Вход
София
Времето в София 18 o C

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро: "Чернобил" - чарът на успешната пропаганда

Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро: "Чернобил" - чарът на успешната пропаганда

на 20.06.2019
87247
37
Петър Волгин специално за ПИК и "Ретро: "Чернобил" - чарът на успешната пропаганда
20.06.2019
37
87247

Да започнем с очевидното. Говорим за много добър сериал. Сценарий, диалози, режисура, операторска работа, актьорска игра, специфика на онази епоха - всичко е изпипано до съвършенство. Макар че познаваме сюжета, най-малкото защото много от нас са го преживели лично, постоянно си задаваме въпроса: а какво ли ще се случи нататък? И нямаме търпение веднага щом свърши някоя от сериите, веднага да  пуснем  следващата. Това е най-доброто доказателство за успеха на една творба. Изключително майсторско е съчетаването на  историческия разказ и личния живот на героите. Изобщо каквито и суперлативи да бъдат изречени относно художествените качества на сериала, ще бъдат напълно заслужени.

И тук идва големият въпрос. Какъв е поводът за създаването на "Чернобил" и защо излиза точно сега? Както вече споменах, историята е известна на всички. От гледна точка на информацията сериалът не казва нищо ново. А и няма как да каже. Всичко около аварията в Чернобил отдавна е ясно. До най-малките подробности.  Много е писано, говорено и показвано за дефектите  на ядрените реактори тип РБМК, за грешките  на  операторите на централата във фаталната нощ, за престъпното мълчание на властите относно последствията от взрива, за героизма и саможертвата на "ликвидаторите". Дори не е и кръгла годишнина, която обикновено подсеща продуценти и автори отново да обърнат внимание на някое значимо събитие. Така че истинските мотиви на създателите на "Чернобил" трябва да бъдат търсени някъде  другаде, а не в клишираното "истината винаги трябва да бъде повтаряна" или "не бива да забравяме".  

На първо място, целта на сериала е да бъде уязвена Русия. Да, там се разказва за една отдавна несъществуваща държава, наречена Съветски съюз, и за една отдавна забравена идеология, наречена комунизъм. Само че колко от зрителите биха направили това разграничение? Политолозите и професорите по история ще го направят. Само че какъв ли е техният дял сред гледащите сериали?  Огромното болшинство зрители не прави разлика между някогашния СССР и днешна Русия.  И за това не са виновни те. Как ще правят разлика, когато вече толкова години именно политолозите и професорите по история твърдят , че Русия и СССР е едно и също нещо, че технологията на управление изобщо не се е променила, че дори ръководителите са един и същи типаж. Съответно няма никаква промяна от 1986 г. до днес. А значи случилото се тогава спокойно би могло да се случи и днес. Това е тънката червена линия, която върви през целия сериал. Руснаците са алкохолици, грубияни, аматьори и най-вече лъжци. Вярно, има и герои, готови да се жертват в името на истината, ама те са малко и системата винаги ги смачква. Така че, като цяло, на руснаците не може да се има никакво доверие. Особено в сферата на такива, пълни с опасности материи като ядрената технология.  Ако светът се изправи пред ядрена катастрофа, предизвикана било от авария в някоя централа, било от оръжие, това ще е само и единствено по вина на руснаците. Заради току-що изброените им отрицателни качества. Трагедията в Чернобил е резултат не само от човешка грешка, внушават авторите на сериала. Дълбоката причина е порочността на системата. А след като системата почти не е променена оттогава, както твърди антируската пропаганда, значи и безопасността на ядрените централи е на същото ниско ниво. И разбира се, всички държави, които разчитат на руските ядрени технологии, са потенциални жертви на всевъзможни катастрофи. Изводът - никакво взаимодействие с руснаците в тази сфера. Ама трябва да произвеждате енергия? Разбира се. Ето ви втечнен газ. Американски. Произвеждайте на воля. Е, той е по-скъп, ама няма опасност от радиация. Която неминуемо ще се появи, ако оставите на руснаците да ви строят централите.  Тези, които са достатъчно наивни да им се доверяват, да гледат "Чернобил". Моментално ще им мине желанието.

