ПИК TV: ТРАКТОРИ БЛОКИРАХА ГКПП КАЛОТИНА: Земеделци на пореден бунт срещу Вътев (ВИДЕО)

Акценти

ПИК TV: ТРАКТОРИ БЛОКИРАХА ГКПП КАЛОТИНА: Земеделци на пореден бунт срещу Вътев (ВИДЕО)

76987
на 12.02.2024
ПИК TV: ТРАКТОРИ БЛОКИРАХА ГКПП КАЛОТИНА: Земеделци на пореден бунт срещу Вътев (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Атрактивни Джакпоти и Нови Игри от efbet (18+)

Трактори излязоха на ГКПП Калотина тази сутрин. Земеделците протестират срещу политиката на министъра на земеделието Кирил Вътев от кабинета Денков-Габриел.

препоръчано

Над 50 машини – трактори и земеделска техника затвориха ГКПП-то и от двете страни на българо-сръбската граница.

От 10,00 ч. тази сутрин до сега, граничният пункт е блокиран, както за влизащите в България, така и за излизащите от страната.

Блокадата е за неопределено време, казаха протестиращите земеделци, които са от района на Драгоман, Сливница, Брезник, Драговищица.

Ефективните протести на част от земеделците в цялата страна продължават и през тази седмица. Представители на Асоциацията на земеделските производители в България и още 26 организации от други аграрни сектори искат оставката на земеделския министър и твърдят, че преговорите до момента са водени само в интерес на определени организации.

"Над 25 организации бяха изгонени от преговорната маса и останаха само три организации, с които министърът преговаря. Преговорите се водят на тъмно, няма никаква информираност. Няма адекватни действия. Проблемите ни са свързани с безконтролния внос от Украйна", посочи Цанко Цанев. член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

Днес протести се провеждат и на пътя Елхово-Лесово, на международния път Плевен-Оряхово, на Петолъчката, на пътя Варна-Бургас на изхода на Варна, край Долни Богров, на ГКПП Илинден-Екзохи, ГКПП Кулата, Гюешево и други.

„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие и искат оставката на министър Кирил Вътев заради несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша.

Инициативният комитет за спасяване на българското земеделие обединява 26 браншови организации в сектор Земеделие, сред които Съюз на говедовъдите в България, Асоциация на земеделските производители в България, Национален съюз на градинарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Българска оризова асоциация, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциацията на овощарите в България, Национален браншови пчеларски съюз и много други браншови структури. В голямата си част това са организации, които са с над 20-годишна история, действията и решенията им са публични, заемат активна позиция и участват в комитети и работни групи, както във времето преди, така и след присъединяването на България към ЕС.

От страна на организациите са представени стотици позиции и становища по важните за сектора дебати и документи, а стопанствата, представени в тях, осигуряват работа на 300 хил. работници в селските райони. Организациите в Инициативния комитет произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

Всички 26 браншови организации, обединени в Инициативния комитет, настояват за повече прозрачност и ясна политика в сектор Земеделие.

Крайно време е да се коментира т. нар. Българска аграрна камара. Това е организация, регистрирана преди няколко месеца, непосредствено преди Кирил Вътев да стане министър на земеделието и храните. Това е организация, която дори няма сайт и публична информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са целите и кой я представлява? Това е организация, която представя пред КОПА КОДЖЕКА невярна информация, като например, че в нея членува Националния съюз на земеделските кооперации, само за да бъдат приети в тази организация. Националният съюз на земеделските кооперации в България категорично се разграничава от БАК и заявява участието си в Инициативния комитет.

„Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) бе включен в БАК без нашето съгласие и към момента фигурира като член по право в УС“, коментира Николай Момчилов, председател на НСЗКБ. „По мое мнение това е било необходимо с цел БАК да бъде приета в КОПА КОДЖЕКА, тъй като НСЗКБ е единствената организация, обединяваща кооперациите у нас. Нашите членове са стотици земеделски кооперации с над 60 хиляди членкооператори, работещи в сферата на зърнопроизводството и животновъдството.“, уточни Момчилов. „До момента НСЗКБ не е търсен за срещите, които са провеждани от БАК. Не бяхме допуснати и до разговори на една маса в Министерски съвет. Това показва, че се правят специални договорки между страните“, каза още Николай Момчилов, председател на НСЗКБ.

Инициативният комитет не приема подхода да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им противопоставяне с всички останали браншови организации води единствено до разединение на сектора, от което губят всички земеделски производители.

„Имам въпрос към г-н Кирил Вътев. Как през септември, когато подписахме Меморандума, всички 25 организации, бяхме легитимни, а сега 4 месеца по-късно вече не сме? Аз знам отговора! Защото отказахме да сме послушни, да бъдем лъгани и да заблуждаваме редовите земеделски производители!“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциация на земеделските производители в България.

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават от 12.02.2024 г. по места в цялата страна, а на 13.02.2024 г. ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК