Полезни навици за пълноценна почивка и сън

ШАРЕН СВЯТ

Полезни навици за пълноценна почивка и сън

2700
на 26.01.2021
Полезни навици за пълноценна почивка и сън
Автор:   ПИК

Девет часът е и още не сте вечеряли, така че си поръчвате храна за вкъщи. Когато дойде, я изяждате машинално пред компютъра или телевизора. След това премисляте още 100 пъти случилото се през деня, лежите на дивана, разглеждате социалните мрежи.

препоръчано

След като най-накрая се пъхнете под завивките, отново хващате телефона си, за да изпратите няколко последни работни имейли или да пазарувате онлайн. След това се сещате, че не сте прибрали млякото в хладилника или започвате да търсите зарядното за телефона, ставате от леглото и се разсънвате. Когато най-накрая заспите, е доста след полунощ.

Звучи ви познато? Знаем, че искате да заспите по-бързо, но най-добрият начин да направите това е да отделите малко време за себе си и да установите някои навици във вашите часове на събуждане и сънуване.

Разбира се, понякога се нуждаете от почивна вечер, без да гоните графици, да се позабавлявате или просто да се отпуснете. Но това не означава, че не можете да се придържате към основната структура на ежедневието си.

Сега очертайте собствената си вечер. Да, има много променливи – капризен съпруг, плачещи деца, счупен климатик, чинии за миене, които могат да ви изнервят и да ви попречат да си легнете навреме. Но колкото повече се придържате към навиците си, когато тези фактори не ви влияят, толкова по-добре ще се чувствате.

Ето три полезни навика за пълноценна почивка и сън:

Разтребете и подредете

Отделете няколко минути за почистване, независимо дали става дума за вашата стая, бюро или зареждане на съдомиялна машина. Организираното пространство ви отвежда в по-добро пространство в ума ви, за да поддържате организирано и времето си.

Вземете си вана

Доуди Смит, авторката на „101 далматинци“, казва следната мъдрост: „Благородните дела и горещите бани са най-добрите лекове за тъга“. И няма как да не се съгласим! Ваната ще помогне за болки в мускулите, ще изчисти замърсяванията от деня и ще ви помогне да детоксикирате тялото и ума си. Нямате вана? Напълнете голяма купа с топла вода и няколко супени лъжици ароматни соли, за да се насладите на топло изживяване за краката, достойно за спа.

Затъмнете

Изследванията отново и отново показват, че спим най-добре в пълна тъмнина, така че уверете се, че леглото ви е далеч от прозорците, ако е възможно, или потърсете затъмняващи щори. Ако сте неспокойни, опитайте да използвате приложение с бял шум, за да се отпуснете и да блокирате уличните звуци. Не е нужно да ви разказваме за многото предимства на добрия сън, но проучванията показват, че рутинното поведение преди сън, а не само времето, през което спите (7 часа и 6 минути е магическото число за оптимално време за сън), допринасят значително за емоционалното и цялостното ви здраве. Липсата на сън е свързана с инсулт, инфаркт и депресия.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 133
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това