Познавачи: Докладът за катастрофата в Граф Игнатиево не може да бъде оспорен

Животът днес

Познавачи: Докладът за катастрофата в Граф Игнатиево не може да бъде оспорен

9542
преди 5 часа
Познавачи: Докладът за катастрофата в Граф Игнатиево не може да бъде оспорен
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Какви са заключенията от доклада на МО за катастрофата край "Граф Игнатиево"? Човешка грешка ли е единствената причина за фаталния инцидент? Пренебрегнали ли са пилотите мерките за безопасност? Темата коментират дългогодишният военен пилот, отговарял за безопасността на полетите в Щаба на ВВС, полк. Любен Лозанов и Димитър Ставрев, авиационен журналист, списание "Криле".

препоръчано

По думите на Ставрев пред Нова тв вчерашния доклад е технически и не може да бъде оспорван. "Какво е довело опитните пилоти да предприемат такъв риск? Аз лично нямам обяснение на този етап", каза той и посочи, че се надява да публикуват разговорите между пилотите и контролната кула. По думите на журналиста от кулата могат да се намесят за друг тип поддръжка, която не включва указание за полети и извършване на фигури. 

Той отбеляза, че учебният самолет е бил въоръжен по време на тренировъчния полет. "Това е нещо, което не можах да си обясня – летят въоръжени. За мен това е немарливост", заяви той и добави, че наличието на боеприпаси носи риск от самоотсрелване на зарядите. Според него не е необходимо самолетите да са въоръжени като тези от "Долна Митрополия", а обезоръжаването не е труден процес, но отнема време.

Според полк. Лозанов в случая става въпрос за човешка грешка на екипажа на самолета. Той допълни мнението на Ставрев: "По сиситемата на НАТО ръководителят на полетите отговаря за осигуряването на въздушно пространство за изпълнение на фигурата. След получаване на разрешението, отговорността основно си остава в екипажа". За него инцидентът донякъде се дължи на недостатъчните пролетени часове.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 16 октомври: Пари за Лъва, секс за Близнаците и Рака
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с убийствена прогноза пред ПИК TV: Преговорите за правителство ще се влачат дълго. Ще има редовен кабинет, ако... (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК