Политици, говорете на български!

КУЛТУРА

Политици, говорете на български!

9309
на 24.05.2013
Политици, говорете на български!

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението, не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност..." , казва френският лингвист проф. Роже Бернар.

препоръчано

Как да стане това като най-висшите институции в държавата не владеят родния си език...Езиковите стратегии и речевото поведение на политиците в хода на предизборната кампания надхвърлиха доброто общуване, наблюдавахме незачитане на словото и неумение да се изслушва събеседникът, което остави усещането, че всички политици говорят с тона на агресията и обидата... 

Ето мнение на един от изявените защитници на родния език - Владислав Миланов, преподавател по езикова култура в СУ "Св. Климент Охридски": 

Кризата в политическото говорене се задълбочава и тази кампания го показа категорично.  Реално нямаше предизборно говорене по същество, нямаше противопоставяне на мнения, диалогът като че ли се изгуби в едно всеобщо говорене, заключи лингвистът. По информация на Миланов 88% от запитаните студенти от целия Софийски университет са показали, че не одобряват предизборните слова на българските политици.

"Всички политици станаха участници в една ситуация, в която предизвикваха политическо напрежение. Те трябва да си дадат ясна сметка, че участваха в една кампания, в която езикът на агресията и некоректният тон бяха водещи", категоричен е Миланов.

Езикът е динамична, жива система, именно от това богатство трябва да се възползват политиците, препоръча Миланов. Езикът ни е толкова богат, че стига човек да поиска може да изрази всяка една емоция, ето това отказват да разберат политиците, те смесват езиковите регистри и отказват да се съобразят със ситуациите и събеседниците, с които говорят", добави езиковедът.


Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК