ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Хората не трябва да купуват печени на грил пилета, престояли дълго в топлата витрина, предупреждават от Българската агенция по храните. Годността на пилето на грил трае от 4 до 6 часа, след това не става за консумация, ако не се държи в хладилник. Това е записано в технологичната на документация на търговците, които предлагат тези продукти на потребителите, пише "Телеграф".
Според изискванията пилешкото трябва да се пази във витрина при 63 грасдуса по Целзий. Ако тази температура е по-ниска има опасност от разваляне на продукта.
Кюфтетата и кебапчетата имат по-малък срок на годност, тъй като каймата се разваля по-бързо. При зеленчуците този процес е по-бавен.
Проверки показват, че нерядко се предлагат печени пилета, на които срокът на годност изтича на следващия ден. Но това не е незаконно.
При предлагането на сготвени храни е необходимо на всеки час в дневник да се записва температурата на храната.