Ето това е съвършената манипулативна техника. Взимаш едно трагично събитие от миналото, пренасяш  го върху съвременността и внушаваш, че повторението на някогашните драматични събития е неизбежно. Защото хората са същите - от най-високите до най-ниските етажи. За да бъде постигнато това внушение, са допустими всякакви средства. Ето едно от тях. В "Чернобил" за кратко се появява и тогавашният съветски лидер Михаил Горбачов. Някога Западът го боготвореше. И как няма да го боготвори, когато той направи немалко за разпадането на Съветския съюз. В сериала обаче няма и намек от доброто отношение към този персонаж. Горбачов е показан като нерешителен човек, който много повече се вълнува от това какво ще обяснява на чуждестранните партньори, отколкото от съдбата на собствения си народ. Не би могло и да има друга трактовка, при положение че за русофобската пропаганда руските/съветските ръководители винаги са отрицателни персонажи. А човекът на върха на властовата пирамида задължително е най-лошият. Днес руският ръководител се нарича Владимир Путин, съответно той е най-лошият. Ето така "Чернобил" затвърждава още едно клише на антируските манипулации - Путин е зъл гений, основната му мисъл е как да разруши прекрасния свят на либералната демокрация и да го замени с руския авторитарен модел на управление.

Някой може да възрази, че едва ли авторите на сериала са имали точно това предвид. Да, може и да не е била това основната им цел. Но в крайна сметка важно е в какъв контекст попада дадено произведение и как то бива използвано в хибридната война. Факт - "Чернобил" е добре направен сериал, използван за нечисти цели. Нещо подобно се случи тези дни с отбелязването на 75-ата годишнина от десанта  в Нормандия. Става дума за прословутия Втори фронт, отворен от англо-американските сили срещу хитлеристка Германия. Няма нищо по-естествено от това да бъде почетен героизмът на сражавалите се срещу нацистките войски. Но помпозните чествания имаха и една друга, неспоменавано гласно цел. А именно - да бъде омаловажена ролята на Съветския съюз в разгрома на нацистка Германия. СССР ли? Какъв СССР? А, да, вярно, че имаше и такива, ама те не са толкова важни. Войната я спечелиха англичаните и американците, благодарение на Втория фронт, и ролята на руснаците е напълно спомагателна. Това е манипулативното внушение на отбелязването на годишнината от десанта през 1944 г. И няма значение, че съветска Русия воюва с германците вече три години, че им е нанесла съкрушителни поражения при Сталинград и Курск, че милиони съветски граждани, както военни, така и цивилни, дават живота си в името на победата, че обезверена Германия би капитулирала и без западната намеса. Нищо от това не е важно. Единственото важно е да бъде набита в главата на хората представата, че Западът и само Западът е спечелил войната.

Същото е и с "Чернобил".  Важното е в съзнанието на зрителите да се закрепи представата, че Съветският съюз е синоним на абсолютното зло, а същото важи и за Русия като негова наследница. Преди век Владимир Ленин беше казал, че за болшевиките най-важното изкуство е киното, защото неговите послания достигат до максимален брой хора. "Чернобил" е доказателство за правилността на тези думи. Създателите му са направили  отличен сериал, който прекрасно обслужва антируската пропаганда.

