ПИК TV! ГРАДУСЪТ СЕ ВДИГА: Жълтите павета почерняха от протестиращи миньори, Стъки в челните редици на шествието. Радев и министрите му се крият (ВИДЕО)

Акценти

ПИК TV! ГРАДУСЪТ СЕ ВДИГА: Жълтите павета почерняха от протестиращи миньори, Стъки в челните редици на шествието. Радев и министрите му се крият (ВИДЕО)

59923
на 13.10.2021
ПИК TV! ГРАДУСЪТ СЕ ВДИГА: Жълтите павета почерняха от протестиращи миньори, Стъки в челните редици на шествието. Радев и министрите му се крият (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Жълтите павета почерняха от протестиращи миньори, шампионът Станислав Недков-Стъки е в челните редици на шествието. Президентът Румен Радев и министрите му от служебния кабинет се скриха от протестиращите.

препоръчано

Както ПИК съобщи, миньорите от "Мини Марица Изток" излязоха на мощен протест-шествие до Министерския съвет заради провала на служебното правителство в енергийната политика и заплахата от масова безработица заради закриването на въглищната промишленост. С тях и шампионът по ММА Станислав Недков-Стъки, който обяви, че ще застане в защита на всеки протестиращ, който има справедливи искания.

Към 12,30 ч. синдикатите и миньорите се събраха на пл. "Александър Невски", откъдето шествието им тръгна към Министерски съвет. Над 5000 работещи в сектора блокираха центъра на града.

Към 13 часа огромното шествие от протестиращи започна да се събира в т.нар. триъгълник на властта между Министерски съвет и прозорците на Радев под президентството.

Синдикатите са категорични, че в енергетиката в България има няколко котви - ядрената централа и въглищните и без тях няма как да оцелеем.

"Хората искат яснота какво се случва оттук нататък. Най-големият враг на централите са цените на въглеродните емисии, при формирането на които няма нищо пазарно", коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Колегата му Димитър Манолов от "Подкрепа", които също са на протеста допълни, че целият проблем е, че се действа отзад-напред - говори се за затваряне на централи, а не за това какви мощности ще ги заменят.

"Това, за което днес настояваме, е да има постоянен разговор и актуализация", допълни той. Пламен Димитров подчерта, че в случая казусът изобщо не е "какво ще правят миньорите", а проблемът е много по-сложен и многопластов. Манолов каза, че е важно закриването на работни места в сектора да става плавно и безболезнено.

Старите европейски държави не се интересуват от това, за което протестираме, но в европейските държави протестите са важни. Отсега ви казвам: "Борете се", каза от трибуната представител на полските синдикати "Солидарност", който също е на протеста. Последваха възгласи: Победа. 

С песента "Неам нерви" на Милена продължава протестът-шествие на миньорите пред Партийния дом.

Сподели:
Бомба x
Причини да се чувствате като в капан във връзката си Причини да се чувствате като в капан във връзката си
ПИК TV x
Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО) Проф. Герджиков за провала на Радев и хората му: Действията на правителството са плод на паника, страх и некомпетентност (ВИДЕО)
ново
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това