ПИК TV: Депутатите препитват 9 министри на парламентарния контрол (ОБНОВЕНА)

Политика

ПИК TV: Депутатите препитват 9 министри на парламентарния контрол (ОБНОВЕНА)

30909
на 09.02.2024
ПИК TV: Депутатите препитват 9 министри на парламентарния контрол (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

9 министри участват днес на редовния петъчен парламентарен контрол.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Премиерът акад. Николай Денков ще отговаря на два въпроса касаещи приетите условия на Австрия, за да може България да влезе в морски и въздушен Шенген.

Той ще трябва да обясни и процедурата по връщането на лица от Австрия и от други страни, за които България е отговорна по Дъблинския регламент и поставеното допълнително условие от Австрия за частичното приемане на България в безвизовата зона на ЕС.Мария Габриел, заместник министър-председател и министър на външните работи ще отговори на три въпроса от “Възраждане”.

Земеделският министър Кирил Вътев ще отговаря за прилагането на подхода “Водено от общностите местно развитие” ЛИДЕР с многофондова финансиране от Европейските фондове за споделено управление за периода 2021-2027 г.Той ще обяснява и взетите мерки за преодоляване на последствията в горски територии след наводненията през юни 2023г. в общините Берковица и Монтана.

Вътев ще говори и за позицията на България по предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно растенията, получени чрез геномни техники, храните и фуражите, произведени от тях.

Останалите министри на парламентарния контрол  са: Зарица Динкова, министър на туризма; Юлиян Попов, министър на околната среда и водите; Димитър Илиев, министър на младежта и спорта; Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството; Атанас Славов, министър на правосъдието и Христо Хинков, министър на здравеопазването.

На фона на ескалиращите протести един бранш удари джакпота, това са хазартните фирми, които си избраха Асен Василев за финансов министър. Внесени и минаха лобистки поправки, бяха гласувани по нощите. Това не е случайно, защото управляващите ни убеждават, че облагат хазарта, то реално хазартът плаща повече. 20 процента само е разликата между залозите и изплатените печалби. Така вносителите ППДБ, ГЕРБ и ДПС доведоха до данъчна ваканция за хазартните оператори. Така в бюдгета влизат 200 милиона, а не милиарди, както ни убеждаваше Василев. Това обясни в декларация Гроздан Караджов от ИТН.

Вече има над 100 открити нови пункта за залози. Нека си спомним Чаталджа 2, където законът за обществените поръчки бе променян заради Кралицата на винетките, за да плати по-устройваща я цена, каза още Караджов, като предупреди, че в НАП вече има 24 000 зависими. 

В парламента Асен Василев защитаваше тези промени като Раймонда Диен. Асен Василев излъга всички, че вдига налога, докато хазартът е облагодетелстван. Или министърът е некадърен, или е облагодетелстван. Той отдавна трябваше да е клиент на прокуратурата, ако сме нормална държава, каза Караджов. От сглобката явно няма скруполи, че така се така се краде от социално най-слабите, каза Караджов.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Николай Нанков направи процедурно предложение второто гласуване на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да стане точка втора от дневния ред на днешното заседание, както и да се удължи работното време на парламента до приключване на законодателната част и парламентарния контрол. И двете процедурни предложения бяха гласувани и приети от депутатите в зала.

Първа точка от дневния ред на депутатите е второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, чийто вносител е народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

На плажа Корал Кирил Петков и баща му имат частна собственост. Сигурно има канадско изчезващо животно, но не може заради него да се прави частен резерват. В държавата един човек предлага закон за себе си и за семейството си. Не може само за един човек да си прави закони и резерват, каза Тошко Йорданов, като посочи, че лидерът на ГЕРБ е казал вече, че се е договорил с Кирил Петков закона да мине.

Един от двамата - Борисов или Кирил Петков, лъже, защото се казва, че законът е общ, а го внасят от ГЕРБ. По-скоро вие сте патологичен лъжец. Защо обаче не включихте в закона нашите предложения за други 40 плажа, коментира Цончо Ганев от "Възраждане". 

Ежедневно се променя бройката на бежанците по списъка от Дъблинското споразумение. Отговорността на България се променя всеки ден. За 95 процента от съгласията има изискване от Австрия, но няма реални стъпки, защото лицата са се укрили или са в неизвестност. Затова има едва 113 трансфера. 22 518 молби има за закрила за България за предходния отчетен период.

Ситемата Евродак има дактилоскопските данни на лицата. Така се установява дали е подавано искане за международна закрила. Така може да се установи къде лицето е подало искане за закрила. Националният институт по криминалистика поддържа информационния масив.

С приемането на България в Шенген не се променя нищо по ангажиментите на България по Дъблинското споразумение. Няма място за притеснение категоричен е Денков в отговор на депутатски питания.

След изслушването на вицепремиера и външен министър Мария Габриел се премина към задаване на въпроси на останалите министри.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК