Победителят Кикъл: Влязохме в историята на Австрия

Европа

Победителят Кикъл: Влязохме в историята на Австрия

16558
преди 4 часа
Победителят Кикъл: Влязохме в историята на Австрия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

За първи път крайнодесните печелят изборите в Австрия. Това сочат предварителните резултати след парламентарните избори в неделя.

препоръчано

“Партията на свободата“ взима 28,8% от гласовете, което е подобрение с 13% спрямо предишните избори.

“Когато казвам, че сме влезли в историята, имам предвид две неща. От една страна, влязохме в партийната история, прословутите 26,9% на Йорг Хайдер, които днес прескочихмe. Той би се гордял с нас. И второто нещо е, че влязохме в австрийската история, защото за първи път “Партията на свободата“ е номер едно на изборите за парламент. И само си помислете колко далеч сме стигнали“, заяви лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл.

Досегашните управляващи от „Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер са втори и получават 26% от гласовете. Те дават сигнали, че може да се коалират с победителите, но не искат Херберт Кикъл да бъде канцлер. Избирателната активност беше висока и достигна 78%.

Изборите бяха доминирани от проблемите с миграцията и предоставянето на убежище, както и от отслабващата икономика и войната в Украйна. Така въпросът за българското членство в сухопътния Шенген отново остава неясен, притеснява се Нова телевизия.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния ден на септември: Овните да не пътуват, пари за Девите и Везните
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 46
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК