Вход
София
Времето в София 9 o C

ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!

ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!

на 21.05.2019
16756
16
ПОДИГРАВКА: Застрахователна компания обезщети близки на загиналите край Своге с....10 лв, КФН се намеси: Неморално и противозаконно е!
Автор: ПИК
21.05.2019
16
16756

Скандално ниски обезщетения за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса. Обезщетения са изплатени на трима от наследниците на загиналите, съобщиха от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят отказва да изплати по големи суми с аргумента, че не са спазени правилата за превоз на пътници, предаде бТВ.

В отворено писмо до премиера и омбудсмана близките на жертвите определят случващото се като "черно петно за цялата държава". От застрахователната компания коментирали пред бТВ, че автобусът не е изпълнявал случаен превоз, което е условие, за да платят обезщетение.  Пример е Пламен Златанов, който губи в катастрофата тъста си. Чака месеци, за да получи обезщетение от застрахователя и един ден открива 10 лева в сметката на съпругата си. Роднините са категорични, че ще заведат дело срещу „Бул Инс”. 

От застрахователната компания коментират, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

„Плащането означава, че евентуално при липсващи документи ние ще плащаме с парите на други застраховани лица. Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, казва Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс”.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментират, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме „Автомобилна администрация”. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица. „Естествено „Бул Инс” ще се опитат да намерят и под вола теле, само и само да не платят на близките на загиналите”, коментира Владимир Тодоров, цитиран от телевизията.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката „Гражданска отговорност”. Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката „Злополука” за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници. От Комисията за финансов надзор засега не коментират казуса.

Своге настръхна срещу "Трейс" заради ремонта на пътя-убиец

Своге настръхна срещу "Трейс" заради ремонта на пътя-убиец

Жители на Своге не са доволни от ремонта на пътния...

на 19.04.2019

По-късно днес до медиите бе разпространено писмо на Комисията по финансов надзор, която регулира застраховането. 

По повод на постъпило в Комисията за финансов надзор (КФН) отворено писмо от близките на загиналите в катастрофата край гр. Своге през 2018 г., приоритетно отговаряме на първо място към близките на загиналите и на второ на широката общественост чрез медиите за мерките, които Комисията предприе, както и за резултатите от тях, се казва в писмото.

Към настоящия момент в КФН са постъпили 6 жалби от близките на общо 7 от загиналите лица при пътния инцидент край гр. Своге.

По отношение на две от жалбите спрямо застрахователното дружество „ ЗД Бул Инс“ АД са приложени принудителни административни мерки (ПАМ) да изплатят обезщетения по сключената от тях застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за общински превоз. Минималната сума за изплащане по тази застраховка според Кодекса за застраховането е 50 000 лв. за всеки пътник, обясняват от там. 

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, смятат от комисията.

Ето какво още казват оттам:

Проверката на КФН установи, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ЗД Бул Инс“ АД заедно с писменото искане са представени констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), препис - извлечение от акт за смърт; удостоверение за наследници; справка от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и удостоверение за банкова сметка. Относно документ, който да доказва, че пострадалите са били пътници, трябва да се посочи, че в констативния протокол за ПТП се съдържа подробен списък на пътниците в автобуса. В тази връзка документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение.

„ЗД Бул Инс“ АД с писмо с изх. № НЦ-7969 от 09.11.2018 г. е поискало от Национална следствена служба (НСС) отговор на следните въпроси: дали е установено наличието на алкохол и упойващи вещества в кръвта на водача на автобуса, дали за автобуса има издаден лиценз – Удостоверение на пътно превозно средство за обществен превоз на пътници и дали са изпълнени изискванията за случаен превоз на пътници.

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов предупредил за риск на пътя-убиец край Своге

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК: Борисов предупредил за риск на пътя-убиец край Своге

Във връзка с информация в медиите за изпратен сигнал до...

на 19.04.2019

Съгласно чл. 106, ал. 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се допуска изискване на доказателства, за които може да се направи разумна преценка, че нямат съществено значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят необосновано забавяне и удължаване на процедурата по уреждането й. Поисканите от НСС документи нямат пряко отношение за установяване на основанието на претенциите, а биха имали значение единствено за възникването на правото на регрес на застрахователя.

Ето защо, освен неморално, е и незаконно да се отказва изплащането на застрахователно обезщетение поради това, че НСС не е отговорила на запитването, а представените документи са установили основанието на претенциите.

Освен изведените по-горе доводи и с оглед значимите обществени отношения, които защитава задължителната застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз, изключените от покритие рискове са детайлно уредени в чл. 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширяване на законоустановените изключени от покритие рискове, защото обратното би обезсмислило целта й, а именно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната цялост на пътниците в средствата за обществен превоз.

Наложените от Комисията за финансов надзор на „ЗД Бул Инс“ АД принудително административни мерки са обжалвани от застрахователното дружество пред административния съд, София Област, като застрахователят е поискал съдът да спре предварителното изпълнение на мерките.

