Вход
София
Времето в София 19 o C

Писателят Христо Стоянов за Босия: Да обявиш един литературен аутсайдер за дисидент, е признак на посредственост

Писателят Христо Стоянов за Босия: Да обявиш един литературен аутсайдер за дисидент, е признак на посредственост

на 11.07.2018
26337
11
Писателят Христо Стоянов за Босия: Да обявиш един литературен аутсайдер за дисидент, е признак на посредственост
11.07.2018
11
26337

За да обявиш Николай Колев-Босия за дисидент, трябва първо да си отговориш на въпроса какъв е бунтът му. Каква е причината за бунт и как се променят във времето проявленията й.

Т.е., има ли кауза дисидентът, която се променя във времето, но благодарение на зреене на идеята, а не на хаотичното, пардон, налудничевата прищявка на носителя на идеята. Да се говори за един литературен аутсайдер, че е дисидент е най-малкото признак на посредственост.

Преди години същият този човек бе обявен за поет-дисидент и този образ продължиха да поддържат в медийното пространство или журналисти, които хал-хабер си нямат от поезия, или журналисти, които, и да имат литературни познания, всъщност не са чели нищо от Босия.

(Дали пък този псевдоним „Босия“ не идва от идиома „бос в..“, в случая литературата. Да, босичък е човекът и това всеки би го установил, стига да се взре в литературните напъни на нереализирания „поет“… Всъщност, изгрявайки през 1989 г. на небосклона неговата мантра бе, че никой не е издавал „стиховете“ му, защото били опасни за режима. В интерес на истината много хора и поети не се издаваха тогава, но, в интерес на истината, голяма част от тях не ги публикуваха поради чисто естетически причини. Такива, като Иван Радоев съзнателно замълчаха за 17 години, като Константин Павлов, когото, въпреки всичко, все пак го издадоха в „Старите неща“ с предговор от Любомир Левчев.

Поемата на Иван Радоев „Феникс“ излезе в алманах „Море“ тогава. А такава поема, господи, с която всяка литература би се гордяла. Васил Сотиров чака 14 години първа книга, Борис Гуляшки – 16 години. И причините там не бяха естетически, а защото наистина зад метафорите можеше да се прозре бунт срещу режима. Явно двадесет и пет години не стигат да се утаи ценностната система на тази нация и продължава да митологизира това, което не може да бъде „уличено“ в естетика… Такъв е случая и с Босия (в литературата)… 

Ето едно стихотворение, което било писано през 1989 г. Вярно, на това „стихотворение“ могат да завидят Калин Терзийски и Георги Господинов, но – толкова само:

ЗАПОВЕД

Не изхвърляйте лайното!

Не го изхвърляйте!

Не го изривайте с лопата!

Не го изривайте!

Не го поглеждайте с омраза!

Не го поглеждайте!

Вземете го в ръцете си!

Вземете го!

Огледайте го хубаво!

Огледайте го!

Вземете чаша със вода!

С вода от планината!

Размийте във водата

лайното живо!

Изпийте чашата с лайното!

Изпийте я!

Повръщайте във скута си!

Повръщайте!

За да си спомняте за цял живот!

За да си спомняте!

За да си спомнят и децата ви!

За да си спомнят!

За да си спомнят и праправнуците ви!

За да си спомнят!

За да си спомнят

вкуса на времето!

Ето, това се представя за поезия. Няма да говоря и да обяснявам що е поезия на четящите. Няма да говоря за каноните и естетически „параметри“ на едно стихотворение – независимо дали е класически, свободен или бял стих. Разбира се, няма да говоря и за средства-та, ареала от думи. Защото, моето дълбоко убеждение е, че няма мръсни думи, има мръсно мислене с думите.

В случая иде реч за второто.

Защото и Иван Радоев, и Гинзбърг, и Буковски внесоха булевардния език в поезията. Уличния език. Ами Висоцки, който може да бъда разгадан само с речника на блатния език на Русия…

Не употребата на думата „лайно“ ме притеснява в този текст, а от това, че това лайно (без кавички) не излиза от своята (с)мисленост. То няма естетизирането, натоварването с подсмисъл, с метафора, с ритъм, ако щете. Други са каноните, които една дума може да разчупи, но тука няма такова нещо. Естетиката има два полюса – грозно и краси-во. Тука обаче тя не съществува. А не съществува, защото „лайното“ на Босия не се измъква от своята битност. Скоро писах, че Босия (в литературата) е болен от тоталитаризъм.

Обявявайки гладна стачка не заради кауза, а защото индиректно иска да се върне времето, когато „отгоре“ по телефона, по радиото, по телевизията, по вестника някой нареждаше какво да се прави, кой да се уволни. Без да се съобразява с инструментите на Демокрацията. А с инструмента на изкуствения мит. И незадоволения инстинкт за себеизява…

Сподели:
Напиши коментар »
(11)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
Не приемам методи на изнудване, какъвто на практика се явява и това гладуване. НО и не разбирам мълчанието на министъра, министър-председателя и всички медии по въпроса. Защо министърът не излезе и не каже Лъжа е това, което твърди Босия, няма корупция, няма купуване на шофьорски книжки!? С това мълчание, всъщност признава, че ги има тези неща, но нищо не може да се направи или не се желае да се напарави. Ами като е така, оставката, за която настова Босия, е абсолютно резонна. Пред този немощен човек струпали въоръжени полицаи, а по селата се ограбват пенсиите на пенсионерите и помен от полицай за тях няма. Е не е ли това дъното за една власт...
3
Кой е тоя гъзолизец х Стоянов това име нищо не ми говори
4
незнам какъв е босия ама като гледам как карат в Бг И НЕ СПИРАТ НА СТОПОВЕ , НЕ ПОЗНАВАТ КАК СЕ ВЛИЗА НА КРЪГОВО И КАК СЕ ИЗЛИЗА НА КОЙ ИЗХОД КОЯ ЛЕНТА ДА ДЪРЖИШ.Започвам да се замислям дали да не си направя застраховка и да си сложа камера на колата и да чакам да ме удрят . страхотен бизнес е това . след като незнаят да карат ще плащат.
5
тОЗИ СТОЯНОВ ДАЖЕ НЯМА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. АКО ОНЗИ Е БОСИЯ,ТОЗИ Е ГОЛИЯ.ЦАР НА САМИЗДАТИТЕ,КОИТО ПРОБУТВА НА НЕГРАМОТНИ ЧИТАЛИЩА И ПЕНСИИ.ТЕЗИ КОИТО ГО НАРИ(АТ ПИСАТЕЛ,НАЙ-ДОбРЕ ДА СИ ХВЪРЛЯТ ТЕСКЕРЕТАТА ЗА ЦЕНЗ.
6
30 години слушаме кои какьв десидент бил на кои дядо му кьде ли не е лежал и накрая видяхме какво са сьтворили псевдодесидентите рипане и скачане по площадите и всичко ако мо же да се осребри ед сугарев 3 мандата посланик ал иорданов 2 мандата н михаилова този в лондон в рим и много други
7
Този цървулан босията както е подкарал гладната стачка и Великденските пости ще изкара.
8
в България има Кодекс на труда и всяка гладна стачка трябва да бъде от 8 до 17 ч с един час почивка за обяд . я, едвинчо колко гладни стачки направи за тези години,босия може и да го мине,макар,че не ми се вижда нещо да е заслабнал. Всъщност този босия,голия и немития е за психиатрия,ама пуста политкоректност...
9
Един графоман обсъжда друг чалнат полупоет. Аман от тъпи селянчета - литeратори. Аман от прости и дебилни графомани, които никой не чете и което е още по-лошо - никой няма и да прочете в бъдеще, защото са комплексари, дребнотемни и обречени от произхода си на простаци, антифашисти или кулак фашисти - сталинисти. Цялата местна литература е пълна комунистическа клоака. Трябва да поживееш 1-10 години в чужбина за да разбереш, какви мерзавци и мизерници са тези, които се наричат тук интелектуалци.
10
отговор на коментар
Сега, нали си съгласен че ти не си мярката за истината?!
11
Това момче не е добре, не го бийте! През 90-те много такива се активираха. Причини много, но една от тях е че тогава започна да умира системата на здравеопазването...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Срещат се двама директори за обмяна на опит. Единият е на българското предприятие „Електрон” г-н Петров, а другият – на японското предприятие „Електрон” – г-н Тагава. След уводната част г-н Петров задава въпрос на японския си колега:
– Господин Тагава, колко души работят във вашето предприятие?
– Осем. А във вашето, Петров?
– В нашето – девет.
Цяла нощ Петров не може да мигне: „Що го излъгах япончето, като нямам никаква полза от това. Трябваше да му кажа, че осемстотин души сме само администрацията”.
Но не спи и японецът, а си мисли: „Какво ли работи този деветият българин в тяхното предприятие?”.

няма нови новини
Днес: 153
hot
най-четени новини в момента
сега
3208
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Бойко Борисов посети новостроящ се храм в Габрово - инспектира нов път (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Астролог: Сексуални контакти не се препоръчват, нежелателно е дори да се мисли за това
x