Полша отказала да даде на Германия заподозрения за взривяването на "Северен поток"

Европа

Полша отказала да даде на Германия заподозрения за взривяването на "Северен поток"

84741
на 20.08.2024
Полша отказала да даде на Германия заподозрения за взривяването на Северен поток
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Полските власти са отклонили искането на германските правоприлагащи органи да арестуват украинския водолаз, заподозрян във взривяването на газопроводите „Северен поток“. Варшава, която отдавна призовава западните партньори да се отърват от зависимостта си от "Газпром", не вижда нищо лошо в използването на сила за преодоляване на тази зависимост, пише The Wall Street Journal ("Уолстрийт джърнъл").

препоръчано

Историята със заповедта за арест се превърна в продължение на дългогодишната конфронтация между Полша и Германия по въпроса за вноса на руски газ. Полската държавна компания PGNiG подписа договор за закупуване на американски втечнен газ още през 2018 г. На следващата година Варшава обяви, че няма да поднови договора си, който изтече през 2022 г. Междувременно германското правителство под ръководството на Ангела Меркел продължи да подкрепя изграждането на "Северен поток 2", въпреки че САЩ, Полша и редица други европейски страни призоваха за изоставянето му. "Това само ще увеличи енергийната зависимост от Русия и ще лиши Украйна от част от транзитните й плащания", посочиха те.

Полският премиер Доналд Туск коментира в подобен дух, без излишни думи, миналата събота. Обръщайки се към „инициаторите и покровителите“ на изграждането на газопроводите, той написа в X:
"Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да млъкнете."

През юни германските власти изпратиха искане до Полша за задържане на заподозрян за атентата над "Северен поток". Според тях той е бил сред група украински експерти по експлозиви, които са наели яхта в Полша, представяйки се за туристи, за да стигнат до тръбопроводите и да ги саботират.

Въпреки че германската и полската полиция работят в тясно сътрудничество, Варшава не изпълнява заповедта за арест. Първоначално прокуратурата се позова на грешка в германското искане (Берлин отрече), след което уведомява германските си колеги, че случаят първо ще бъде разгледан от службата за вътрешна сигурност ABW. Германските власти решили да отидат „на самия връх“, са разкрили пред WSJ хора, запознати с казуса.

На 2 юли група министри, водени от канцлера Олаф Шолц, пристигнаха във Варшава за редовна среща с полското правителство. На срещата, твърди запознат с дискусията, германците са поискали от полските си колеги да осигурят изпълнението на заповедта за арест. Поляците отказали.

Нещо повече, високопоставен полски служител насаме казал на немски колега, че всеки, който може да е играл роля в унищожаването на петролопроводите, трябвало "да бъде награден с медал, вместо да бъде арестуван".

Заподозреният е напуснал Полша за Украйна с кола на 6 юли, твърдят източници на WSJ. Най-вероятно всички останали възможни участници в операцията, които фигурират в германското разследване, също са в Украйна.

В края на миналата седмица полските прокурори изпратиха писмо до Германия, в което се казва, че заподозреният е напуснал страната и се иска разяснение дали германските следователи все още се интересуват от него и дали полските власти трябва да претърсят дома му близо до Варшава. Според човек, запознат с въпроса, Германия е възприела писмото като „допълнителна обида към вече нанесената обида“.

Изявлението на Туск в събота шокира германските политици от различни партии, но те решиха да не реагират или ескалират конфликта в ситуация, в която съюзниците от НАТО трябва да покажат единство в подкрепата си на Украйна срещу руската агресия, казват източници на WSJ.

Високопоставен германски министър коментирал пред вестника: "Нашият общ враг е Путин и всички ние не бива да забравяме това."

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК