ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Необходими продукти: 1 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. захар, 100 г масло, 500 г кайсии, нарязани на ивици, 1/2 ч.ч. стафиди, 1/2 ч.ч. натрошени обелени бадеми, 500 г ябълки.
Начин на приготвяне: 1 и 1/2 ч.ч. захар се карамелизира, добавят се 1-2 лъжици вода, за да става постепенно. Нарязаните на парченца ябълки се добавят в тигана, когато карамелът стане кафяв. Подрежда се долният пласт на питата - той ще е лицето и не се разбърква. Захлупва се, за да се задушат и омекнат ябълките. Когато това стане, капакът се маха, за да се изпари течността. Добавят се ядките и кайсиите, за да поемат част от течността.
Приготвя се тестото от брашното, 1/2 ч.ч. захар и маслото, може да се добавят и 2-3 лъжици вода. Тестото се разточва и се изрязва по формата на тигана. Когато блатът е готов, се слага върху плодовете. Пече се 20 минути в умерена фурна. Питата се обръща върху поднос.