Вход
София
Времето в София 10 o C

Полша започна да купува втечнен газ от САЩ

Полша започна да купува втечнен газ от САЩ

на 31.05.2017
9615
4
Полша започна да купува втечнен газ от САЩ
Автор: ПИК
31.05.2017
4
9615

Втечненият шистов газ от САЩ продължава да настъпва на енергийния пазар на Европа. След като завоюва сериозни клиенти в Южна Европа, сега и страна от северната част на континента - Полша, започна да купува щатския газ, съобщи LNG World news.

Първият танкер с втечнен природен газ от САЩ пристигна в Китай

Първият танкер с втечнен природен газ от САЩ пристигна в Китай

Американската корпорация „Шел” достави първия...

на 24.08.2016

Договорът за доставка на шистов газ в Полша е сключен през април тази година. Това е първата доставка на американски газ за страна от Източна Европа, където „Газпром” държи 80% от пазара. Както е известно, Варшава обяви, че се отказва от руския природен газ през 2022 година, когато изтича и договорът с „Газпром”.

Цената на доставките от САЩ вече е конкурентна на руската цена. През последните 12 месеца, според  данните на американското Министерство на енергетиката е 120-130 долара за 1000 м3, докато цената на „Газпром” за 2017 година е 170 долара за същото количество.

При това американски компании са готови да построят терминали за разтоварване на корабите с втечнен газ, ако има сключен дългосрочен договор за доставка със съответната страна.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33288
архив

Виждайки падаща звезда, водопроводчикът Грую не можа да формулира ясно желанието си, поради което получи петлитрова руса бутилка ракия с големи гърди…

x
САМО В ПИК TV: Моделка на Божков роди тайно от софийски топ ерген
x
Социолози определиха идеалната възраст за щастлив брак
x