Вход
София
Времето в София 14 o C

ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов

ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов

на 15.05.2019
40702
22
ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов
Автор: ПИК
15.05.2019
22
40702

Оставката на Румен Порожанов не изненадва по две линии – общественият фокус в неговата личност и усещането за някаква нередност. Оставането на поста и създаването на усещане, че не може да бъде махнат от него, можеше да доведе до по-голямо напрежение.

"Втората линия я наблюдаваме не само по отношение на Порожанов, а по отношение и на други министри, които се разделиха с поста си. Линията, която е особено видна в правителството на Борисов 3, а именно искане на оставка на министри, зам.-министри и т.н., които носят имиджови щети върху управляващите. Тази линия води до туширане на напрежението, но смятам също, че дава и ясната индикация, че в политиката няма гарантирано място и е необходимо политиците да бъдат внимателни в действията си. По отношение на резултата от евровота – то първо трябва да видим какъв ще бъде той и съответно да се прави детайлен анализ, какво е повлияло на него. Ще разберем на 27 май“, продължава Евелина Славкова от "Тренд" в анализ за "Избори.бг".

Славкова коментира и има ли наистина нарушение на закона от премиера Бойко Борисов, както твърдят от БСП: „Има компетентни институции, които могат да кажат, ако е наличен някакъв проблем. Въпросът тук е, че това са първите избори за Европейски парламент, в които Борисов управлява. На европейските избори през 2014 г. Борисов е в опозиция. Това е нова ситуация, която създава и това усещане в опозицията, че Бойко Борисов, вършейки държавните дела, прави кампания. Нормално е по време на избори да виждаме политически ходове с цел уязвяване на противника. Концептуално няма изненада в такъв тип ходове“.

На въпрос равноотдалечен ли е от партиите президентът Румен Радев и обединител на нацията ли е, Евелина Славкова отговори: “Президентът често влиза в конфронтация с управляващите, което създава усещането, че заема страна. От това по-скоро губи той. Румен Радев е от политическите фигури с най-висок рейтинг в държавата. Но проследявайки данните е видно, че привържениците на ГЕРБ, които са му симпатизирали, започват да променят мнението си, именно заради усещането, че не е равноотдалечен от всички партии и съответно по-често говори с думите на опозицията. Ще следим данните, за да видим как неговите позиции и в бъдеще ще се отразяват на рейтинга му“.

Славкова коментира и дебатът, който се проведе между водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева. „Очакванията, че ще видим два стила на разговор в този дебат в някаква степен се оправдаха. Излизайки от клишето за „брюкселския език“, то съвсем естествено беше да наблюдаваме различни нива на послания към избирателите. Европейски послания от страна на Мария Габриел и национални такива от страна на Елена Йончева. Няма нищо изненадващо в това отношение, най-вече защото кампанията на БСП е съсредоточена в голяма степен в национална проблематика. От друга страна естествено е поведението на Мария Габриел, което демонстрира другия поглед и именно поради тази причина се чуваха ѝ репликите, че дебатът е за европейски, а не за национални избори. Мария Габриел показа ново лице, което поради нейните функции на еврокомисар българският избирател не беше виждал“, каза тя.

На въпрос показа ли опит и кадърност в дебата с Габриел Елена Йончева, Славкова отговори: “Кандидати за евродепутати, които не са били такива, имат неща, които трябва да научават и в това няма нищо осъдително. Няма научени хора за дадена позиция. Но в този контекст е необходимо, не само спрямо г-жа Йончева, но и спрямо всички кандидати за евродепутати, българските избиратели да мислят посланията и позициите им много внимателно. Казвам това, в контекста на все по-голямото разбиране, което българите започват да имат и ще имат спрямо дейността на българските евродепутати. Нека припомним темата с Плана "Макрон", където стана ясно на всички, че евродепутатите не са просто хора с високи заплати, а хора, които защитават българските интереси“.

Във връзка с това ще повлияе ли дебатът, проведен вчера между Габриел и Йончева на социологическите проучвания и резултатите на евровота, Славкова обясни, че всяко едно нещо може да окаже влияние в последните две седмици на кампанията. „При практически паритет между двете големи партии, всяко едно действие, всяко едно послание може да окаже влияние. Но дебатите не трябва да се подценяват, те имат своята стойност по отношение на информирания избор на българския гласоподавател“, каза тя.

Евелина Славкова коментира и изказването на турския посланик Хасан Улусой са изучаването на турския език и обяснението му за думите му в МВнР ден след това. “В България заговори ли се за Турция или за ромски проблеми, то е ясно, че има избори. Такива теми винаги дълбоко се политизират в такъв момент. Смятам, че беше адекватна реакция на българските институции с привикването на турския посланик и изясняването на тази ситуация. Българите имат особена чувствителност по отношение на изказвания от страна на представители на Турция и е много важна бърза реакция от страна на компетентните органи, за да не се създава излишно напрежение“, каза Евелина Славкова.

