ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Виктория Димитрова, София
Необходими продукти:
около 1 кг брашно
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
500-600 мл хладка вода
200-250 г сирене
1 яйце
1/2 пакет краве масло
Начин на приготвяне:
В купа разтваряме маята във вода, като прибавяме сол и захар. Разделяме белтъка от жълтъка. Пресяваме брашното в друг съд, като добавяме белтъка и разтворената мая. Омесваме меко тесто и го разделяме на 2 топки - едната е по-голяма от другата. Намазваме тава с олио и разточваме по-голямата топка, така че да покрие малко и стените. Върху разточения лист натрошаваме сиренето. Разточваме и другата част от тестото и го слагаме като капак на питката. Натискаме леко в краищата да залепне с първия лист. Намазваме с жълтък, режем на парчета и слагаме на места от маслото. Оставяме да втаса и печем на 180-200 градуса до готовност на тестото. След като извадим питката от фурната, покриваме с кърпа и я хапваме, докато е топла.