ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Марияна Стоянова, Русе
Необходими продукти:
За тестото:
3 яйца
125 г маргарин
200 г заквасена сметана
1 кубче мая
1 ч.л. захар
2-3 с.л. прясно мляко
1 ч.л. сол
500-600 г брашно
За плънката:
2 пилешки бутчета – сварени и обезкостени
200 г бекон, нарязан на ленти
1 малка глава лук
200 г заквасена сметана
100 г топено сирене
черен пипер
Начин на приготвяне:
Разбиване с миксер 2 цели яйца, 1 жълтък, маргарина и сметаната. Прибавяме разтворената със захарта и прясното мляко мая, солта и замесваме меко тесто. Оставаме да втаса половин час.
Приготвяме плънката, като задушаваме лука и бекона, прибавяме нарязаното пилешко месо, сметаната и топеното сирене. Оставяме няколко минути на по-слаб огън докато се разтопи сиренето. Овкусяваме с черен пипер и сол на вкус.
Вземаме 2/3 от втасалото тесто и разточваме на кора с дебелина около 5 милиметра, така че краищата и да останат по-дълги за прихлупване на другата кора. Изсипваме плънката. Разточваме другата част и я поставяме върху плънката. Завиваме краищата на долната кора и прищипваме. В средата на горната кора изрязваме с малка форма дупка, за да излиза парата при печене. Намазваме с отделения разбит белтък. Оставаме да втаса за 15 минути. Пече се около 40-50 минути в загрята до 200 градуса фурна.