Сподели:
Напиши коментар »
(37)
1
Поредна политическа поръчка. Елементарен пропаганден трик.
2
Много добър е Волгин като кинокритик.
3
НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ И КАНАДА СА ИЗБИТИ 96 МИЛИОНА ИНДИАНЦИ,ОТ 115МЛН.ХОЛОКОСТ!ВЪПРОС: КОЛКО СЕРИИ ФИЛМ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ТАЗИ ТЕМА,МОЛЯ?!КОЛКО ЗАБАВНА САЩ-ДЕМОКРАЦИЯ!.
4
Връзката между Чернобил и Нормандия не е случайна.И двете събития са резултат на политически решения взети от върхушките на държавите.
5
...наистина ли не е разбрал защо трябва да се дава сериала "Чернобил"! Едно от най-големите престъпления на българските комунисти , да изкарат децата на България в радиоактивния дъжд, с пълното съзнание за престъплението което извършват! И това за този празнословец било само "пропаганда"! Не съм чул за виновни , нито българските комунисти да са се разграничили от това престъпление!
6
отговор на коментар
И докато валеше радиоактивният дъжд, същите гадни комунисти стояха на трибуната мокри до кости!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Филмът е за ядрена производствена авария, Волгин ти говори за втората световна война. Баш това е пропаганда, бай Волгин.
9
не търпи критики към "широка страна моя родная".Немедленно трябва да се зашитят "братушките".Абе "братушките" и атомна война да предизвикат,пак няма да са виновни и българските пудели ще се хвърлят на амбразурата като Матросов да защитават "матушка РАссия".
10
Чарът на пропагандата Волгин е изучил още в детските си години от своята майка. Тя беше активен член на СДС и БРСДП, преди 10.11.1989 и активен доносник на ДС. Та, каквито родителите, такива и децата.
11
Волгин, ТЪПАНАР! Гледай първо филма , преди да пишеш пионерския си доклад. Не става въпрос за народности и други мухлясали отживелици в главата ти. Филмът е направен прецизно, с уважение към руснаците и техните трудности, има трима идиота и поне триста уникални личности , къде видя пропаганда...Става въпрос за силата на ЧОВЕКА И ПАГУБНОТО МУ ВЛИЯНИЯ ВЪРХУ ПРИРОДАТА И ПЛАНЕТАТА, когато не осъзнава отговорността към тях и е заслепен от МАТЕРИАЛИЗЪМ. СЪБУДИ СЕ И СЕ ЗАМИСЛИ ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОБЛЕМИ И ЗАГИВАЩАТА ПЛАНЕТА ЗАРАДИ ЕКОЛОГИЧНИ КАТАСТРОФИ, НАЙ-ГОЛЯМАТА ОТ КОИТО Е ЧЕРНОБИЛ. КАПИШ???
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
Няма нищо нецензурно в изтрития от вас коментар за това, че г-н Волгин е известен рубладжия и му казах, че това което прави е грехота. Помолих го да се замисли и да реши дали е българин !
16
Вие от ПИК непрекъснато доказвате, че сте руски сайт и не публикувате мнения, които критикуват Русия и мненията минават като нецензурни, макар да няма и една дума нецензурна.
17
отговор на коментар
Виж снимки на мавзолея в нета. Има козирка.
18
Кога ще направят филм за Саяно-сушенската ВЕЦ, за Фобос-грунт, за Буран, за Куркс, за .... Е те това ще е пропаганда! Джеймс Джоунс: Бедата да си честен човек е в това, че губиш всичките си илюзии
19
Ех Волгин само това ще пиша какво е най важното в производството на Русия -ОРЪЖИЕ и много ядрени ракети и думите на Путин че при една ядрена война русияните щели да отидат в рая а противниците им в ада А за Чернобил руснаците не направиха генерално изследване или ако са го направили не е било известно така пред световните ядрени специалисти пред прогресивното човечество защото грешките не бива да се повтарят ада служат за обеца на ухото както атомната бомба над Хирошима и Нагасаки
20
„Почетният председател на партията Ахмед Доган гласувал в столичното 36-то у-ще „Максим Горки” . То се е наричало „Генерал Иван Колев” на името на българския герой, разгромил руската агресия в Добруджа през 1916 г., но е претърпяло по времето на НРБ своя възродителен процес. Преименувано е на съветския бездарник Максим Горки, превърнат в класик на съветската литература. Обществен комитет от български (истински) патриоти се бори да бъде възстановено старото название на училището, но се натъква на силната русофилска съпротива на властите и училищното началство.“ – 26.05.2019 г., ivo.bg/2019/05/26/делян-пеевски-се-шегува-без-да-иска-кат/ ++ „През 2009 г., след като взе властта и се договори с ДПС и Пеефски, Борисов закри Министерството на бедствията и авариите, където се бяха вихрили Пеефски и Емел Етем. Вместо да разследва далаверите в министерството, Борисов го разформирова, пръсна дейността по други три министерства, кражбите успешно бяха заметени, особено тези в Държавния резерв. И се пропусна една от последните възможности Пеефски да гледа небето на квадратчета. По него време той още си нямаше финансов министър, главен прокурор и лична квота във ВСС.“ – 02.12.2018 г., д-р Тони Филипов, „Из дневниците на един луд“ (https://www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-26-30-ноември/)
