ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Стела Николова, Казанлък
Необходими продукти:
700 г бяло брашно
8 г суха мая за хляб
2 белтъка + 1 жълтък
250 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
80 г масло
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Пресявам брашното. Добавям маята, солта, захарта, разбитите белтъците и жълтъка. Настъргвам маслото върху брашнената смес. Започвам да претривам с ръце. Прибавям по малко от водата и замесвам меко тесто. Трябва да стане гладко. Оставям покрито да втаса до удвояване на обема. Отново премесвам на леко набрашнен плот. Разделям на топчета колкото малка ябълка. Подреждам в кръг едно до друго в намазана и набрашнена тавичка. Покривам и оставям за повторно втасване. Преди печене ги намазвам с жълтъка, разбит с малко олио. Пека в предварително загрята до 200 градуса фурна, 25-30 мин, до готовност. Изваждам на скаричка леко да се охлади. След това завивам с кърпа за около 30 мин, за да стане мека.