Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват от понятието "държава", зад тях прозират сенки на олигарси. Не коментирам Румен Радев

Епицентър

Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват от понятието "държава", зад тях прозират сенки на олигарси. Не коментирам Румен Радев

69744
на 06.09.2021
Петър Стоянов: Днешните политици се срамуват от понятието държава, зад тях прозират сенки на олигарси. Не коментирам Румен Радев
Автор:   ПИК

Днешните политици, също както и предците си от времето на Съединението, са разединени. Те се срамуват от понятието "държава". Зад тях прозират сенки на олигарси. Това коментира президентът Петър Стоянов по Би Ти Ви.

препоръчано

Съединението е едно от най-важните събития в най-новата българска история и по някакъв начин е феномен и в европейската история“, заяви Стоянов.

„До 1989 г. 6 септември никога не е бил официален празник, припомни той. Празнувал се е до комунистическа България, за 100-годишнината имаше големи тържества в Пловдив, но като цяло във времето на моето детство 6 септември почти не се споменаваше. Споменаваше се крадешком, може би защото беше близо до 9 септември, който тогава минаваше за най-големият и светъл национален празник“, отбеляза Петър Стоянов.  

Според него в речите на всички политици за празника се среща почти едно и също клише – как на 6 септември сме били обединени и сме постигнали националния си идеал.  

„Истината е, че нито преди, нито по време, нито доста време след Съединението ние не сме били съвсем обединени. Въпросът е в това, че тогава противопоставянето е било заради свръх патриотизма. Днес в много голяма степен зад разединението на българските политици личи не патриотизмът и грижата за България, а икономически интереси и сенки на олигарси. Това е разликата“, посочи президентът на България от 1997 г. до 2002 г.

Според него тогава борците за национално единение са издигали в култ създаването на българска държава, днешните политици се срамуват да говорят за българската национална държава.

„Те говорят за гласоподаватели, за народ, за суверен или за общество. Има даже хора, които смятайки, че са остроумни заявяват: Обичам народа, мразя държавата. Ако беше жив Захари Стоянов, щеше да им каже, че без държава няма народностен просперитет. Без държава няма нито културен, нито икономически напредък за нито един народ – това трябва да е набито в съзнанието на хората, които се занимават с политика. Имаме държава, дайте да я съхраняваме“, призова Петър Стоянов.

Той отказа пред светлия празник да коментира действията на Румен Радев, както и дали има амбиции за връщане в политиката, защото на хоризонта идват нови, млади поколения.

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това