Планетариумът в Смолян става най-модерният на Балканите

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Планетариумът в Смолян става най-модерният на Балканите

2018
на 21.04.2021
Планетариумът в Смолян става най-модерният на Балканите
Автор:   ПИК

Предстои първа копка на ремонта на Планетариума, обяви кметът на Смолян Николай Мелемов. В района около знаковата сграда вече цялото пространство се преобразява в парк, като се изграждат алеи, премахнати са стари и са засадени нови дървета. Предстои да бъде обявена процедура и за оборудването в обекта. 

препоръчано

"Плановете са ни до края на годината да имаме един напълно обновен планетариум, който ще бъде на световно ниво, защото оборудването е последно поколение. Той ще бъде най-модерният на Балканския полуостров. 44 години след построяването му е нужно обновяване", коментира Мелемов.

свързани новини

За знаковата за областния град и региона сграда е предвиден основен ремонт с мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с увреждания, подмяна на подови настилки и облицовки, полагане на нови мазилки и боядисване, подмяна на покрива, електрическата и ВиК инсталация, саниране на сградата и смяна на дограмата.  

Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в Родопите. За изминалите години са преминали близо 3 млн. души. В звездната му зала се представят повече от 50 програми на 7 езика.

От 1990 г. той работи със „Sunspot Index Data Center“ в Брюксел, където се изпращат наблюденията на слънчевите петна. Работи активно и по визуалното и фотографично документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления.

От екипа посочват, че Планетариумът не е имал сериозен ремонт, откакто e построен, и сега почти е невъзможно да се отоплят помещенията. 

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 41
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това