ПИК TV: Бурни спорове за ваксината "Спутник V" в парламента. Даниел Митов срещу червените: Ще нарушите закона, ако приемете вноса й - НА ЖИВО

Политика

ПИК TV: Бурни спорове за ваксината "Спутник V" в парламента. Даниел Митов срещу червените: Ще нарушите закона, ако приемете вноса й - НА ЖИВО

35315
на 07.05.2021
ПИК TV: Бурни спорове за ваксината Спутник V в парламента. Даниел Митов срещу червените: Ще нарушите закона, ако приемете вноса й - НА ЖИВО
Автор:   ПИК

Бурни дебати предизвика предложението на БСП в парламента да се даде възможност на българските граждани за достъп до руската ваксина "Спутник V".

препоръчано

България и днес е на последно място по брой ваксинирани в Европа и на едно от челните места по смъртност в света. Това заяви от трибуната депутатът от БСП проф. Георги Михайлов по време на дискусия за закупуване на ваксината "Спутник V", което се обсъжда днес в Народното събрание.

Преди време БСП предложи мерки, сред които ваксиниране, промяна на ваксинационния план, но те не бяха възприети от предходния парламент. Сега се намираме в това положение, което изтъкнах, отсече Михайлов, на което залата отреагира с викове.

Смятаме, че решението ще бъде от полза за българската нация, имаме шанс за приемем едно такова решение, заяви още той.

Даниел Митов от ГЕРБ попита защо точно тази ваксина искат да прокарат. Той попита още защо Виктор Орбан се е ваксинирал с китайска ваксина, след като дават за пример Унгария, че е внесла Спутник.

Има индийска ваксина, хайде и нея да си купим, пошегува се той.

Ако приемете това, ще се запишете в историята като нарушители на закона, отсече Митов и изтъкна, че, за да се внесе едно лекарство или ваксина, трябва да е одобрено от българската и европейската агенции по лекарствата.

Той припомни, че европейският регулатор по лекарствата не се е произнесъл окончателно за руската ваксина. 

Когато Кремъл кихне, БСП се разболява, пошегува се още Митов с червените, които настояват за вноса на "Спутник V".

Половин Сърбия се ваксинира с такава ваксина и тя е с най-малко странични реакции, каза от трибуната имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов, който е депутат от ИТН. 40 страни използват тази ваксина и не би следвало да се политизира каквото и да е, Русия е сред страните, които традиционно правят успешни ваксини, обяви той. И допълни, че "Спутник V" e като ваксината срещу ебола. 

Според Хасан Адемов от ДПС всеки опит от трибуната с взаимни нападки и надцаквания на групите на практика не върши работа. Основната цел на тези проекти, надявам се, е да се ускори темпоритъма на ваксинацията. Това е истинската дискусия, отсече той. И припомни, че държавите от ЕС имат право да си доставят и други ваксини, извън плана на ЕК, но на своя отговорност. 

Да не превръщаме този проект в геополитика, в него няма нито кашлица, нито кихавица, защото става дума единствено за по-бързата ваксинация, заяви Адемов и призова да се съобразим с българското и европейското законодателство.

Ако нашата агенция по лекарствата не може да поеме отговорност и дори не смее да пие кафе, ако не е одобрено от ЕМА, защо ни е национална агенция, попита Андрей Чорбанов. По думите му става въпрос единствено за отговорност.

Колегите вляво се гордеят със своята последователност при внасяне на предложения. Но тук става въпрос за лобизъм чиста проба. Ние ви информирахме, че има още две руски ваксини, подчерта Даниела Дариткова от ГЕРБ. Същата дискусия се проведе на 5 март и ние им помогнахме да се избавят от лобирането за Спутник V, като им изтъкнахме, че има още две руски ваксини. На основание реграмент на ЕС ние нямаме право да използваме тук продукти, които не са сертифицирани по процедурата. Припомняхме многократно тази рамка на колегите вляво, посочи тя и нарече проекта противозаконен.

Александър Симидчиев от ДеБъ заяви, че трябва да не се прави геополитика, а да се направи така, че гражданите да имат достъп до ваксини. Германия и Франция също изчакват процедурата на ЕМА да приключи, защото тази ваксина е в процедура. Така, че ние трябва да спазваме законите, отсече той.

Тук, този парламент, е предизборен. Използват се думи, които са с цел да се вмени вина, посочи Дариткова. Тя изтъкна, че гражданите са показали, че имат доверие на ГЕРБ. 

В България ще има достатъчно ваксини, не е редно тук да се обсъждат фалшиви новини, обяви още тя, репликирайки на твърденията на БСП, че няма достатъчно ваксини.

„Позволявам си да взема отношение по въпроса на няколко души от ГЕРБ, които гледат кой носи маски. А те стоят през 50 см един връз друг. Не трябва само да се носят марки, но да се спазва и дистанция.Ако някой има желание да започна работа в РЗИ, от понеделник може да започнат работа. Чуваме от депутати от ГЕРБ, че народните представители  отляво сеят зараза. Ще ви кажа, че ваши депутати идваха карантинирани, за да има кворум“, каза Георги Свиленски от БСП.

„Последен ден, колеги, призовавам ви към малко разум. За втори път  днес ми са налага да казвам, че сме последователни в политиката си. Внасяме това предложение за втори път. Първата причина, е че много български граждани искат да се имунизират с нея.Второ, ваксината е регистрирана в 64 държави и достъп до нея имат 3 млрд. души по света. И трето, все още ли колегите еврооринетирани. Все още ли сте в ЕНП. Виждаме, че важи колеги не са се разболели в Кремъл. Австрия в момента преговаря за руската ваксина. От администрацията на Курц съобщават, че той е провел разговори не само са доставка, но и за производство на ваксината. Макрон и Меркел също са говорили с Путин и за производство в Бавария. ГЕРБ ни докараха до първи по смъртност и последни по ваксинация. Нека бъдем българофили, а не русофили или русофоби“, каза Корнелия Нинова.

„Нека не бъркаме русофилството и путинофилството. Ние вярваме на Европейската агенция по лекарствата. Вие ще поемете ли отговорност, ако се окаже проблем. Може 300 000 души да поискат да си бият и амфетамини. Доводите ви не са достатъчни“, обърна се към нея Манол Пейков от ДеБъ.

„Аз ще гласувам против. Нищо не пречи служебният министър, служебният премиер или президентът да го направят. Аз не мога да поема тази отговорност. Да, става въпрос и за геополитика“, заяви Тома Биков.

След това преминаха към гласуване на проектозакона за осигуряването и достъпа до руската ваксина Спутник  V.

Гласуваха 208    От тях  със „за“ 83 народни представители, против  дадоха своя вот 69 души, а 56 се въздържаха.  Решението не бе прието.

Сподели:
Бомба x
АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви АСТРОЛОГИЯ: Неприятни сюрпризи може да изпънат нервите ви
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от Демократична България са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с нови разкрития за задкулисието на служебния кабинет на Румен Радев: Защо хора от "Демократична България" са получавали ключовете за машините за изборите? (НА ЖИВО)
ново
Днес: 179
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това