Вход
София
Времето в София 1 o C

Петър Волгин: Кой пречи на отношенията България-Русия

Петър Волгин: Кой пречи на отношенията България-Русия

на 15.12.2019
66662
55
Петър Волгин: Кой пречи на отношенията България-Русия

В началото на юни 2014 г. в България кацнаха трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мъри. Веднага след срещата си с тях тогавашният премиер Пламен Орешарски обяви спирането на "Южен поток". Той, естествено, се оправда с изискванията на Европейската комисия и европейското законодателство, но доволният поглед на Маккейн, един от най-ярките американски политици русофоби, беше по-убедителен от хиляди думи. Джон Маккейн, мир на праха му!, беше републиканец, а Кристофър Мъри - демократ. По въпросите на външната политика обаче и по отношението към Русия двамата нямаха никакви различия. Половин година преди визитата си в България Мъри се разходи до Киев, за да подкрепи Майдана. Има го на снимки редом с един от най-екстремистки настроените украински политици - Олег Тягнибок, известен с крайните си антируски и антисемитски изказвания. Разбира се, и самият Маккейн беше на Майдана. Нямаше как видният русофоб да пропусне такава ярка демонстрация на антируски чувства.  Още повече пък, когато е инспирирана и финансирана тъкмо от американска страна.

Та ето тези хубави хора се озоваха в кабинета на Пламен Орешарски само няколко месеца след преврата в Украйна. Посетиха, естествено, и тогавашния президент Плевнелиев, който тъкмо в онзи период се трансформираше от сравнително нормален човек в  изтрещял русофоб. По време на срещите си в София американското трио не спираше да говори за това, че най-много го вълнува "енергийната сигурност на България". Да, бе! Дреме им на американците за нашата "енергийна сигурност". Главната им задача винаги е била  да спират с всички възможни средства руските енергийни проекти. И разбира се, да пробутат на европейците собствения си газ. Никой важен политически фактор няма да признае това публично. Когато става дума за България, ще се говори за това, че сме напълно лоялен член на ЕС и затова, видите ли, налага се, да има известно закъснение или направо спиране на някой енергиен руски проект.

Скорошните изявления на Бойко Борисов по темата не направиха изключение. Той обича да обяснява всяко свое неблагополучие с "тежкото наследство, оставено от Орешарски", но по въпроса за "Турски поток" буквално повтори думите на някогашния премиер относно "Южен поток". Трябвало било да се съобразяваме с европейските директиви и процедури...

Така е, трябва да се съобразяваме. Но нима това е оправдание за очевидното забавяне на строежа на нашата част от проекта "Турски поток", която ние държим да наричаме "Балкански"?  Например в периода 18 септември - 21 октомври тази година сме построили едва 11 километра от него. Как това се връзва с обещанията на премиера, че вече ще строим по 5 километра на ден? Но дори и тези стахановски уверения да се превърнат в стахановски дела, "Балкански поток" няма да започне да функционира преди средата на идната година. Защото освен да се завърши строежът, трябва да се извършат проби, да се отстранят недостатъците и т.н. А турският президент Реджеп Ердоган вече обеща, че "Турски поток" тръгва на 8 януари. Сръбският му колега Александър Вучич увери, че и сръбската част от трасето е почти готова. И кой тогава влиза в ролята на двойкаджията? България, естествено.

Едва ли българското забавяне на строежа на газопровода е резултат от някакво наше изначално неумение да спазваме сроковете. Едно друго обяснение изглежда много по-вероятно. Даде го самият Владимир Путин в предизвикалото толкова коментари свое изявление. Бавим се заради натиск отвън, директно, без никакви дипломатически увъртания, каза той.  Не е необходимо да си Путин, за да се досетиш за наличието на такъв натиск. Официален Вашингтон прави и невъзможното, за да вгорчи живота на всички, които участват в руски енергийни проекти - били те частни компании или държави. Преди няколко дни американски конгресмени включиха санкции срещу "Северен поток-2" в законопроекта за бюджета за отбрана. Те ще се прилагат срещу корабите, полагащи дълбоководни тръби, както и срещу ръководни кадри на компаниите, работещи с тези плавателни съдове. Говорим за действия срещу газопровод, зад който стои Германия, най-силната държава в ЕС. Само можем да си представим какво е отношението  по този повод към България, която пък е най-бедната държава в  Евросъюза.

