Пламен Георгиев консул във Валенсия е унижение, извинете

Политика

Пламен Георгиев консул във Валенсия е унижение, извинете

161262
на 14.08.2019
Пламен Георгиев консул във Валенсия е унижение, извинете

Извинявам се предварително за тежките думи, които ще кажа.

препоръчано

Нямам право да бъда съдник, без да съм в кожата на другия.

Но...

Пламен Георгиев консул във Валенсия за мен е унижение. 

Нещо повече, това е типология. Повреден генотип. Бит и душевност на българския народ. Да бяха живи Иван Хаджийски и Марко Семов, щяха да го осмислят по-добре.

Ето заради това пет века сме гнили под турско робство и никога няма да се оправим. Заради тази психика, заради примиренчеството, снишаването, докато отмине бурята, конформизма.

Пламен Георгиев заминава на секретарско-синекурна длъжност във Валенсия няколко дни, след като бе възстановен като спецпрокурор от ВСС.

Защо?

Сигурно има чисто човешки основания. Писнало му е от гадориите тук, от мафията на прокопитата, от предателствата на своите, от инсинуацията на медиите. Сигурно съпругата му иска да се махне, да се погрижи за бъдещето на малкото им дете. Сигурно не е лесно да се печеш на този огън, да те преследват дронове, да се превръщаш в нарицателно. Сигурно са обидени. 

И все пак звучи... измекярски. Дезертьорщина. Евтино е.

Този човек допреди няколко месеца бе повел символна битка с олигархията, олицетворяваше решимостта на държавата да се справи с корупцията.

А сега - консул във Валенсия. Спокойствие, нищоправене, битов рахатлък, еснафщина. 

Що точно във Валенсия? Там е имало свободно място ли? Каква е компетенцията му, знае ли испански, има ли дипломатически опит? Или като Румяна Бъчварова в Израел...

Не са хубави тези работи. 

Колкото да писнат капиталци - ето ги на, пак се договориха, спасиха му кожата в чужбина.

Бай Тошо така ги отзоваваше от Политбюро и ги пращаше посланици. Ама тогава сякаш бе по-достойно, поне се знаеше - дисидент е човекът. Минаваше за бабаитлък.

Пламене, защо, приятелю? Ти нямаш право да бъдеш слаб. Не можеш просто да избягаш от фронта преди да е гръмнал последният изстрел. С какво толкова те уплашиха? Какво криеш? Защо мълчиш? Красиво ли е просто да си биеш камшика, за да благинуваш в някоя тъпа легация, докато името ти тук се забрави и враговете ти се смилят?

Нормално е, ще кажете, човешко е. Така постъпват умните хора. Мислят за здравето, нервите и семействата си. Само нерваците и самоубийците остават тук да се бият с вятърни мелници. Никоя кауза в "няма такава държава" не си заслужава. Навсякъде изменници и подлост, навсякъде коварства и лъжеморал.

Нормално е и Пламен има своята причина. И аз нямам право да се бъркам в живота му, нито да го коря. Той тепърва ще става съдия на самия себе си.

Знам.

По-важно е да се оцелява...някак си. На кого му пука за мъртви герои. Важно е да си тук, от плът и кръв, да те докоснат близките и ти да ги докосваш.

И все пак е тъжно. И мерзко. Поредното разочарование. Поредната разбита илюзия, че в тази държава нещо може да се промени и че има силни мъже на честта, които могат да я променят.

Сподели:
Бомба x
Три признака, че сте във връзка с грешния човек Три признака, че сте във връзка с грешния човек
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Обвинената за получаването на колосален подкуп Десислава Иванчева отново се изправи пред съда - не уважиха искането й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това