ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Браншът на гъбопроизводителите буквално е поставен на колене заради внос на печурки от Полша, прекупвачи и некоректни търговци, пише "Борба". Все по-трудно е гъбарите да получат субсидии, а същевременно са разпъвани и унижавани от всякакви държавни институции, които се надпреварват да ги проверяват. Това предупреди Димитър Аспарухов, който е Съюза на гъбарите.
Стопанството му е в Мусина. Има три големи оранжерии, отглежда печурки и кладници. „Отглеждам печурки, но вносът от Полша сериозно подбива пазара. Вносните гъби са по-едри от нашите и по-бели. Не знам какво има в тях, но стоят много дълго, без да се развалят, което е съмнително. Почти нямат никакъв вкус, но хората се лъжат заради визията и ги взимат“, обяснява Димитър. Гъбарството е неговият и на семейството му поминък, който удържат с цената на много труд.
Предлагат предимно печурки и по-рядко кладници, тъй като този вид гъба е по-малко познат и изисква повече грижи. Смята обаче, че тепърва за нея ще има голямо търсене, защото е с ценни вкусови качества – особено панирана или на скара. „Цените са ни голям проблем. Взимат ни реколтата по 2 – 2,50 лв. за килограм, а я препродават по 5 лв. в магазините. Големите вериги пък плащат с голямо закъснение и връщат доста брак“, коментира още Димитър.