Политологът доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Липсата на кандидат-президент на ГЕРБ е драматургия! Политическият проект Петков-Василев тества за пропрезидентска партия

ЧАС ПИК

Политологът доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Липсата на кандидат-президент на ГЕРБ е драматургия! Политическият проект Петков-Василев тества за пропрезидентска партия

225997
на 14.09.2021
Политологът доц. Антоний Гълъбов пред ПИК: Липсата на кандидат-президент на ГЕРБ е драматургия! Политическият проект Петков-Василев тества за пропрезидентска партия

Поредният парламент отиде в небитието на българската история и с това записа втория рекорд след най-кратко живялото 45-то НС. Партиите на протеста и на промяната, както те сами се назоваха, не можаха да се разберат кой е по-по-най демократичен и независим. 

препоръчано

България тръгва на поредни избори с предизвестен край. Този път заедно с тях ще бъде президентският вот. Времето напредва, но нито една политическа сила не издига свой кандидат. Дори Румен Радев все още не е излъчен нито от БСП, нито от някоя друга партия.

Потърсихме политолога доц. Антоний Гълъбов за анализ на заплетената политическа ситуация.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- И този парламент приключи живота си. Каква е равносметката ви за него, доц. Гълъбов?

- От самото начало беше ясно, че никой няма намерение да създава мнозинство и правителство. В 45-то НС приоритет беше да се направят промени в Изборния кодекс. В 46-то НС - да се направи актуализацията на бюджета, за да се използват тези пари до края на годината. 

- С това ли ще запомните тези два парламента?

- По-добре е те да не бъдат помнени. 

В началото бяхме свидетели на безсмислени изслушвания на министри, които не доведоха до никакъв резултат. И не е вярно, че нямаше мнозинства. Имаше - в 45-то то беше за промените в Изборния кодекс. В 46-то НС - за актуализацията на бюджета. 

- Защо тогава тези мнозинства не формираха кабинет - от неумение или от страх?

- От страх по-скоро. И от отказ за носене на отговорност. 

- Как си обяснявате тази политика на "всеки срещу всеки", която започна в 45-то НС и достигна своя пик в 46-ия парламент?

- Става дума за тежка корпоративна война и корпоративни интереси на различни групировки. Няма идеологически различия. 

- И докога ще е така? След предстоящите избори положението явно ще бъде същото. Поне засега не се вижда парламент с друго партийно представителство.

- Няма скоро да свърши. Поне докато не бъдат задоволени различните корпоративни интереси. 

След изборите ще имаме някакво управление, за да мине зимата. И през пролетта пак ще ходим на избори. 

- През ноември ще имаме и президентски избори. Досега имаме само един кандидат - Румен Радев. Но той обяви сам, че ще се кандидатира. А никой не го издига. Защо БСП официално не излъчва кандидатурата му? 

- На Радев това не му е достатъчно - да е кандидатура на БСП. Той търси по-широка подкрепа. Защото гласовете на БСП няма да го доведат до втория мандат. Затова той се надява да получи подкрепа от ИТН и "Демократична България". 

- Ами политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев, за който всички говорим, а той все още е "нероден Петко"?

- Той и такъв ще си остане. Този политически мираж всъщност е тестване за пропрезидентска партия, около която да се сглоби мнозинство. Нищо повече. 

- ГЕРБ защо не обявява свой кандидат?

- Аз мисля, че това е тактическо решение. Опасяват се от едно извеждане на фигура по-рано, за да не бъде подложена на атаки.

Изчакването не е липса на кандидати. Тезата на Борисов за обща кандидатура на демократичната общност би могла да стане интересна.

- Колко интересна би могла да бъде тази идея? Дали накрая няма да се получи пак ситуацията "Цецка Цачева"? 

- Самата представа за демократична общност е, че Радев трябва да бъде спрян. 

- С кандидатура тип "Цачева"? Появиха се коментари дали пък няма политическо съгласие, за да се осигури втори мандат на Радев?! 

- Липсата на кандидатура на ГЕРБ все още е драматургия да се увеличи очакването на бъдещия претендент.

Има време, не е късно. ГЕРБ ще разчитат на изявена фигура.

- Ако това е Петър Стоянов, победата на Радев не е ли сигурна, защото вече е лице от миналото? 

- Има определен риск, да.

- Как приемате избори 2 в 1?

- Няма добър вариант. Двете кампании ще се смесят. Едната със сигурност ще удари другата, така че тя да попадне в зависимост.

Технолозите на Радев ще направят всичко възможно да изведат на преден план като по-важна президентската кампания. Макар че за хората много по-голямо значение има парламентарният вот. 

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това