Вход
София
Времето в София 25 o C

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": И българските, и руските протестъри са еднакво неприятни

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": И българските, и руските протестъри са еднакво неприятни

на 25.08.2019
69448
33
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро": И българските, и руските протестъри са еднакво неприятни

Днешните демонстриращи в Москва имат един основен недостатък - страшно много приличат на българските протестъри. Даже на моменти са по-досадни и по-глупави от тях. Това идва от мащаба. В Русия всичко е несравнимо по-голямо, отколкото в България. И богатството, и бедността, и мъдростта, и глупостта.

Но независимо от разликите в мащаба приликите между демонстрантите в Москва и София е удивителна. И едните, и другите се определят като либерали. И едните, и другите се представят като "активно гражданско общество". И едните, и другите се борят за "свобода, права на човека, права на различните". И едните, и другите съвсем открито презират сънародниците си, които не виждат смисъл да си разхождат телесата по улиците в опит да се представят като непримирими "борци за демокрация".

И най-важното - и тези в Москва, и тези в София лъготят. Ама много. Помните ли какво ви обещаваха софийските протестъри през лятото на 2013 г.? Казваха, че е достатъчно да падне правителството на Пламен Орешарски, за да се възцари веднъж завинаги в България царството на свободата. Е, правителството падна. Не заради протестърите, разбира се, а защото Доган предпочете да си прави алъш-вериша с Бойко Борисов, а не със Сергей Станишев. Нещо да се промени, след като Орешарски престана да бъде премиер? Да не би да намаля корупцията или да престанаха безпринципните политически пазарлъци както назначението на всякакви некадърници на високи постове? Естествено, че не. Всичко си остана постарому. Даже и по-лошо стана.

Промениха се единствено материалното благосъстояние и социалният статус на някои от най-активните протестъри. Някои заеха престижни държавни служби, други се сдобиха с апетитни имоти в софийския център. А най-голямото "постижение" на всички протестърибеше, че успяха да отвратят нормалните граждани от всякакво желание да протестират. Нормалните граждани повече не искат да служат за масовка в желанието на една група тарикати да си уреди живота. И затова вече не излизат на улицата. Дори да има основателни причини за недоволство.

За сметка на това на улицата е "постоянното присъствие" от "граждански активисти". Тоест онези, които осчетоводяват протестите си пред чуждестранните донори. Става дума за ръководители на политически НПО-та, блогъри-млогъри и грантови анализатори, и онези, които биват определяни с класическата и прекрасна българска дума "инфлуенсъри". Те просто включват брояча и почват да обикалят по улиците, изобразявайки гняв от "несправедливостите в страната". След това представят сметката на "Америка за България" или някоя друга чуждестранна фондация. Максимум доход за минимум усилие. Да, има и протестъри безсребреници. Това са т.нар. "полезни идиоти", които "мразят безплатно". Те са излезли на улицата, защото искат на изглеждат модерни иготини. Още докато се разхождат и крещят клиширани лозунги, си качват селфитата във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, след което ужасно се радват на лайковете на френдовете.Колкото повече харесвания са събрали, толкова повече се издигат в собствените си очи.

Абсолютно същото е поведението и на московските протестъри.Редица от тях дори не знаят защо точно са излезли да протестират. Мънкат пред камерите някакви нищо незначещи фрази. Да, направили са си актуални за момента прически, развяват флагове на ЛГБТ движението, но когато трябва да обяснят на какво точно се дължи протестърската им активност, изпадат в безпомощно състояние. Вярно, че Навални обясняваше нещо в интернет, ама може ли човек да запомни всичко. Фактът, че на демонстрациите в Москва има много млади хора, силно възхищава западните наблюдатели.Ето, бъдещето на нацията недоволства, то е разбрало всички пороци на настоящото управление, значи дните на режима са преброени, мъдро се изказват "специалистите по Русия". И както винаги, бъркат желаното с действителното. Нищо не са осъзнали въпросните млади хора. Просто са намерили още един начин за интересно прекарване на времето. Също като софийските си колеги. И наистина, много по-готино е да си пиеш бирата и да си бъбриш с приятели не в заведение, а на протест. Тоест не си губиш времето, а си "в челните редици на борбата за демокрация". Освен това за висене в някое барче няма да получиш грант. Чуждестранните донори дават пари само за "защита на либералните ценности" или, иначе казано, за обиколки из столичния център. Това прекрасно го разбират както българските, така и руските протестъри.

