От Мария Ташева, Пловдив
Необходими продукти:
За блата:
200 мл вода
200 г майонеза
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
5 с.л. какао
1 бакпулвер
За крема:
400 г течен шоколад
400 г заквасена сметана
За плодовата украса:
мандарини
киви
банан
бисквити
1 пакетче желатин
1 к.ч. захар
1 к.ч. вода
Начин на приготвяне:
Брашното, захарта, какаото и бакпулверът се смесват в купа, прибавят се майонезата и водата. Всичко се разбърква с лъжица, не с миксер. Готовата смес се изсипва в намазнена тава и се пече около 30 мин на 180 градуса.
Когато изпеченият блат изстине напълно, го разрязваме на 2 части. Между двата блата намазваме с крема. За украсата на питата първо накисваме желатина в 2 с.л. вода за около 5-10 минути. През това време сваряваме сироп от 1 к.ч. вода и 1 к.ч. захар. Охлаждаме сиропа, към него добавяме разтворения желатин и отново връщаме всичко на котлона на водна баня, докато желатинът се разтопи напълно.
Нарязваме плодовете, всяко парче топим в желатиновата смес и подреждаме върху блата (така плодовете не потъмняват), аранжираме и с бисквитите.
Оставяме готовата торта на студено.