По останалите 4 жалби са открити производства за прилагане на принудително административни мерки, като предстои да бъдат издадени решения в рамките на следващата седмица.

Комисията предприе и ще продължава да предприема необходимите мерки в рамките на законовите си правомощия, за да защити интересите на потребители на застрахователни услуги.

Сподели:
свързани новини
АДЪТ КРАЙ СВОГЕ: Съпругата на бивш регионален министър сред обвинените за кървавата катастрофа АДЪТ КРАЙ СВОГЕ: Съпругата на бивш регионален министър сред обвинените за кървавата катастрофа
Съпруга на бивш регионален министър сред обвинените за...
на 22.04.2019
Напиши коментар »
(16)
1
Кой не знае,че това е мутренска застрахователна фирма,свързана с Драгалевския циганин,сега покровителствана от главната мутра.Там се застрахова,но не се плащат обезщетения.Намира се до бившия японски хотел,сега собственост на престъпник,бивш шофьор в месарски комбинат в Пловдив.
2
Ахахаха прогреса на бг. Нали ви обясняват че сте в Европа. Че всичко е цветя и рози. Гласувайте пак главундери. Управлява ви мафияяяяя
3
Татяна Дончева: „Когато сте дали държавата на мутрите и сте го направили преди 10 години, те ще въведат неминуемо мутренски порядки и ще се разпореждат така не само в собствената ни държава, не само с нас като нейни граждани, но те ще направят това и по света с всичкия срам.“ – Татяна Дончева в предаването „Денят с Веселин Дремджиев.“ (http://clubz.bg/78114-borisov_izvyrshva_prestyplenie_radev_nqma_grybnak)
4
Тази,Компания много бързо,може да бъде Поставена на Място,Просто и се Отнема Лиценза,и Въпросът Приключва,тогава Сами,ще търсят Наследниците за да Им Платят,но Застахователите така са Свикнали,само да Взимат,но не и да Дават
5
МНОГО СА ИМ. ТОВА СА ЦЕЛИ ТРИ ПЕНСИИ ОТ БСП ПРИ ЖАН ВИДЕНОВ.
6
отговор на коментар
Тъп селяк от гроб, в неделя ще ви отвее народа...
7
„Гласувайте за нас, за да продължим да крадем апартаменти, къщи за гости, партийна субсидия и каквото друго падне от вас. Гарантирано - от ГЕРБ.“
8
Това е най-добрата работа, която Google плаща сега. Получих основния месец от € 27936 за работа по 3 часа на ден. Започнах четири месеца по-рано и бързо взех вкъщи, от 7645 евро до 9264 евро всяка седмица. Не мога да се доверя на това колко е просто веднъж се опитах. тук.............>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
9
Тези са наследниците на мутрите от ВИС-2. Те само взимат, но не дават.
10
Тук се отнема лиценза на компанията застраховател на другия ден сутринта. Но до това няма как да се стигне че на никой не му се лежи в затвора за 20 до 50 години ефективно. Тука съдят здраво за 2 месеца мега дела ги оправят и влизат в пандиза няма тънта мънта.
11
Гарантирано...от ГРОБ
12
Гербаджийте вече НСС ли пищат вместо НСлС? Да влиза ген. Ананас Ананасов за директор с Марта Георгиева началник кабинет и секретарка Цветанка Ризова. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!!!!!!!!
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
А вчера главният шебек на републиката обясняваше на хората с помлените от градушките дворове, въпреки наличието на цяла агенция за борба с градушките, че на тях държавата няма да даде обезщетения, затова било добре да се застраховат. Щом за човешки живот застрахователите дават 10 лв., смятайте, че и стотинка няма дадат за картофките и доматите на баба Мара, която разчита да оцелее с тях. Му-тро, мут-ро, да гориш в ада дано!
15
Edni okradoja vsichki magnolii v durjavata!A tuk za nyakakvi si 7 dushi,za po nyakakvi si 10 lv!Mnogo daje sa, kato pomislish,koi upravlyava!Kakvo vzema!Kakvo dava!????E,kakvo dava,10 lv za choveshki jivot!!Tolkova struva jivota v bostana!
16
Застраховането в Бг е пирамида! Пари прибират, но не чакай изплащане на полица! Абсурд! Всяка година ще въвеждат "бонус-малус" и все сметките им не излизат! Застраховането е пирамида!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 26649
архив

Един луд легнал да спи, но една муха постоянно - бзз, бзз, бзз , не го оставяла да спи. Лудият се ядосал, станал и започнал да я гони... Хванал той мухата и започна.. - Нааании, нааании, наани. - Приспал мухата и започнал... - Бзз...бзз...бзз. - А ся спи да те видя!

няма нови новини
Днес: 165
hot
най-четени новини в момента
сега
3166
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалистите разпънаха Петя Аврамова заради ВиК системите и опасността от воден режим (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Уязвими са стомахът и млечните жлези, но може да вадите зъби и да пазарувате
x