21
Русия не напразно е наричана „тюрма на народите“. Затова освобождаването си от тежкото руско робство празнуват като националин празник - „Ден на независимостта“ народите на следните държави: Армения – 21.09.1991 г., Естония - 20.08.1991 г., Казахстан – 16.12.1991 г., Киргизстан - 31.08.1991 г., Латвия - 21.08.1991 г., Литва - 06.09.1991 г., Молдова – 27.08.1991 г., Таджикистан – 09.09.1991 г., Туркменистан – 27.10.1991 г., Украйна – 24.08.1991 г., Узбекистан – 01.09.1991 г., Грузия – 09.04.1991 г., Татарстан – 30.08.1990 г. (Ден на суверенитета, има статут на автономия в РФ), Финландия – 06.12.1917 г. (Независимост от Русия), Полша – 11.11.1918 г. (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия), Унгария – 23.10.1956 г. (Ден на републиката и революцията – по случай въстанието срещу съветската окупация), Австрия - 26 октомври 1955 г. ( Денят, в който и последните руски окупационни войски са напуснали страната и това е първият ден, в който Австрия е отново независима и суверенна държава.) ++ Русия е била 250 години под татарско робство, но националният й празник не е освобождението от това робство. Националният празник на Русия е „Денят на Русия“ - 12 юни 1990 г., когато се приема Декларация за суверенитета на Русия. Да вземем пример от великия руски народ и нашият национален празник да стане 22.06.1908 г. – Денят на независимостта на България. ++ Не напразно е казано, че свободните народи празнуват Денят, когато са извоювали независимостта си, а робите празнуват Денят, когато някой друг ги е освободил. ++ Абе някой има ли представа защо и най-фанатичните български русофили за нищо на света не си представят да се преселят в Русия и да си заживеят там?!?
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Трагедията не е отминала,радиоактивното заразяване ще облъчва хората още 250 години.Комуняците за една нощ станахте социалисти и се измихте от греховете си,съветските граждани за една нощ станаха руснаци и не носят отговорност за Чернпбил.
24
Към номер5.Тъпако дъждът за който говориш дойде след 5 май.На 1 май цялото политбюро махаше от мавзолея . И те не знаеха истината за аварията тъпо говедо.
25
Радиоактивният облак първо мръдна на север към Беларус,после на северозапад към Норветия,после на юг-югоизток към Алпите и чак тогава дойде към България,но това стана след средата на м.май. Никакъв радиоактивен дъжд не е валял над българия на 1 май. Тия ги разправяйте на сегашните деца.
26
Или някой те е излъгал , или ти се напъваш да лъжеш като комунист! Само един факт ще ти кажа, че Чаушеску отмени Първомайската манифестация!
27
Изобщо в България радиоактивен дъжд не валял!Четете научно доказани материали,а не демагогия и пропаганда.Проследете движението на облака и въздушните маси през Скандинавския полуостров,средна Европа и преминаването му през Средиземно Море и чак тогава дъжда над Северна Африка.Стига сте папагалствали като Бойко Борисов, манифестация та манифестация... едно си баба знае, едно си бае! Сигурно и за оловото в черешите около Куклен,обл.Пловдив е виновен Чернобил,а!?Тук въобще не е имало интензитет на радио активност, престанете с глупостите....,четете научно материали!
28
Ясно е че след такава статия от доказан кремълски гъзолизец няма как да не зарадва повечето коментиращи дебили! Не само че не е пропаганда филма но е едно към едно с истината за катастрофата а не случайната авария според русофилското говно Волгин!
29
е пълен червен гьонсурат, пиши и говори колкото си искаш прокремълски боклук декиша ти може да бъде хванат само от лумпени и олигофрени като теб които хал хабер си нямат за кво иде реч!
30
Ей тоя Рудолф не спи!Айде Волгин да речем,че е Кремълски гъзолизец,ми ти ,The White House гъзолизец ли си бе!? И утре в Европата при Алберт, пардон Гошо коритото!
31
Точно в целта,пренасяне на едно събитие от миналото в настоящето,похват от нацистите.Никакви руски проекти,никаква руска газ,ползвайте правилната демократична газ на свободата!!!Само нея.
32
ТОЗИ РУСКИ ДРОГАР ВОЛГИН ЗАЩО НЕ СИ КУПИ КЪЩА В ПРИПЯТ.ТАМ ЩЕ БЪДЕ СУПЕР РАДИОАКТИВЕН.
33
отговор на коментар
Какъв радиационен дъжд бе, облакът идва след 2 май у нас.
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
37
Тая руска кокашка и тя имала нещо да каже.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 12438
архив

Момченце се хвали пред приятелите си:
-Тате ми оправи касичката и вече не дрънка!

няма нови новини
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
сега
2763
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Второто заседание на ВСС започна без номинации за нов главен прокурор (ОБНОВЕНА)
x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен дневен хороскоп
x