Между другото, това с бедността съвсем не е универсално оправдание за безгръбначно поведение. Още повече България е доказала, че може да устоява на натиск. Дори когато той идва от "всесилните"  западни партньори.  Когато се разрази истерията около отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, повече от половината държави в ЕС експулсираха руски дипломати. Без да има каквито и да било доказателства за  участие на Русия в покушението. Руските дипломати бяха гонени само заради наличието на "голяма вероятност" официална Москва да е замесена в случая. Имаше изгонен руски дипломат дори от Будапеща, чийто премиер Виктор Орбан се води голям приятел на Русия. А за всеобща изненада, тъкмо България, която е възприемана като безмозъчен изпълнител на всяко евроатлантическо желание, не предприе подобни действия. Борисов отказа да гони руски дипломати, показвайки, че можем да се противопоставяме на чуждия натиск, особено когато той е в резултат на безсмислени обвинения.

Още по-наложително е да се противопоставяме на чуждия натиск, когато става дума за защита на националните ни интереси. Заинтересована ли е България  през нейната територия да минават тръбите на "Турски/"Балкански" поток"? Безспорно. Има ли риск да повторим глупавото си поведение, което демонстрирахме  по отношение на "Южен поток"? За жалост, има.  За още по-голямо съжаление, има и българи, които правят всичко възможно това да се случи. Оказва се, че за тези хора много по-близки са интересите на САЩ или на Украйна, отколкото тези на България. Да, за Украйна би било чудесно, ако "Балкански поток" остане само на хартия. Така тя ще продължи да транзитира огромни количества руски газ за Европа, да прибира солидни транзитни такси, а на всичкото отгоре и да покрадва от синьото гориво. САЩ също много биха се радвали, ако могат да пласират по-скъпия си втечнен газ вместо по-евтиния руски. Тук веднага родните евроатлантици ще ревнат, че в момента на Полша ѝ излиза по-евтино да купува американския, а не руския газ. Това, което евроатлантиците пропускат да ви кажат, е, че американският продукт е по-евтин, защото се дотира от американската държавата. Специално за Полша. Която е от жизненоважен интерес за САЩ. И американците ще направят всичко, за да може тя да е достатъчно силна. А им трябва силна Полша, за да я противопоставят както на Русия, така и на някои "съмняващи се" в американското величие държави от "стара Европа". Като Германия например. А вероятно се досещате, че втечненият газ за нас няма да бъде дотиран.  Ще си плащаме като попове. Така както плащаме престъпно скъпата електроенергия от "Марица 1" и "Марица 3". А българите, за които американските или украинските интереси са по-важни от българските, ще продължат да ни убеждават, че така трябва. Защото така сме се освобождавали от "руската зависимост" и сме постигали "диверсификация". Грижещи се за чужди интереси българи винаги е имало. И ще има. Ние просто трябва да престанем да ги слушаме.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(55)
1
Ами то и след една моя среща с Бойко за 15 минути си обърна позицията за АЕЦ Белене на 180 градуса
2
Пречат държавниците, които прОдадоха независимостта на България и икономическите и интереси в полза на господарите си американците. Превърнаха ни в щат към САЩ и то в Европа.
3
Пречат държавниците, които прОдадоха независимостта на България и икономическите и интереси в полза на господарите си американците. Превърнаха ни в щат към САЩ и то в Европа.
4
Волгин е Съветско К-ОПЕЛЕ, Кръстено на ОКУПИРАНАТА Българска Река БОЛГА (ВОЛГА), Където ще Давим Хазарите от КРЕМЪЛ ! БЪЛГАРСКИЯ КЕНЕФ П(Росия) УМРЯ !Да Живее Гробокопача-ЕВРЕИН Владимир Шаломович и Неговия Духовен Баща Берн Лазар ! http://s8.postimg.cc/6fzrb5zr9/Lazar_Putin_Medvedev.jpg Тази Измислена Държава Наречена Русия: 1.Волжските Българи я Създадоха ! 2.Дунавските Българи я Култивираха ! 3.Кавказките и Киевските Българи ще я Ликвидират ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
5
Браво имало още мислещи хора
6
От Руснак Какво да Очакваш? Държава, Език, Писменост и Култура им Дадохме, те си Останаха ЖИВОТНИ ! ДА СЕ ЗНАЕ: Руската Нация е Продукт на Любовта Между Българско Арийско Говедо и Хазарска П-едерастка Свиня Кланяща се на Фалоса. Заплождането е Станало в Старата Българска Столица Бащу (Киев), Виновник е Угор Лачин (Игор Рюриков) Издънка на Рода ДУЛО. Цялата Земя от Москва до Казан,от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/russiangenocide.html
7
Питека иска да седи на два стола,но това много скоро ще му изяде главата.
8
Тоя нелеп "журналя" Волгин, къде се изявявал?! В тази нелепа клоака с многомилионна аудитория!
9
Волгин,Вигенин Путин ми се струва че има нещо общо,сигурно само така ми се струва,,ха ха ха ха
10
Престанате, не**щастници
11
Волгин е готов да даде и дупе на любимия си лилиПутин.
12
От вън жълтичко,а от вътре червенее...що е то?
13
НА ОТНОШЕНИЯТА ПРЕЧАТ ДЪРВЕНИТЕ БОЛШЕВИШКИ ГЛАВИ В КРЕМЪЛ !
14
Вие вече сте си дали анycите на краварите за скъп американски газ нещастни соросоидни пeдaлчет анти руски фанатици !
15
Само Боко пречи на отношенията България- Русия,но идва март месец.
16
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
отговор на коментар
ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЛИЧНО МНЕНИЕ,НО ......ОБЪРНЕТЕ СЕ 30 ГОДИНИ НАЗАД.КАКВА БЕШЕ ИКОНОМИКАТА НИ-СИВ,ЧИЯ 16-ТА РЕПУБЛИКА БЯХМЕ,ИМАШЕ ВАРШАВСКИ ДОГОВОР,КОИ НИ БЯХА ГОСПОДАРИТЕ ТОГАВА????????????????КОЙ НИ БЕШЕ ПРОДАЛ ТОГАВА И НА КОГО,ПО МАЛКО ЗАВИСИМИ ЛИ БЯХМЕ,КАТО ИЗНАСЯХМЕ ЗА ТАМ ХРАНИ,ОБЛЕКЛА И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ ЗА БЕЗ ПАРИ???ИЛИ ЦЕЛТА С ТОВА ВИ ПИСАНИЕ Е ДРУГА?
20
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
21
„Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години. Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи: а) подкупването на държавни служители; б) саботиране на нейната външна политик; в) намеса във вътрешните й работи.“ – https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/putting-national-interest-first-soberly-and-firmly.html
22
„Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България. Първо защото тогава България би изместила Русия в ролята и на християнски покровител на Балканите и второ защото една силна и независима България би била най-голямата преграда на руските завоевателни планове на Балканите. Затова, същата тая Русия, която създаде проекта за Санстефанска България, по-късно, 1886 год., се обяви против Съединението на Южна и Северна България, а в 1913 год. тласна Румъния в гърба на България, за да осуети нейните национални стремежи." – 19.11.1915 г., уводна статия във в-к „Работнически вестник“, орган на Българската работническа социалдемократическа партия (БРСП), ръководена от Георги Димитров (https://voinaimir.info/2016/11/димитър-благоев-русофилията-и-русия/
23
Волгин ли прънна, че замириаса на въглеводороди? Няма ли еколози в тази държава?
24
Здравейте Господин Волгин, години следят Вашето предаване по радиото. Понякога съм се смял, понякога слушах внимателно а и няколко пъти ми се е плакало. Не ми се иска да влизам в подробности и анализи защото не са моята силна страна. Мога да констатирам само следните факти: Русия е световен лидер между страните със суровинен фактор. И толкова. Не произвежда технология 5G, не е дала на света технологично нищо повече от оръжия и гориво за ракети. Всеки средно интелигентен човек може да се досети, че да минеш с една голяма тръба през цялата територия на България за 80 дни(по 5 километра на ден) е глупост. Може би в пустинята няколко хиляди работници от третия свят могат да го постигнат..... Разбира се че натиск има и ще има. Не е необходимо да обяснявате на обществото че едва ли не имаме Премиер без разум. Искам да Ви помоля да оставите перото, да се качите на колата и да ни напишете една статия от мястото на строежа. Със снимки и разговори с ръководителите. Не ни обяснявайта как Саудитска фирма изпълнител ще бъде санкционирана от Американци. Все едно Сръбска фирма да бъде санкционирана от Руснаци.
