ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Според спецове от Експерт Хоум Типс измиването на дъската за рязане само със сапун и вода е недостатъчно за предпазване от хранителни патогени и дори водещите брандове почистващи препарати са безсилни срещу тях. Това важи в най-голяма степен, ако дъската е била използвана за рязане на сурово месо, в което се спотайват опасни причинители на хранителни отравяния като ешерихия коли и салмонела.
Експертите са на мнение, че най-ефикасният начин за унищожаване на хранителните патогени е почистването на кухненското пособие с белина. Според "Рийдърс дайджест" друг вариант е дъската да се търка с паста, приготвена от сода, сол и вода.
В САЩ медицинските разходи за болести, причинени от хранителни патогени, възлизат на суми между 9,3 милиарда и 12,9 милиарда долара годишно.