Сподели:
Напиши коментар »
(22)
1
тренд, който пише, че БСП води на ГЕРБ. Тази коя е?!
2
За две години на „Дондуков“№2 Румен Радев отдели цялата си енергия за сваляне на правителството и изпълняване на команди от „Позитано“№20. Нищо повече.Това ли е работата на държавния глава? Да се занимава с политическа агитация ? Звучи толкова абсурдно, че чак не е за вярване. Но се случва. Президентът е най-големият борец „срещу задкулисието“, но всички закони предложени от ДПС минаха без вето. И без обяснения. Много интересно. Румен Радев клейми „апартаментите“, но пропуска своите, пропуска да отговори на въпроси дали ВВС са плащали квартирата на Десислава Генчева-Радева, докато се е водела на два щата финансист и пиар на самия Радев.
3
А пък на милиончева КТБ и напазарува гора !!! С няколко мандри , три къщи за гости и офшорка !!! По стар шумкарски обичай !!!
4
А пък на милиончева КТБ и напазарува гора !!! С няколко мандри , три къщи за гости и офшорка !!! По стар шумкарски обичай !!!
5
Абе то нема разлика между суксиолощка и пруститутка......
6
Абсолютно си права!!! Не бях се сетил да направя такова сравнение. И е точно така!
7
Мисля, че министърът си тръгна заради корупция, премиерът прие корупцията с оставката, а Габриел не знае английски.
8
6) Ама това е реторична фигура, фсички го знаете! ДАА!
9
Йончева е миналото което не трябва да има бъдеще в България камо ли в Европа!!!
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
До ББ: Защо цената на картофите вече е 3 лева и 60 стотинки? Това ли е политиката на земеделското министерство? Къщи за гости, стотина супер едри арендатори с милиони субсидии и картофи по 3лева и 60 стотинки?
12
БСП - 32.9 %. ГЕРБ - 29.1 %, ДПС - 9.8 %................ Тази мома Евелина накъде заби ? При над 2 % разлика се счита , че този в чиято полза са ще има 1 евродепутат повече от следващия. Какво по ясно от това ? Защо тази мома го усуква толкова дълго, вместо само да му запретне яката ?
13
Защо Цацоров е наредил да се търсят офшорките на власта след като и всяко дете знае, че властите са няколко и независими? Защо ? Това нов Костинброд ли е?
14
Ти със сигурност си от питеците, тези които главният Питек от Банкя успя да опростачи в последните 10 години. В България има само една власт и тя е - Изпълнителната власт. Президентството е институция. Народното събрание също, като законодателен орган. Съдебна власт няма. Прокурорска власт няма. Последната е в правото си да извършва проверки на всички граждани, без оглед на тяхното положение.Съвсем друг е въпроса, как съдът ще оцени резултатите на прокуратурата. В повечето случаи доводите на прокуратурата не издържат в съда. Сега по темата. Цацаров вчера беше на среща с президента. Излизайки от срещата Цацаров се направи на портокал. Но той не е абсолютен простак , като Оня от Банкя. На 10 януари 2020 година мандатът му изтича. И ще бъде никой. Той знае, че още в тази година в Народното събрание ще има други хора, премиерът ще бъде друг. И за да тръгнат да разследват Цацаров, той хукна да гони михаля. И децата са на ясно , че банкови сметки на офшорни фирми няма как да бъдат установени, още по малко кои са собствениците на тези фирми. Важното е да прави нещо. Цацата е една от трите свине у нас. Той е третата свиня. Кочината им се намира в хотел "Берлин". Ако не вярваш питай Heдялко.
15
Пак ли тоя русофилски м-индил се изпуска в гащите тая в-ещица е на хранилка при Импексова само от изродското и нагло изхрачване за високия рейтинг на КАУНЯ и че симпатизанти на ГЕРБ му симпатизирали е ясно какъв ком. п-арцал докога продажни журналя ще им давате трибуна на тия вредни подлоги цоциолози!
16
БСП ЩЕ СПЕЧЕЛИ ВСИЧКИ ГЛАСОВЕ В ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ.
17
Кво си пуснал тия фалшиви цифри от кенефа бре п-дерунгел смотан това е шибана болшевишка агенция ТРЕНД с цоциолози платени директно от червената разбойническа каса на Импексова!
18
цоциолози в некролози промиващи мозъци на избягалите от Карлуково , глупост след глупост бръщолеви тая проскубана соц. м-исирка но най голямата и пръдня е за големия рейтинг на Мунчо и симпатизиращите му от ГЕРБ ! Срам ,Срам ,Срам цоциоложка- запорожка!
19
Значи много мразим селски леви бекове да ми се правят на градски център-нападатели , от неуки ш-импанзета и е дошло до гуша на нормалните хора в държавата!
20
Най-добрата оферта "", сега Google плаща между 250 и 350 евро на час, за да работи онлайн от дома си. Получих 35248 евро на първата си заплата през месеца за 3-4 часа работа на ден и исках да споделя това с вас, защото търсите нови хора, които да се присъединят към екипа ви сега и аз препоръчвам на всеки да направи искането. Просто като следвате инструкциите в този блог. Тук.................>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
21
Питам импексовата Курабия, Румен Пъпкъта и СС Момата, как така крадливата кучка Йо има три къщи за гости, а аз нито една. Как така Импексовата курабия открадна два Импекса а аз нито един. Как така Румен Пъпката, си назначи любовницата на две държавни заплати, а аз не получавам нито една. Питам дали паразита Везира Енчев, има ли един ден нормален трудов стаж, без да е доносничел, че го изтъпанели начело в БСПдирадската си партия. Свършиха ли читавите в Импексовата партия, че допря до тоя Мерзавец, дебила Иво и крадливата кучка Йо. Ако Мавъра беше направил лустрация, а не да раздава Импекси на фльорците си, сега щяхме да сме Швейцария на балканите, и нямаше да хрантутим ДС разбойници, доносници и бивши партийни секретари и закапечета, като тия мерзавци, доносничели дори с кого са се плющели жените им!!
22
Верно?Тая не е лоша,но чак пък социолог.Едва ли.По-скоро има мощна ракета носител или заложби в други занаяти,а сигурно и двете.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 11602
архив

Жените от Перник били с най-набито око.

няма нови новини
Днес: 317
hot
най-четени новини в момента
сега
2128
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК TV: Избраха Урсула - първата жена председател на Европейската комисия
x
ФЕНОМЕН: Слънцето, Земята и Луната правят линия
x