25
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Какъв "евтин" руски газ СЪНУВАШ бе , червен манипулатор !?
28
Под добри отношение със СЕГАШНА Русия, другарят Волгин разбира безропотно плащане на скъпи горива (Лукойл, Газпром), опасване на България с тръби, по които да тече само руски газ, по възможност напускане на ЕС и НАТО и включване в състава на империята на злото. И една гнусна лъжа - наскоро купихме неголямо количество американски втечнен газ, а цената беше ПО-НИСКА от цената на братския православен руски газ. И то газът беше купен през холандски посредник, а не директно. Това призна дори и рупорът на руската пропаганда у нас ДИР.БГ.
29
Нормалните оношенията между пълна кана и чаша са толкова, колкото може да поеме чашата, ако каната има проблеми с остатъка те са само нейни.
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
31
ПИК няма нищо нецензурно в т.30. Вие цензурирате мненията.
32
Най-големия държавник беше правешкия циганин, който още на летището посрещаше брежнев със свалени гащи одупен и предлагаше България да стане 16 република. А тоя волгин е един изявен педерунгел от гей дружинката на симов голия охлюв с разпрания гъз
33
Как кой пречи, пречи всичката тая БСПдирастя, водена от Кауна и Импекса, която свири на Путя и мурзилките. Волгата е натъпкан отгоред и отзад със мурзилска семена течност, и затова сега пръцка руски хайвер!!
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
Абе, другарката Волгин, как стана така, че като падна комунизЪма СССР се оказа със стотици милиони длъжник на България? Нали „великий, могучий” уж ни хранеше? Сега икономиката на Русия е колкото на Холандия, каква толкова изгода имаме от тях? Разве что, рубли ( деревянные) за троловете, като тебе! Хайде стига заблуждава пенсионери и тъ.панари с червено мислене!
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
37
Отношения България - московия не трябва да има. България е европейска държава и московията е азиатско плашило.
38
...Плевнелиев единствен излезе и каза на глас , че анексията на Крим е "агресия", но за тъмночервения мозък Волгин , това било "изтрещял" русофоб! Този човек определено е отказал да мисли! За русоробите единственият виновник за липса на нормални отношения, виждаш ли , били ...Америка! Прекалено първосигнално и примитивно за човек , който парадира с претенции! Всеки с глава на раменете знае, че ако има някой виновен за ненормалните отношения между България и Русия, това са болните геостратегически домогвания на Путин, и неговите сервилни наведени пажове в България!
39
За голямо мое съжаление, в Европа няма алтернатива на руския газ и нефт! Колкото по-рано го разберем, толкова по-добре за България. Германия и Турция го занаят и за това строят газопроводи, Германия даже два! И двете страни са със силни икономики и държат да останат такива. Даже комшиите се надяват скоро да влязат в десетката на най-развитите икономики! Ние понеже сме по-умни от тях ще купуваме близо 2 пъти по-скъп шистов газ, докаран от майната си. Да сме живи и здрави и да видим до къде ще я докараме когато цените на всичко тръгнат нагоре. Докато имаше СИВ всеки даваше това което има- руснаците газ и нефт, ние домати и краставици. Сега не е така, "братята" американци искат долари и то винаги авансово, а ние винаги ще си останем най-бедните в Европа!
40
Как разбра само , че шистовия газ е два пъти по-скъп? Германия получава 40% процента от Русия, това значи ли , че другите 60% са са два пъти по-скъпи! Несериозно е ! От Газпром са напълно зависими само Словакия , Полша , България...Компресираният газ е близо 20% по-скъп от руския, но Полша са успяли да договорят близо 30 % отстъпка! Всичко е въпрос на преговори! За първи път и в България,успяхме да доставим газ по-евтин от руския... Най- страшното е ,да оставим руски монопол в газта...Тази попара сме я сърбали! Тъй наречената "братска" Русия по- едно време ни натрисаше най-скъпата газ в Европа! А и не можеш да разчиташ на това, дали Самодержавеца Путин бил станал накриво ...несериозно е !
