ПИК TV! Горещи дебати в парламента за промените в ИК - ДПС бойкотира преброителните центрове на ДБ, Кирил Петков говори за филма "Бандата на Оушън" (ОБНОВЕНА/НА ЖИВО)

Час Пик ГЛАВНА

ПИК TV! Горещи дебати в парламента за промените в ИК - ДПС бойкотира преброителните центрове на ДБ, Кирил Петков говори за филма "Бандата на Оушън" (ОБНОВЕНА/НА ЖИВО)

65920
на 25.11.2022
ПИК TV! Горещи дебати в парламента за промените в ИК - ДПС бойкотира преброителните центрове на ДБ, Кирил Петков говори за филма Бандата на Оушън (ОБНОВЕНА/НА ЖИВО)
Автор:   ПИК

Депутатите започнаха дебатите по промените в ИК. Точката беше включена извънредно в днешния ред по предложение на председателстващия заседанието на Народното събрание Росен Желязков (ПГ на ГЕРБ-СДС). Решението беше взето със 121 гласа „за“ и 93 „против“.

препоръчано

"След като явно в 48-то НС има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина във всички секции, което ще доведе до множество порочни практики, ние предлагаме създсаваме на преброителни центрове. В някои случаи не се спазва законът, а в други случаи хората са изморени - след 14 ч. работен ден преброяването става трудно. Преброителните центрове означават хартиените бюлетини да се броят отделно от хора, които не са били на работа цял ден. Това ще става и по прозрачен начин в присъствието на медиите и пред камерите", каза в началото на дебата Надежда Йорданова от ДБ. 

Асен Василев от ПП попита Йорданова какви са гаранциите, че при преноса на бюлетините от секциите до центровете няма да се достигне до същите нелицеприятни гледки на носене на чували с бюлетини.

"Предвидили сме гаранции, включително да се запечатва урната с пломби с уникални номера. Има и други вътрешни контроли", репликира го Йорданова. 

"Ние няма да подкрепим вашето предложение - вие предлагате субективен фактор при броене на бюлетини", репликира Мустафа Карадайъ. 

Асен Василев предложи да се направи проверка на кворума, след като депутатите не присъстват на дебатите. Водещият Йордан Цонев отказа, но пък всички депутати тутакси влязоха в зала. 

В кулоарите на парламента депутатите от ПП се криеха като мишли или отминаваха мълчешком покрай нашия телевизионен екип, дори без да обяснят защо не желаят да разговарят с нас. А Калина Константинов и Венко Сабрутев дори имаха наглостта на обвинят екипа ни, че саботира работата на НС.

"Предложенията за създаване на нов параграф касаят няколко теми. Един от тях е район "Чужбина". Наличието му трябва да продължи. Ние сме готови този дебат да бъде обект на кръгли маси и на широка експертна дискусия, която да гарантира, че ще има преброяване на българските граждани не само у нас, но и в чужбина. Защото зад граница живеят над 1 млн. български граждани", каза от трибуната Десислава Атанасова от ГЕРБ. "Когато имаме критики, че на Разпети Петък беше приет ИК през нощта, вече месеци наред никой не отговаря за този мъртъв текст, защото той не произвежда резултат", допълни тя. 

Настимир Ананиев се опита да нападне Атанасова с отпратки с техни действия от предишни народни събрания. Водещият Йордан Цонев му отне думата. 

"Не ме изненадва, че ДПС не иска отмяната на МИР "Чужбина", изненадва отказът на другите. Не е добре да си сменяш мнението", отвърна Атанасова. 

"Заставате на трибуната яростно да защитавате район "Чужбина". Това не върши никому работа", отвърна Карадайъ.

Кирил Петков от трибуната в опит да оригиналничи се притесни, че бандата на Оушън ще краде изборите в България. От трибуната на Народното събрание той изрази мнението, че като се въведе видеонаблюдение ще бъдат изключени камерите при броенето на бюлетините и попълването на протоколите и точно като във филма ще бъдат откраднати гласовете на гражданите. Петков стигна дори по-далеч, като обяви, че няма да се крадат само гласовете, но дори и данъците на хората.

"Няма да си говорим за фирми, че се сетих за един съветски - "Ходене по мъките". С тези машини, с тези флашки, с тези министри, пак ГЕРБ е първа политическа сила. Защото доверието на хората е без значение дали се отчита с машина, или с бюлетина. И докато не го разберете това, всеки смислен дебат ще отсъства", каза Десислава Атанасова. 

"Аз съм против район "Чужбина". Да им направим да гласуват с преференции - този подход е изключително вреден. Наречете ме ретрограден, отколкото да съм наивен. Как ще направите местните избори с машини. Колко страници ще има", попита ПП Тома Биков от ГЕРБ.

"Ако аз инцидентно съм в чужбина и искам да гласувам кой да бъде моят представител в парлмента, защо да бъде лишена от това право", контрира Надежда Йорданова. 

Словесна схватка избухна между Даниел Митов и Асен Василев кой е върнал младите хора в България. "Ние сме връщали хора в България. Не сме ги гонили", каза Митов. "Аз съм от 2007 г. в България. Слава богу ГЕРБ от тогава не управлява. Днес се говори за Голодомора на Сталин. Това е друг начин да изгоните хората", контрира Асен Василев. 

"Аз съм дал дума на моите избиратели, че ще гласувам за връщане на хартиената бюлетина и нямам право да отстъпвам. Това се отнася и за моите колеги. В нощта на изборите от ПП казаха, че ще бъдат конструктивна опозиция и няма да връщат хартиената бюлетина. Ние пък казваме, че ще я върнем. Можем да стоим тук часове, дни, седмици... Става дума за едно упорство, което аз не разбирам. Малцитнството иска да каже на мнозинството, че ще им върне хартиената бюлетина", упрекна опозицията Радомир Чолаков. 

Ненадейно взе думата Георги Свиленски от БСП.

"Божанков не е наказван. Той е в Америка за подготовка на бъдещи кадри. Ако в ПП ви е тясно, заповввядайте в БСП. Ще можете да си казвате мнението, може и да отидете в Америка. Ние сме предложили едно единствено нещо - всеки български гражданин да има право да избере как да гласува. Когато дойде време за хартиената бюлетина, ще се изкажем", каза Свиленски. 

Дебатът се фокусира около докладите и препоръките от европейски наблюдатели дали е добре, или не в България да се гласува с машини. Разговорът премина и по темата какво да е заплащането на членовете на СИК-овете, които без машините са още по-натоварени.

Вероятно на някои членове се плаща на ръка от черните каси, изцепиха се от ПП, като казаха, че това е било възможно през ГКПП "Капитан Андреево" и магистрала "Хемус".

Къде се парите от черните ви каси - 200 милиона на месец от газа, попита пък Делян Добрев бившия премиер Кирил Петков.

Не трябва да се казва Бандата на Оушън, а бандата на Тотев, който бил записан в Ютюб да казва защо са толкова малко недействителните бюлетини, каза на свой ред Кирил Петков.

Лицемерно според Радомир Чолаков е да се спори за парите на държавната администрация, които трябва да осигурят възможност на българите в чужбина да гласуват. Всъщност сега държавата не се грижела за българите в чужбина и те се отвращавали от начина, по който се гласува в чужбина.

Въобще вече не сме по темата на дебата за Изборния кодекс и е кауза пердута да го върнем там, каза от трибуната председателстващият Йордан Цонев, след като бяха разменени реплики за вярватията на хората в машините, хартията или дали Земята е плоска.

Ударихме го на сказки, каза още Цонев.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време Зимната супа, която ще ни държи здрави за по-дълго време
ПИК TV x
Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО) Стефан Янев не се виждал като премиер - готов е за разговори с ГЕРБ (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК