Пловдив лидер по строителство на жилища! Ето какви са цените

Икономика

Пловдив лидер по строителство на жилища! Ето какви са цените

30828
на 10.01.2018
Пловдив лидер по строителство на жилища! Ето какви са цените
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В края на миналата година Европейската комисия изнесе списък със страните, заплашени от нов имотен балон. Сред тях е и България. От ЕК предупреждават, че индикаторите за евентуален балон са бързият ръст на цените на имотите и тяхното надценяване. Според статистиката през миналата година цените на недвижимите имоти у нас са скочили с 12%. 

Задава ли се нов имотен балон? 

Според експерта на Индъстри Уоч  Георги Стоев, в момента ситуацията е по-различна от 2008-2009 година. „Ако някой си мисли, че започва да се повтаря оня имотен балон - няма такива индикации”, казва Стоев. Въпреки това Пловдив продължава да е лидер (като площи РЗП) в издадените разрешителни за жилищно строителство, пише в. "Марица". Анализаторите казват, че това се дължи на добрата индустриална динамика в града и около него. Икономистът Георги Стоев коментира така: “търсенето на жилища, което върви след индустриалното строителство, ще има нужда от нови площи. Хората идват от по-отдалечени места и е нормално да купуват имоти. Те се местят в Пловдив със своето семейство, а това означава ново жилище, но и детска градина, училище. Така че специално за Пловдив не бих се притеснявал - в града няма опасност от нов имотен балон”, заключи експертът. 

Цените на имотите действително се вдигнаха, но с около 10 %, коментира Георги Димитров, управител на RE/MAX Advantage в Пловдив. ”Това се случи, защото на пазара няма качествени имоти, а търсенeто е голямо. Средната цена на жилищата в Пловдив е 700 евро за квадратен метър. В някои части на града тe достигат до 850 евро/ кв. м - т.е. цената в голяма степен зависи от локацията и от степента на завършеност. 1000 евро на квадрат за Пловдив е по-скоро прецедент - има и такива оферти, но жилището трябва да е в супер център и да е обзаведено луксозно”, категоричен е управителят на RE/MAX Advantage в Пловдив. Заключението му е, че в следващите 2 години не може да се очаква срив в цените на имотите. 

Първо цените на имотите започнаха да растат в София, но в последствие това се случи във втория по големина град Пловдив, коментират брокерите на „Bulgarian Properties“. Според тях в града на тепетата скокът е с 10-12 на сто през последното тримесечие и така средните цени за квадратен метър жилищна площ достигнаха 750 евро. Процесът обаче е закономерен - в големите градове София, Пловдив, Варна икономиките са силни, заетостта е висока, хората са с по-високи доходи и съответно мислят за покупка на собствено жилище, отчитат от агенцията.   
Не се наблюдава силен ръст в жилищното строителство, твърди главния архитект на Пловдив Юлиана Петрова. И прави следното сравнение - през 2016 от в общината са постъпили 360 обекта, през 2017-а обектите са 390. „Разбира се, те се отнасят за всякакъв вид нови строежи, а жилищните сгради са около 1/3 от тези обекти, уточни арх. Петрова. Очертават се два квартала, в които може да се говори за „строителен бум” - единият е район Южен, а другата локация, където се строи усилено, е „Западен” - в кв. “Кишинев”, кв.“Христо Смирненски ”. Арх. Петрова също не е убедена, че се задава нов имотен балон. “След като има търсене естествено ще се строят нови жилища. Пазарът сам регулира ситуацията - факт е, че тези новопостроени апартаменти се продават на зелено”. 

В началото на 2018-а в града стартират няколко нови жилищни проекта. С “Plovdiv City Park II“ продължава първия етап от инвестицията на фирма ”Хъс”. Още пет секции с РЗП 16 611 кв. м. Ще се вдигнат до Кауфланд и мол Пловдив. Проектът “Грийн плейс” също има развитие, за новите блокчета вече са издадени разрешения за строеж от общината. Комплексът се строи в близост до бившата детска градина “Мир” на ул. „Знаме” в „Западен”. Три нови блока ще вдигат и до Факултета по дентална медицина, в подножието на Младежкия хълм.

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 8 май - денят е нервен за Близнаците, успехите намигат на Лъвовете САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 8 май - денят е нервен за Близнаците, успехите намигат на Лъвовете
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: ГЕРБ и ДПС убиха ПП с два смъртоносни удара! Кирил Петков и Лена Бориславова са абсолютни мошеници (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: ГЕРБ и ДПС убиха ПП с два смъртоносни удара! Кирил Петков и Лена Бориславова са абсолютни мошеници (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК