Вход
София
Времето в София 15 o C

ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!

ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!

на 21.05.2019
17406
16
ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!
Автор: ПИК
21.05.2019
16
17406

Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса. Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници, предаде бТВ.

В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". От застрахователната компания коментирали пред бТВ, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.  Пример е Пламен Златанов, който губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу „Бул Инс”. 

От застрахователната компания коментират, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

„Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, казва Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс”.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментират, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме „Автомобилна администрация”. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица. „Естествено „Бул Инс” ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите”, коментира Владимир Тодоров, цитиран от телевизията.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката „Гражданска отговорност”. Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката „Злополука” за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници. От Комисията за финансов надзор засега не коментират казуса.

Своге настръхна срещу "Трейс" заради ремонта на пътя-убиец

Своге настръхна срещу "Трейс" заради ремонта на пътя-убиец

Жители на Своге не са доволни от ремонта на пътния...

на 19.04.2019

По-късно днес до медиите бе разпространено писмо на Комисията по финансов надзор, която регулира застраховането. 

По повод на постъпило в Комисията за финансов надзор (КФН) отворено писмо от близките на загиналите в катастрофата край гр. Своге през 2018 г., приоритетно отговаряме на първо място към близките на загиналите и на второ на широката общественост чрез медиите за мерките, които Комисията предприе, както и за резултатите от тях, се казва в писмото.

Към настоящия момент в КФН са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите лица при пътния инцидент край гр. Своге.

По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество „ ЗД Бул Инс“ АД са приложени принудителни административни мерки (ПАМ) да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник, обясняват от там. 

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, смятат от комисията.

Ето какво още казват оттам:

Проверката на КФН установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ЗД Бул Инс“ АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение.

„ЗД Бул Инс“ АД с писмо с изх. № НЦ-7969 от 09.11.2018 г. е поискало от Национална следствена служба (НСС) отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз – Удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов предупредил за риск на пътя-убиец край Своге

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов предупредил за риск на пътя-убиец край Своге

Във връзка с информация в медиите за изпратен сигнал до...

на 19.04.2019

Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането й. Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите, а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя.

Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите.

Освен изведените по-горе доводи и с оглед значимите обществени отношения, които защитава задължителната застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз, изключените от покритие рискове са детайлно уредени в чл. 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширяване на законоустановените изключени от покритие рискове, защото обратното би обезсмислило целта й, а именно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен превоз.

Наложените от Комисията за финансов надзор на „ЗД Бул Инс“ АД принудително административни мерки са обжалвани от застрахователното дружество пред административния съд, София Област, като застрахователят е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на мерките.

По останалите 4 жалби са открити производства за прилагане на принудително административни мерки, като предстои да бъдат издадени решения в рамките на следващата седмица.

Комисията предприе и ще продължава да предприема необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да защити интересите на потребители на застрахователни услуги.

Сподели:
свързани новини
АДЪТ КРАЙ СВОГЕ: Съпругата на бивш регионален министър сред обвинените за кървавата катастрофа АДЪТ КРАЙ СВОГЕ: Съпругата на бивш регионален министър сред обвинените за кървавата катастрофа
Съпруга на бивш регионален министър сред обвинените за...
на 22.04.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 13738
архив

– Марийке, обясняват ли ви някои неща, свързани със секса в училището? – Не всичко, мамо, но какво точно искаш да знаеш?

няма нови новини
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
сега
3192
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПИК TV представя: "ОТРОВЕНОТО БЪЛГАРСКО ЛЯТО" - един филм на Ива Николова и Христо Порязов за метежа на разрухата и страха
x
Астролог съветва в празничния ден: Обърнете внимание на децата си
x