Вход
София
Времето в София 9 o C

ПИК TV: Ивелина Василева: Приветстваме ползването на минералните води в обхвата на новия закон за концесиите

ПИК TV: Ивелина Василева: Приветстваме ползването на минералните води в обхвата на новия закон за концесиите

на 11.10.2016
3410
2
ПИК TV: Ивелина Василева: Приветстваме ползването на минералните води в обхвата на новия закон за концесиите
Автор: ПИК
11.10.2016
2
3410

Чрез новия закон за концесиите се обезпечава цялостна национална рамка за стимулиране на икономическата активност, затова приветстваме ползването на минералните води в обхвата на закона.Чрез него се регламентира и опростява ползването на концесионни права от концесионерите. Това заяви днес министърът на околната среда Ивелина Василева по време на дискусията „Бизнес на светло” по темата „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”.

МРРБ: Очакваме 11 млн. лв. приходи от концесиите на морските плажове

МРРБ: Очакваме 11 млн. лв. приходи от концесиите на морските плажове

Към днешна дата приходите от плащания по концесионни...

на 23.11.2015

Във форума участие вземат вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Теменужка Петкова и Николина Ангелкова, както и представители на институциите и бизнеса, предаде БГНЕС. Нашата цел е насърчаване на ефективното оползотворяване на природните ресурси, продължи министърът. Какъв е нашият опит до този момент? От края на миналия век досега министерството контролира и изпълнява концесионни договори за находища на минерални води- 15 на брой и един- за част от територията на национален парк „Пирин”.

До какво доведоха изпълнението на тези договори? За периода от 2000 г. насам те донесоха приходи в размер на близо 30 млн.лв. Само за изминалата година приходите на държавата възлизат на близо 5 млн.лв., уточни тя. Част от тях се привеждат на общините, на чиято територия се намират находищата на минерални води. Искаме пълноценно да се оползотворява този безценен ресурс- имаме 102 находища на минерални води, с близо 3800 литра в секунда. Засега не повече от 18% от този ресурс се оползотворява, тази степен на оползотворяване е доста ниска, отчете министърът.

Но България трябва да има от тях екологични, икономически и социални ползи, посочи Василева. В началото на тази година ние започнахме разработване на национална схема, програма за ефективно оползотворяване на минералните води, която ще бъде на разположение на общините, съобщи министърът. Ще им предоставим 70% безвъзмездно финансиране да ползват допълнително финансиране, ще покрием и лихвите по кредитите им. Ще дадем възможност на общините да развиват местната икономика и да привличат инвеститори- развитие на балнеотуризма, на оранжерийно производство, отопление на сгради от геотермални извори, бутилиране на минерални води и др. Нека чрез закона и документите, които подготвяме да увеличим мащаба на ползваните ресурси, призова Василева.

Сподели:
свързани новини
40 млн. лeва вложени в Минерални бани по проекти 40 млн. лeва вложени в Минерални бани по проекти
Проекти за над 1 млн.лв. разработва Община Минерални...
на 06.04.2016
Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите
Правителството одобри проект на нов Закон за концесиите...
на 25.05.2016
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33689
архив

- Докторе, разговарям със себе си.
- Нормално, вътрешен диалог.
- Да, но аз говоря на немски език! Не мога да разбера какво искам да си кажа!

x
САМО В ПИК TV: Поп звездата Мария Илиева крие таен осеменител - ето кои са заподозрените...
x
Салата от кейл е суперхрана за студените месеци
x