ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Почти половината от хотелите и ресторантите в Швейцария са застрашени от фалит до края на март, ако не им бъде предоставена държавна помощ, за да се справят с последствията от ограничителните мерки за овладяване на пандемията, предупреди браншовата организация, цитирана от БТА.
Швейцарското правителство най-вероятно ще продължи тази седмица разпоредбата за затваряне на барове, ресторанти и развлекателни центрове в страната с надеждата да спадне броят на случаите на COVID-19 и на смъртните случаи.
Първоначално ограниченията трябваше да бъдат отменени на 22 януари. До края на март обаче половината от всички хотели и ресторанти ще фалират, ако не получат още сега финансови обезщетения, предупреждава в комюнике федерацията на хотелиерите и ресторантьорите ГастроСюис (GastroSuisse).
Организацията е анкетирала около 4000 собственици на хотели и ресторанти, 98% от които вече имат спешна нужда от финансова помощ. Дори самото съществуване на много от тях е застрашено, ако не получат пари още сега, изтъква председателят на федерацията Казимир Плацер, цитиран в комюникето.
"Преди кризата над 80% от заведенията имаха добри, даже много добри ликвидности. Само за месец 80 процента се озоваха в много тежко положение", отбелязва ГастроСюис.