ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА: Стойчо Стойчев посочи кой ще е новият премиер: Не може Пеевски да им е виновен за всичко

Акценти

ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА: Стойчо Стойчев посочи кой ще е новият премиер: Не може Пеевски да им е виновен за всичко

368432
преди 9 часа
ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА: Стойчо Стойчев посочи кой ще е новият премиер: Не може Пеевски да им е виновен за всичко
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът ще бъде равноприближен, еднакво приемлив, неполитическо лице. Обикновено това са университетски преподаватели над 65-годишна възраст, които да нямат претенции тепърва да правят политическа кариера. Това каза в студиото на "Здравей, България" политологът доц. Стойчо Стойчев.

препоръчано

Той смята, че предизборната кампания върви доста добронамерено и отбеляза, че е много трудно да се състави прогноза за следващия парламент във вариант без ГЕРБ или ПП. Според него тези партии ще са ядрото на бъдещото парламентарно мнозинство. 

"Това издава желание от ПП и ГЕРБ да направят опит да съставят правителство. Мисля, че е тактика да се мобилизират твърди ядра, а не реално намерение. Дори да има подкрепа от движението на Пеевски за един кабинет, тя няма да бъде формализирана. Не се знае дали ПП ще се възстанови след "сглобката", мнозина от техните избиратели биха предпочели да останат в опозиция, отколкото да се коалират отново с ГЕРБ. По-важният въпрос е кой ще бъде трети и четвърти, защото не са много партиите, които да са приемливи партньори за първите две формации", коментира политологът.

Според Стойчев БСП и "Възраждане" няма да влязат в коалиционен формат с ГЕРБ и ПП. Под въпрос остава съгласието на ИТН. "Величие" и МЕЧ на този етап са "под чертата".

Възможните конфигурации са трипартийна или четирипартийна коалиция. 

Политологът обаче е категоричен - ако няма правителство, изборът на главен прокурор ще бъде "оставен тотално без политически контрол". "Даваме си сметка, че ако няма кабинет в следващия парламент, ВСС без никаква санкция ще си избере главен прокурор, какъвто си иска", заяви той.

В края на разговора доц. Стойчев отбеляза: "Когато един човек стане обяснение на абсолютно  всичко в държавата, тогава обикновено обясненията са някъде другаде. В  момента всичко обясняваме с Пеевски - каквото и да се случи, той е виновен, той е "внедрил някой", той е "прихванал някого". Даваме си сметка, че държавата не не може да се управлява еднолично от един човек. Така че малко се преувеличава влиянието на "невидимата ръка" на господин Пеевски".

Според Стойчо Стойчев на тези избори ще има много ниска избирателна активност: "Ако гледаме исторически нещата, партии, които печелят мнозинство и правят правителство, се появяват веднъж на 8-10 години. Така че ще дойде време на нова обществена енергия, но не вярвам президентът да направи партия за тези избори, той ще изчака нови по-изгодни моменти. Но и неговият рейтинг значително намаля".

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 21 октомври - Овните да не обещават заем на роднини, неприятели вредят на Козирозите с интриги и клевети
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов с ОЩЕ ОТГОВОРИ на въпроса защо трябва да се гласува: Вече е ясно, че нито Денков, нито Василев и Петков стават за премиери и министри (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 114
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК