Поли Карастоянова: Търси се ген. Мутафчийски на българската икономика

Икономика

Поли Карастоянова: Търси се ген. Мутафчийски на българската икономика

18207
на 13.04.2020
Поли Карастоянова: Търси се ген. Мутафчийски на българската икономика
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Ние от Националния борд по туризъм подготвихме пакет от антикризисни мерки, в които изтъкваме два ключови аспекта, с които туризмът трябва да бъде подкрепен. Това заяви пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм Поли Карастоянова.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"Нашето предложение към министър-председателя, министъра на външните работи, на транспорта и туризма е комплексно. Първият за нас ключов, глобален пазар е пазарът на Руската федерация и нашето предложение е да отпаднат визите за руските граждани за България.  Политическите съображения от преди COVID-19 вече са различни. Европа насърчава правителствата да подкрепят националните си сектори", заяви тя. 

"Втората мярка - това е авиацията. Туризмът и авиацията бяха най-засегнатите сектори, покосени от пандемията.Затова подкрепата на чартърните българските авиокомпании, на "България Ер" е важна повече от всичко друго. Тази подкрепа ще осигури до максимална степен въздушния трафик към България. Една от възможностите е преразглеждане на летищните такси. Разбира се, министърът на транспорта, трябва да следи тези процеси. Има възможност за субсидиране на туроператори, които включват минимум 7 дни почивка с чартърен самолет. Така че, говорим за комплексни мерки. Не на последно място - социалната дистанция ще бъде валидна и след отшумяването на пандемията. Сега действащото законодателство предполага 50% свободна плажна зона и 50% зона на концесионерите. Тази година може да се помисли за това концесионерите да ползват по-голям процент в замяна на което да осигурят двойно по-голямо разстояние между чадърите", отбеляза Карастоянова.

Тя изтъкна и необходимостта от продължаване на развитието на сътрудничеството с турския пазар, с който имаме традиционно добри отношения. 

"Не на последно място трябва да споменем и комуникацията на България в този момент. Имаме привилегията да бъдем в страна, която е забележителна по начина, по който се справя с кризата с COVID-19. Ние имаме 32 смъртни случая от началото на пандемията, толкова души си отиват само за час в Италия и Испания. Този факт следва да бъде комуникиран правилно. След като премине пикът, трябва да управляваме икономическите последици от COVID-19", коментира Карастоянова.

Тя отбеляза, че министър-председателят следва да бъде информиран за това. "Той често говори за това да не бъде "счупена икономиката". В тази стилистика ще си позволя да заявя: Нека не допуснем да бъде счупено "златното яйце" на българската икономика. Туризмът иска управление, иска партньорство. Търси се ген. Мутафчийски на българската икономика. Туризмът има нужда от правителствено, управленско, държавническо мислене. Убедени сме, че премиерът и неговият екип са на висотата на нашите предложения. В рамките на тристранния съвет днес е постигнат консенсус от всички участници по отношение на предложението ни за руските визи - за това те да отпаднат или тяхната цена да бъде  редуцирана от 60 на 10 евро. Но и процедурата по получаване на туристическа виза на границата е вещо много важно за нас", заяви Поли Карастоянова. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК