Вход
София
Времето в София -3 o C

Плащах си данъците, искам по-висока пенсия

Плащах си данъците, искам по-висока пенсия

на 19.11.2019
192971
51
Плащах си данъците, искам по-висока пенсия
Автор: "Ретро"
19.11.2019
51
192971

След доста години управляващите в НС започнали разглеждане на нов законопроект за социална помощ на възрастните хора. Държавата започнала да мисли за възрастните и включва различни механизми за подобряване на живота им. За съжаление, това, което държавата иска да покаже, е, че „материалната подкрепа на възрастните хора е съвършено нов инструмент не по линия на пенсиите, а по линия на социалното подпомагане и диференциране правилно нуждите на пенсионерите”.

Управляващите години наред не можеха да разберат една основна истина – че ако осъвременят всички пенсии спрямо средната заплата в страната, примерно за 2019 г., и те станат достатъчни за един достоен живот на старини, на възрастните хора не им трябват никакви механизми за подобряване на живота им. Пенсиите в България отдавна се знае, че са най-ниските в ЕС, по-ниски дори и от страни извън ЕС. Ако моята пенсия е достатъчна за непрекъснато повишаващите се цени на всичко в България спрямо това, което съм дала на държавата като данъци през трудовия ми стаж, аз сама ще си определям механизмите за подобряване на живота си.

Учудващо е, че отново се мисли за защита правата и интересите на пенсионерите с най-ниските пенсии и само за тях е допълнителното материално стимулиране от държавата. Това бил „първият закон”, който дава множество възможности на пенсионерите, но само за тези с най-ниските пенсии ли, или за всички пенсионери? Не се ли научиха тези управляващи, че социалното подпомагане се осъществява твърде съмнително и неправилно и повече към определени групи от обществото. Пенсиите, по-високи от минималните, ще станат по-ниски от минималните при този приет механизъм, както се вдигнаха минималните пенсии с 25% през 2018 г., а другите - с 5%.

Така че най-добре да се вдигнат всички пенсии и ще отпадне нуждата от каквото и да е социално подпомагане.

 

В. Александрова, София

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18484
архив

Тъща казва на зет си: - Прави, каквото правиш, но като умра, искам хубаво погребение. Целият си имот ти оставям. След един ден зетят казва на тъща си: - Прави, каквото правиш, погребението е утре в три. Всичко съм уредил.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x