ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Радостина Великова
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. вода топла (хладка)
1 кубче мая
щипка сол
щипка захар
4 яйца (2 цели и двата белтъка за тестото, 2 жълтъка за намазване)
около 1 кг брашно
около 400 г сирене
Начин на приготвяне:
В удобен съд слагаме брашното и двете яйца, и двата белтъка, щипка сол и захар, може и малко повече сол. В купичка наливаме водата и размиваме маята в нея. Прибавяме я към яйцата и брашното. Омесва се средно твърдо тесто, което разделяме на 7 топки. В средна тавичка, намазана с олио, разстиламе първата топчица, намазваме с олио, може и разтопено масло, поръсваме с натрошено сирене. След това разстиламе и поставяме отгоре следващата топка, пак мазнина и сирене и така, докато сложим и последната. Обръщаме върху масата и нарязваме на триъгълници - 12 на брой. Всеки триъгълник завиваме на кифличка и поставяме в намазана с олио тава. Оставя се да втаса около 50 минути. Намазва се с жълтъците и ако искате, поръсете със сусам.