ПОД ДИКТОВКАТА НА РУМЕН РАДЕВ: Пада гилотината върху Корнелия Нинова - червените събират подписка, за да я свалят от лидерския пост

Акценти

ПОД ДИКТОВКАТА НА РУМЕН РАДЕВ: Пада гилотината върху Корнелия Нинова - червените събират подписка, за да я свалят от лидерския пост

209505
на 13.10.2021
ПОД ДИКТОВКАТА НА РУМЕН РАДЕВ: Пада гилотината върху Корнелия Нинова - червените събират подписка, за да я свалят от лидерския пост
Автор:   ПИК

Гилотината всеки момент ще се стовари върху главата на Корнелия Нинова в качеството й на лидер на БСП. Социалистите в цялата страна вече събират подписи за свикване на заседание на конгреса на столетницата, на което или да променят устава и да я отстранят от лидерския пост още на форума, или да предизвикат нови вътрешнопартийни избори за председател на червената партия, на която да издигнат за поста новия партиен фаворит Крум Зарков.

препоръчано

Това научи ПИК от отлично информирани източници от "Позитано" 20.

За събирането на подписката за свикване на заседание на конгреса социалистите използват формалния повод, че по устав форумът трябва да заседава всяка година, а последното му събиране, което утвърди общопартийното избиране на Нинова за лидер, беше проведено на 26 септември 2020 г. Уставният срок е нарушен и затова червените вече правят всичко възможно да предотвратят желанието на лидерката си да отлага новото заседание на конгреса за неопределено време след поредната изборна загуба на БСП на 14 ноември, която те вече надушват.

Според запознати, макар делегатите на конгреса да се смятат за хора на Нинова, съотношението в нейна подкрепа рязко се е обърнало. Ако досега то е било 70:30 в полза на лидерката, в момента то е 60:40. В страната има структури, където доскоро противниците на Нинова са били малцинство, а в момента са 100%.

В подписката, събирана от вътрешнопартийните опоненти на Нинова, се посочва крайния срок за свикване на заседанието на форума до края на годината.

За да бъдат реализирани исканията на социалистите, опоненти на Нинова, са необходими 2/3 от подписите на всички членове. Това не е трудно постижима цифра, като се има предвид, че по време на вътрешнопартийните избори за лидер на столетницата миналата година шефът на червената ЦИК Емил Войнов обяви едва по обяд в деня на гласуването, че броят на социалистите е малко над 82 000 души, а впоследствие за благодарност бе изпратен от Нинова за член на националната ЦИК

Бройката от 82 000 членове на БСП означава, че трябва да се съберат подписите на малко над броя червени, с чиито гласове Нинова бе избрана за председател на цялата партия.

При това положение Националният съвет на БСП, който се състои предимно от поддръжници на Нинова, е длъжен просто да насрочи заседанието на конгреса в посочения в подписката срок. А той може да се проведе, ако събере 2/3 от делегатите на кворума без значение дали лидерката и сегашното ръководство на партията присъстват на него и да взема легитимни решения.

Както ПИК съобщи, със застъпничеството на американската посланичка и прокситата на олигарха Иво Прокопиев и обитателя на президентството Румен Радев, за лидерския пост в БСП се готви доскорошната й дясна ръка Крум Зарков. Той пръв поиска оставката на Нинова след лошото представяне на БСП на изборите на 4 април. Майка му Анна Заркова пък стана съпредседател на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за втори мандат. Ходът й е знаков, защото той пък от своя страна вече е в явен конфликт с Нинова, особено след като насърчи създаването на своя политически проект на Петков и Василев, който краде гласове от БСП, освен от ДеБъ.

Както ПИК съобщи, бившата дясна ръка на Нинова - Кирил Добрев, и президентският съветник Николай Копринков обикалят страната като емисари на новата политическа структура на Радев и Прокопиев и агитират червените да гласуват за нея.

За противниците на Нинова Крум Зарков е компромисен вариант за бъдещ лидер, но те ще го подкрепят, защото не виждат друг начин да се отърват от Корнелия Нинова начело на БСП.

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 300
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това