Вход
София
Времето в София 3 o C

ПИК до немската АРД: Защо пуснахте фалшива новина за блокадата край Сливен? Организаторите са политици и признаха, че са изравяли останки от прасета (СНИМКИ/ВИДЕО)

ПИК до немската АРД: Защо пуснахте фалшива новина за блокадата край Сливен? Организаторите са политици и признаха, че са изравяли останки от прасета (СНИМКИ/ВИДЕО)

на 15.08.2019
95565
37
ПИК до немската АРД: Защо пуснахте фалшива новина за блокадата край Сливен? Организаторите са политици и признаха, че са изравяли останки от прасета (СНИМКИ/ВИДЕО)
Автор: ПИК
15.08.2019
37
95565

Официално писмо до онлайн канала на немската телевизия АРД изпрати ПИК по повод манипулативен репортаж, излъчен от техен кореспондент по повод незаконната блокада, организирана от политически лица край сливенското Крушаре.

Както ПИК разкри по-рано днес инициаторите на протестите от партията на Мария Капон, начело с лидерката на структурата в Сливен – цигуларката Валентина Василева, са сигнализирали медията, ползвайки фалшиви факти. Групичката, в която ПИК още преди две седмици разкри, че има и хора от БСП, а в последни дни припълзяха и грантаджии и протестъри, участващи във всички акции срещу законната власт, е съобщила, че органите у нас не контролират изхвърлянето на отпадъците от закланите прасета.

Вероятно това е и причината АРД да прояви интерес към материала, но едва ли немската медия е запозната с истината, която лъсна от признанията на самите бунтовници.

По-рано днес Василева каза във видео, публикувано от нея във фейсбук профила й, че са ровили две седмици за останки от прасетата и така потвърди разкритието, че изравят остатъците и ги разпръскват по различни места, за да обвиняват след това властите и стопаните. Същото е показано и в репортажа на АРД, заради което ПИК сигнализира колегите от Германия, че са станали оръжие на политическата пропаганда на хората на Капон и БСП.

Ето какво гласи писмото ни до АРД, изпратено на електронния им адрес, както и посредством по контактите им в социалните мрежи:

„Уважаеми колеги,

Сигнализираме ви, че сте станали проводник на фалшива новина, публикувайки манипулиран и едностранчив репортаж в вашия онлайн канал. Ние сме група журналисти от българската информационна агенция ПИК, които от няколко седмици работим по различни разследвания относно протеста край Сливен, за който разкрихме, че е организиран от политическа партия и нейният местен лидер, чиято цел е да трупа рейтинг и подкрепа преди предстоящите местни избори на 27 октомври в България.

В репортажа ви вие цитирате именно въпросното лице – Валентина Василева и тя говори пред вашата камера, разпространявайки манипулации и откровени фалшификати. Въпросната дама освен това няма нищо общо със свиневъдството, няма и собствена ферма и не отглежда прасета – тя е цигуларка и това е видно и от визитката й във фейсбук.

Освен това репортажът ви странно не отговаря на никакви журналистически критерии, за които иначе в медиите в Германия често се говори и дори се обвиняват българските медии, че не са независими и не работят обективно. Самите вие защо не спазвате тези стандарти, а представяте едностранчиво проблема? В репортажа ви има мнението на политическата лидерка, още двама от хората й на протеста и това е. Къде е позицията на официалните български власти или на службите, които се борят с вируса по свинете?

Ако кореспондентът ви е журналист, а не партиен рекламен агент, трябваше да попита поне кмета на града наистина ли са откривани такива останки и наистина ли властите не се справят с проблема..

По-рано днес информационна агенция ПИК публикува подробно разкритие за манипулациите на Василева и признанието й, че от няколко седмици изравят останки, но ен информират оторизираните органи за това. Какво тогава се случва с тези останки, които изравят, след като са били надлежно загробени и дали не са попаднали именно те пред камерата ви уж като нехайно захвърлени от стопаните, а всъщност от въпросните манипулатори?

Ако искате да откриете истината, вижте видеото, което самата Валентина Василева е публикувала и признанията, които прави в него.

Можете да се осведомите обективно и от серия от публикации в ПИК, които прилагаме към писмото, както и линк към видеото й. Очакваме обратна връзка в случай, че неволно, а не съзнателно, сте станали жертва на фалшива новина и сте въвлечени в нейното разпространение.“

Чуйте скандалното признание на председателката на партията на Капон в Сливен Валентина Василева, коато организира блокадата край Крушаре във видеото, което сама е публикувала във фейсбук:

А ето я въпросната лидерка на партията на Капон в Сливен Валентина Василева на различни други протести и акции, които явно обслужва професионално с присъствие и речите сиподобно на Тамара Здравкова, която ви показахме по-рано днес:

Валентина Василева събира подписи в подкрепа на тройкаджията Бойко Василев, за чиято "гражданска номинация" за главен прокурор се напъват приближените на банкера-беглец Цветан Василев от "Боец"

Василева е била говорител и на майките на деца с увреждания, въпреки, че няма общо с тях, а видно носи партийна лепенка на партията на Капон - ЕНП

Василева на протест срещу цените на горивата край Стара Загора преди месеци

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13930
архив

Колко е хубаво човек да е женен - още не си се събудил, а вече си виновен за нещо.

 
x