41
Петър Волгин - Говорит Москва! Говорит Москва!
42
Трябваше да напишете, че статията е писана от Харизанов, Гърневски, Антоний Гълъбов,Антон Тодоров, Георги Марков....а не от Волгин....е така , за т@шак и си гледайте сеир след това в коментарите.Щеше да има....Браво, патриот, самата истина, отдавна не сме чели такава добра статия.....)))))))) И троловете на ГЕРБ щяха да се видят в паника и да се чудят какво да пишат....)))))
43
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
44
По-добре таралеж в гащите, отколкото приятелство с тази държава.
45
Първата мекица е за кучето ! Разбрали бе,40ти олигофрен ! Задай си въпроса,защо САЩ купуват втечнен газ от Русия ?
46
Ха, ха, ха, близо една четвърт от коментарите са "нецензурни"!Защо е така бе главаначета от порно-сайтчетао ПИК, или пак ли се развълнувахте много от "топлите и мили"пожелания на коментиращите по отношение на кенефа!
47
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
48
Чети коментарите и може би ще ти стане ясно кой пречи-НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТТА В ТЪРГОВСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ КОЕТО СЕ ИЗРАЗЯВА ВЪВ БАЛАНСА НАРЕЧЕН ЗАГУБА
49
Германия и Турция печелят от газопроводите а България губи. Българите са по-богати oт Германци и Турци и могат да купуват Катарски/САЩ газ на 4 пъти по високи цени защото имат евроатлантически ценности и ориентация.
50
Волгин ми е антипатичен, но за ЗАГУБИТЕ на България причинени от америнците е ПРАВ!!САЩ ползват 3 бази и 2 ком центъра за което НЕ ПЛАЩАТ дори ЦЕНТ??? Турция има 2 бази на САЩ като само за Иджирлик получава по 25 МИЛИОНА долара годишно и 18 млн за другата!?!??Разликата идва от стойността и качеството на ":управляващите"!!
51
До Таня Тодорова от феиса, Ние и да искаме НЕ МОЖЕМ да третираме Русия като враг, проблемът ни е че ТЕ ни третират като СЛУГИ ДЛЪЖНИ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ВСИЧКО КОЕТО ИСКАТ, а КЪДЕ е нашия интерес Татяна, имат си пета колона в България и ни ЗАРОБВАТ с договори които НЕ СЕ ОБСЪЖДАТ в обществото и парламента, примера е оборудването за АЕЦ Белене която още НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ Я ИМА, логиката е елементарна, ами др. Р.Овч. който подписа договор за 30 години за доставка на руска газ, и то при положение че имахме сключен договор до 2010 год., а той още 2006 подписа нов, а ЦЕНАТА е ТЪРГОВСКА ТАЙНА , да но тази цена се плаща от хората, оказа се че е една от най високите е ЕС, даже богатата Германия плащала по малко, извиненията с това че сме малък пазар НЕ ВАЖАТ защото сме на място което е най удобно и евтино за нови газопреносни трасета, и Южен поток го показа и сега Турски поток, ако съм на мястото на Борисов и този поток няма да направя, разберете че ти ни третират като хора втора и трета ръка, безгласна маса дето трябва да им козирува.
52
отговор на коментар
Този "мислещ" човек не каза за какви пари щеше да се строи Южен поток и на Кой фирмите щяха формално да го строят, т.е. през кои фирми щяха да минават разплащанията. Не може да се строи на всяка цена.
53
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
54
предадох точна и ценна информация за това как Американците процедират с втечнен газ??!!Ако ме цензурирате,означава че сте руски сайт и ви притеснява истината за втечнения газ??!!
55
BRAVO VOLGIN TO4NO V DESIATKTA, NO ISTINATA BOLI.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3395
архив
няма нови новини
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
сега
2410
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
ЗА РАЗКРЕПОСТЕНИ ДАМИ: Отговорите на всички ваши неприлични въпроси
x