШОУ В ПАРЛАМЕНТА! Манолова бяга от пиара на ГЕРБ - мълчи защо гази законите (ВИДЕО)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това