Полипи на дебелото черво невинаги са рак

Докторе

Полипи на дебелото черво невинаги са рак

128322
на 05.11.2012
Полипи на дебелото черво невинаги са рак

Апарат показва наследствена опасност от туморни заболявания

Последвайте ни в Google News Showcase

Какво представляват полипите на дебелото черво? Наистина ли имат връзка с рака? Какви изследвания трябва да направя?

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Митко Попов, София

Полипите са вид образувания върху лигавицата на дебелото черво. Често напомнят за грахово зърно, закрепено с краче за лигавицата. Големината им варира от 2 мм до 5 см. Първоначално се развиват без никакви оплаквания. Когато нараснат, се проявяват кървене при дефекация и промяна в честотата на изхожданията. Например може да се редуват диария и запек без ясна причина за това. Обикновено полипите са доброкачествени, но при определени условия се променят. Клетките им започват да се делят безконтролно и постепенно се превръщат в ракова формация. За да се предотврати подобно израждане, още при установяване на образуванията трябва да се прецени рискът от карцином на дебелото черво. За целта се прави изследване, известно като колоноскопия. При нея в дебелото черво се въвежда тръба, снабдена с камера. С тази апаратура се оглеждат чревните стени и се взема парченце тъкан, за да се определи видът на образуванието. С голяма диагностична стойност е т.нар. виртуално 3D изследване, с помощта на което се преценява състоянието на дебелото черво. Това е най-модерният метод, който позволява чрез триизмерен образ да се направи прецизен оглед. Апаратът обработва и трансформира над 1000 картини. С него се откриват най-ранните, почти незабележими болестни изменения.  Засега тази диагностика се прилага само в 3 болници у нас. Малките полипи се премахват още при колоноскопията. Когато се открият по-големи по размер образувания, се предприема хирургичното им изрязване. За съжаление те показват склонност към рецидиви. Така че и след операцията трябва да се контролира състоянието на дебелото черво. Лекуващият лекар ще ви посъветва през какви интервали от време да си правите профилактични изследвания. Може да ви препоръча и изследване с помощта на ново поколение техника, наречена секвенатор. Апаратът е предназначен за генетичен анализ и най-точно показва дали по наследство пациентът е застрашен да развие някакъв вид онкологично заболяване. С подобна система разполагат само четири други държави в Европа – Великобритания, Холандия, Швейцария и Германия. Нашата страна е петата в Европейския съюз, която ще ползва секвенатор.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК