Вход
София
Времето в София 26 o C

Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ

Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ

на 16.12.2014
1493
0
Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ
Автор: ПИК
16.12.2014
0
1493

Частните пенсионни фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, пожелали да се осигуряват само в Националния осигурителен институт. Това ще става по искане на НОИ.

Младите, които оттук нататък ще започват да се осигуряват за първи път, ще имат една година, в която да подадат заявление за внасяне на 5% от осигуровките им в универсален пенсионен фонд. Ако не го направят за 12 месеца, директно ще бъдат прехвърляни към НОИ и повече няма да могат да избират пенсионен фонд. Как ще става това - ред, начин и срокове, ще бъде допълнително разписано в акт на Министерския съвет. Това предвиждат законовите промени в Кодекса за социално осигуряване, които предлага ГЕРБ преди второ четене на законопроекта за Държавното обществено осигуряване.

Българите, които в момента се осигуряват във втория стълб (родените след 1959 г.), ще могат еднократно да изберат дали да се осигуряват само в НОИ. Това ще се случва от 1-во число на следващия месец след подаване на заявлението. Тези, които изберат да минат към НОИ, няма да имат право да се върнат в универсален пенсионен фонд. Българите, които изберат да се осигуряват само в НОИ, няма да имат индивидуални партиди за втора пенсия.

Това означава, че осигуровките им няма да могат да се наследяват, пише в. Сега.

В предложенията за промени е записано още, че възрастта за пенсия се замразява, но стажът се увеличава с 4 месеца. Така и догодина мъжете трябва да се пенсионират на 63 г. и 8 м., а жените - на 60 г. и 8 месеца. Стажът обаче се увеличава на съответно 38 години и 35 години. Единствено това предложение е мотивирано с факта, че "тежестта на реформата, стартирала през 1999 г., се поема преди всичко от работещите трета категория".

Промените за пенсионните фондове не са мотивирани, липсват и финансови разчети как биха се отразили. Въпреки обещанията, в проектозакона липсват текстове за въвеждане на възраст на военни, полицаи и магистрати. Не е записано и криминализиране на умишленото укриване на осигуровки от работодатели и самоосигуряващи се. Идеята да се даде възможност за избор къде да се внасят осигуровките - дали само в НОИ или и в частен фонд, е изцяло на правителството.

Представители на синдикатите, участвали в срещата, признаха, че по-скоро са използвани като параван, за да се прокара решението. "С това предложение се цели да се нанесе удар върху модела на осигурителната система. Това е по-лек вариант за национализация на натрупаните средства. Не е ясно как ще става прехвърлянето. Първият и вторият стълб са взаимносързани и те не се конкурират. Освен това не виждам как ще се случи от 1 януари", коментира пред "Сега" председателят на асоциацията на дружествата Никола Абаджиев.

"Предложението е твърде притеснително и провокира доста въпроси. От формулировката му не стават ясни детайлите, но със сигурност една подобна промяна означава фактическо плавно минимизиране на ролята на втория осигурителен стълб, респективно – променя се цялата концепция на осигурителната ни система.

Поставя се под съмнение нейната стабилност и прогнозируемост, и се дава лош сигнал за осигурените лица, които губят и без друго крехкото доверие към системата. Не можем през сравнително кратък от историческа гледна точка период от 15 години да правим такива радикални завои в една от ключовите обществени системи", написа в блога си изпълнителният председател на стопанската камара Божидар Данев.

Той коментира, че "подкрепяме този демократичен принцип, но в конкретния случай не става ясно дали въпросният избор не е всъщност лишаване на осигурените от такъв". "Средствата в НОИ са гарантирани от държавата, докато тези в универсалните пенсионни фондове не са гарантирани на 100%. Следователно, има неравнопоставеност между двете. Това поставя фондовете в неизгодна пазарна позиция и пред опасността те да изгубят клиентите си, а това практически води към тяхната ликвидация. В този смисъл, направеното предложение е директен удар върху модела на тристълбовата пенсионна система и е отказ от капиталовия принцип, което е повече от недалновидно.

С подобно решение се пристъпва към частична плавна ликвидация на фондовия пазар в България. Може да се прогнозира срутване на стойността на ценните книжа, обезценяване на акциите на редица публични компании с тежки последствия за българската икономика. Всичко това със сигурност ще доведе и до срутване на кредитния рейтинг на страната ни", пише още Данев.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" също призна, че предложението поставя много въпроси за процедурата, по която ще се случва прехвърлянето, за ликвидирането на инвестиционни портфейли на фондовете и прочие.

Сподели:
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Началник на полицейско управление събира подчинените си и им казва:
- Господа, поради липса на време ще говоря без да мисля!

няма нови новини
Днес: 295
hot
най-четени новини в момента
сега
2180
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов с горещи думи за Орбан: До него сме! (ВИДЕО)
x
10 неща, с които родителите съсипват брака ви
x