Чуждите НПО-та не раздават грантове просто ей така, от добро сърце или от любов към демокрацията. Правят го с точно определена цел. Най-общо казана, това е запазването на глобалното либерално статукво. А по-конкретно, запазването на онази идеология, според която лечението на всички проблеми се състои в приватизацията, орязванията на социалните плащания, замразяването на заплати и пенсии. И ако някое правителство си позволи да се отклони от този модел, моментално му бива спретната "цветна революция". Желаещи да участват в нея винаги се намират. Защото, първо, се плаща добре, и второ, в продължение на години мозъците на хората са промивани в строго определена посока. На тях им е втълпявано, че държавата е лоша, че пазарът е свещен, че има една-единствена правилна гледна точка, която идва от Вашингтон. А от Москва само лоши работи идват, не спират да повтарят либералните пропагандисти.

Тази концепция, според която собствената ти държава не става за нищо, е особено любима на руските либерали. Те изпадат в радостна възбуда всеки път, когато им се удаде възможност да наплюят Русия. Особено пред микрофоните на чуждите медии. Тази им особеност силно ги сродява с онези българи, които се представят като твърди защитници на либералните ценности. Според българските либерали е проява на изключително лош вкус да говориш за великото минало на България и да споменавашнейните постижения. Ако искаш да си готин, да си cool, трябва постоянно да ругаеш родината си, да я изкарвашизостанала и недостойна да бъде "органична част от цивилизования евроатлантически свят".Естествено, и за руските, и за българските протестъри Владимир Путин символизира "абсолютното зло", който трябва да бъде спрян с цената на всичко.

В действителност руският президент извърши един, непростим според либералите, грях. Възроди Русия, върна величието ѝ. През 90-те години на миналия век, във временатана Елциновото пиянство и великото разграбване, Русия беше бедна и унижена. На международната сцена никой не се съобразяваше с нея. За времето, в което е начело на държавата, Владимир Путин направи две изключително важни неща. Подобри материалното благосъстояние на руснаците и направи така, че вече никое важно решение в сферата на глобалната политика не може да бъде взето без участието на Москва. За тези, които искат Русия да бъде безпомощна и унизена, това е равносилно на престъпление. И тук е голямата разлика междунормалните хора и протестърите. Първите, независимо дали са руснаци или българи, искат държавите им да просперират, а ръководителите им да бъдат уважавани в чужбина. Любимото занимание на вторите е омразата към всичко национално. Затова и винаги ще си останат маргинали. Както в България, така и в Русия.

 

