Вход
София
Времето в София 0 o C

ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов

ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов

на 15.05.2019
41332
22
ПОД ЛУПА: Социолог с горещ анализ за приклякането на Радев пред БСП, битката Йончева - Габриел и оставката на Порожанов
Автор: ПИК
15.05.2019
22
41332

Оставката на Румен Порожанов не изненадва по две линии – общественият фокус в неговата личност и усещането за някаква нередност. Оставането на поста и създаването на усещане, че не може да бъде махнат от него, можеше да доведе до по-голямо напрежение.

"Втората линия я наблюдаваме не само по отношение на Порожанов, а по отношение и на други министри, които се разделиха с поста си. Линията, която е особено видна в правителството на Борисов 3, а именно искане на оставка на министри, зам.-министри и т.н., които носят имиджови щети върху управляващите. Тази линия води до туширане на напрежението, но смятам също, че дава и ясната индикация, че в политиката няма гарантирано място и е необходимо политиците да бъдат внимателни в действията си. По отношение на резултата от евровота – то първо трябва да видим какъв ще бъде той и съответно да се прави детайлен анализ, какво е повлияло на него. Ще разберем на 27 май“, продължава Евелина Славкова от "Тренд" в анализ за "Избори.бг".

Славкова коментира и има ли наистина нарушение на закона от премиера Бойко Борисов, както твърдят от БСП: „Има компетентни институции, които могат да кажат, ако е наличен някакъв проблем. Въпросът тук е, че това са първите избори за Европейски парламент, в които Борисов управлява. На европейските избори през 2014 г. Борисов е в опозиция. Това е нова ситуация, която създава и това усещане в опозицията, че Бойко Борисов, вършейки държавните дела, прави кампания. Нормално е по време на избори да виждаме политически ходове с цел уязвяване на противника. Концептуално няма изненада в такъв тип ходове“.

На въпрос равноотдалечен ли е от партиите президентът Румен Радев и обединител на нацията ли е, Евелина Славкова отговори: “Президентът често влиза в конфронтация с управляващите, което създава усещането, че заема страна. От това по-скоро губи той. Румен Радев е от политическите фигури с най-висок рейтинг в държавата. Но проследявайки данните е видно, че привържениците на ГЕРБ, които са му симпатизирали, започват да променят мнението си, именно заради усещането, че не е равноотдалечен от всички партии и съответно по-често говори с думите на опозицията. Ще следим данните, за да видим как неговите позиции и в бъдеще ще се отразяват на рейтинга му“.

Славкова коментира и дебатът, който се проведе между водачите на евролистите на ГЕРБ и БСП Мария Габриел и Елена Йончева. „Очакванията, че ще видим два стила на разговор в този дебат в някаква степен се оправдаха. Излизайки от клишето за „брюкселския език“, то съвсем естествено беше да наблюдаваме различни нива на послания към избирателите. Европейски послания от страна на Мария Габриел и национални такива от страна на Елена Йончева. Няма нищо изненадващо в това отношение, най-вече защото кампанията на БСП е съсредоточена в голяма степен в национална проблематика. От друга страна естествено е поведението на Мария Габриел, което демонстрира другия поглед и именно поради тази причина се чуваха ѝ репликите, че дебатът е за европейски, а не за национални избори. Мария Габриел показа ново лице, което поради нейните функции на еврокомисар българският избирател не беше виждал“, каза тя.

На въпрос показа ли опит и кадърност в дебата с Габриел Елена Йончева, Славкова отговори: “Кандидати за евродепутати, които не са били такива, имат неща, които трябва да научават и в това няма нищо осъдително. Няма научени хора за дадена позиция. Но в този контекст е необходимо, не само спрямо г-жа Йончева, но и спрямо всички кандидати за евродепутати, българските избиратели да мислят посланията и позициите им много внимателно. Казвам това, в контекста на все по-голямото разбиране, което българите започват да имат и ще имат спрямо дейността на българските евродепутати. Нека припомним темата с Плана "Макрон", където стана ясно на всички, че евродепутатите не са просто хора с високи заплати, а хора, които защитават българските интереси“.

Във връзка с това ще повлияе ли дебатът, проведен вчера между Габриел и Йончева на социологическите проучвания и резултатите на евровота, Славкова обясни, че всяко едно нещо може да окаже влияние в последните две седмици на кампанията. „При практически паритет между двете големи партии, всяко едно действие, всяко едно послание може да окаже влияние. Но дебатите не трябва да се подценяват, те имат своята стойност по отношение на информирания избор на българския гласоподавател“, каза тя.

Евелина Славкова коментира и изказването на турския посланик Хасан Улусой са изучаването на турския език и обяснението му за думите му в МВнР ден след това. “В България заговори ли се за Турция или за ромски проблеми, то е ясно, че има избори. Такива теми винаги дълбоко се политизират в такъв момент. Смятам, че беше адекватна реакция на българските институции с привикването на турския посланик и изясняването на тази ситуация. Българите имат особена чувствителност по отношение на изказвания от страна на представители на Турция и е много важна бърза реакция от страна на компетентните органи, за да не се създава излишно напрежение“, каза Евелина Славкова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 12629
архив

Водят двама българи към бесилото, а единият прошепва на другия: - Хайде да се опитаме да избягаме... - По-добре да си траем, че да не стане по-лошо...

няма нови новини
Днес: 129
hot
най-четени новини в момента
сега
3124
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов от Брюксел: Въпреки умората, продължаваме да работим в пълна кондиция
x
РАЗКРИХА: Старостта е болест, която се лекува
x