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
Акъл от цървули не искам . Цървула да лиже гъза на когото си иска но да не говори от името на всички.
2
Ченгета управляват и двете държави и само корумпетата оцеляват.
3
Мурзилските протести са от болшевиките пеерасти, бе абдал. Нали и ти си от Импексовия Гей парад, начело с Румен Пъпката, Барсалата и СС Момата!!
4
...верно яко е глътнал джама! Как можеш да сравняваш нашите психо-десни с протестиращите в Москва! Само лицата да им видиш, и виждаш разликата! Все едно да сравняваш Рада /с онзи прякор/ и Ристю Дългоносий, с Навални или Каспаров! Трябва верно да си сляп да не виждаш по-далеч от носа си ! А с това сервилно поведение не е ясно Петърчо на кого се набира да се хареса,или си е по-скоро неадекватност която се обяснява в областта на психиатрията!
5
Петър Волгин ...уж Петър, пък Волгин...абе по-скоро Павлик Морозов...
6
Волгин, Волгин жалееш за казашки ботуш и Путин. Замини Волгин, замини. Но, всъщност май само се правиш на интересен. Kакто със СИРИЗA, Карл Маркс, Мао · Че Гевара....Интересни са само на фланелки.
7
Пешев,само ако знаеш Ти с колко обиколки си ги изпреварил тези протестъри!
8
Г-н Волгин ме изненада неприятно, брутално подценява аудиторията. И ние гледаме ютюб, а някои от нас поназнайват и руски. Шокиран съм, неприятно ми е да чувам от български журналист путинска пропаганда. В Русия обаче има и прекрасни свободомислещи хора. Потърсете в ютюб за Алексей Навальный и Любовь Соболь. РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ СВОБОДНА!
9
слушам радио хоризонт...има моменти де волгин се пръква и дрънка глупости....иначе волгин е начетен журналист,но подкупен
10
да защитаваш путин и мадуро..както и престъпника че гевара и да знаеш че не е така...рублите петьо скоро от тапетн хартия,ще са тоалетна...
11
Не съм муха за да го кацам и коментирам.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
прав си много е тъп този мазник.
15
Стига сте лаяли тук във форума! Пьотр Волгин е на директна хранилка при нас в Пасольството... Айеее
16
Сороснята завидяха на пачките за протестиращите в Москва и драпат за центове. Анализът на Волгин е добър, но не много задълбочен. Но е прав, плиткоумните и тук и там са еднакви, хора без образование и работа и драпат да са освободени платени безработни. Толкова са независими, че от тях нищо не зависи.
17
Прав е Волгин. Точен анализ.Само тия които си дават гъза под наем,не им изнася истината.Да видят Родината си,която от средна развита европейска държава в момента е кочина.
18
ПИКаджиите колкото и да се правят на "граждани за европейско развитие", не могат да скрият путинофилските си корени.
19
май го е хванало разстройство и бълва фекалии и от зад и отпред,там където има нещо като уста.Контрапротестърът вече оправи положението в България,та прескочи границата и си налапа любимия инструмент - руския кавал.Боже господи,прибери си вересиите,щото това дребосъче и гномче изтърси,че товарищ Путин при неговото управление оправил материалното положение на руснаците.Що за дебилство или на толкова вече години човечето ще манипулира по такъв елементарен начин.Е,има чугунени глави да му вярват.
20
отговор на коментар
Поне нещо прочети, преди да умничиш! Ама трудна работа, ти си от тия дето ".знаят"
21
От време на време ПИК пуска глупостите на Петър Волгин. Едва ли някой ги чете, но той си пише и ПИК му ги публикуват. Кажете му на другаря Волгин че в Русия е невероятна мизерия и престъпност. Увеличиха не доходите на руското население, а цените с близо 40% Освен това доходите не се изплащат или се бавят с месеци. Въпреки забраните за митинги хората излизат и протестират, защото трудно се живее. Не искат Путин да си прави ядрени ракети и да плаши цивилизованият свят, а искат икономиса, която е затънала някъде в сибирските тайги. Това е другарю Волгин истината, а не глупостите, които си писал, писал до самозабрава.
22
Какво изока Петър Вулвин?
23
отговор на коментар
Не знам защо сте неприятно изненадан, русофилските настроения на Волгин не са от вчера, но опита ми за анализ на / протестъри / е по посредствен , иска да ни внуши някаква прилика с едни хора в България и други в Русия, явно е закъсал за парици човека щом пише такива абсурди, колкото до Орешарски, ами ако не предложил Пеевски за шеф на ДАНС едва ли щеше да падне правителството, събраха се да протестират хора с различни политически възгледи,даже стари комунисти - мои комшии се хванаха за главите как може да предложат тоя нерез, а Русия не ме интересува, но пък ми прави впечатление че преди всеки избори Навални го арестуват и не му позволяват да се регистрира за избори , типично по СТАЛИНСКИ - има човек има проблем - няма човек няма проблем, може би това му харесва на Волгин може му харесва твърдата ръка, нищо не намеквам.
24
Един амбриаж си мечтаел да е централен нападател и да изтърве решаваща дузпа.Вече му научих името.
25
Този милиционер що не си стои в Масква? Тъкмо там да си.харчи рублите , натрупани от лизане ма руски... Гадно, неприятно човече.
26
Отвратителен джендър-путинист!
27
Русия не напразно е наричана „тюрма на народите“. Затова освобождаването си от тежкото руско робство празнуват като националин празник - „Ден на независимостта“ народите на следните държави: Армения – 21.09.1991 г., Естония - 20.08.1991 г., Казахстан – 16.12.1991 г., Киргизстан - 31.08.1991 г., Латвия - 21.08.1991 г., Литва - 06.09.1991 г., Молдова – 27.08.1991 г., Таджикистан – 09.09.1991 г., Туркменистан – 27.10.1991 г., Украйна – 24.08.1991 г., Узбекистан – 01.09.1991 г., Грузия – 09.04.1991 г., Татарстан – 30.08.1990 г. (Ден на суверенитета, има статут на автономия в РФ), Финландия – 06.12.1917 г. (Независимост от Русия), Полша – 11.11.1918 г. (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия), Унгария – 23.10.1956 г. (Ден на републиката и революцията – по случай въстанието срещу съветската окупация), Австрия - 26 октомври 1955 г. ( Денят, в който и последните руски окупационни войски са напуснали страната и това е първият ден, в който Австрия е отново независима и суверенна държава.) ++ Русия е била 250 години под татарско робство, но националният й празник не е освобождението от това робство. Националният празник на Русия е „Денят на Русия“ - 12 юни 1990 г., когато се приема Декларация за суверенитета на Русия. Да вземем пример от великия руски народ и нашият национален празник да стане 22.06.1908 г. – Денят на независимостта на България. ++ Не напразно е казано, че свободните народи празнуват Денят, когато са извоювали независимостта си, а робите празнуват Денят, когато някой друг ги е освободил. ++ Абе някой има ли представа защо и най-фанатичните български русофили, дори и самият г-н Волгин, за нищо на света не си представят да се преселят в Русия и да си заживеят там?!?
28
отговор на коментар
Маи си муха все пак щом се закачи
29
Нашите протестъри (не съм им адвокат, но понеже биват спрягани по-горе!) са ефект на демокрацията. А руските такива живеят в условията на феодална държава. Държавата Русия.
30
Както винаги ВОЛГИН ЛОГИЧЕН ,ОБЕКТИВЕН В ЗАКЛЮЧЕНИЯТА СИ ТАКА КАКТО ОТ НАШИТЕ ПРОТЕСТЪРИ НИЩО НЕ СТАВА,ПЛАТЕНИ БОКЛУЦИ,ТАКА И ОТ РУСКИТЕ СЪЩО..ВЕЧЕ КАТО СЕ ПОЯВАТ КАТО ГЛУТНИЦА СТАВА ЯСНО ,ЧЕ СА ПОЛУЧИЛИ ПАРИ!
31
Волгин, даже не ти четох писанието, щото нямам време за глупости. Тези протестъри са неприятни за теб, но за други може да са приятни. Нали така? За мен например Деситата (Иванчева, Радева, Плевнелиева) са неприятни, но е сигурно, че за други са приятни. А ти върви се снимай на Волго-Донския канал, изкопан от съветски каторжници, които са били даже без присъди.
32
И Волгин е неприятен , даже ОТВРАТИТЕЛЕН !
33
МНОГОУВАЖАЕМИ ГРОБАДЖИИ , МНОГОУВАЖАЕМИ деМУУУУкрати, НАПОСЛЕДЪК АГИТКАТА ВИ Е ГОЛЕМИЧКА ,НО ПРОСТОТИЯТА ВИ ПЪК Е БЕЗКРАЙНА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСЕ ОЩЕ Е МНОГО АКТУАЛНО ,ЧЕ СВЕСТНИТЕ У НАС СМЯТАТ ЗА ЛУДИ.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 21193
архив

- Вчера ходих в гората, набрах две кила гъби и ги подарих на тъщата.
- Ами ако случайно са отровни?
- Никакво "случайно" няма тук!

няма нови новини
Днес: 155
hot
най-четени новини в момента
сега
3079
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов подписа важен договор за "Турски поток": Искам да го наложим като Балкански (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Бъдете милостиви тази сряда, с чисти помисли и благи дела
x