Помните ли трагедията в Беслан? Част от оцелелите ученички се върнаха към кошмара 13 години по-късно

СВЕТЪТ ДНЕС

Помните ли трагедията в Беслан? Част от оцелелите ученички се върнаха към кошмара 13 години по-късно

31098
на 15.01.2017
Помните ли трагедията в Беслан? Част от оцелелите ученички се върнаха към кошмара 13 години по-късно
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На 1 септември 2004 г. при терористичния акт в училището в Беслан загинаха 333 души, като 186 от тях бяха деца.
Години по-късно руската фотографка Алиса Гокоева издири порасналите оцелели момичета, като помоли ги да застанат пред нейния обектив и да напишат кратко съчинение на тема „Защо съм длъжна да живея”.

Фотографката споделя пред Би Ти Ви, че се запознала с младите жени по време на друг свой проект, с който помагала на една от оцелелите. „Това момиче 11 г. се бори за живота си, за здравето си, остана инвалид, но нито тя, нито родителите й се предадоха”, казва Алиса.

За самата фотографка споменът също е силен. „В паметта на много хора, които живеят в Осетия, този ден се е запечатал завинаги. Аз току-що бях завършила училище и се асоциирах с децата, които бяха в спортната зала в Беслан, защото аз също бях дете”.

Днес оцелелите не забравят ужаса, но, оказва се, успяват да намерят начин да живеят в настоящето. Поне това се разбира от съчиненията, които те са написали: „Да живееш, това вече е щастие. Тези, които са си отишли, не са съученици, а ангели”.

Алиса разказва за момиче, останало без око, което е един от най-позитивните хора, които познава. „Тя ми каза следното: Ако си жив и можеш да виждаш, чуваш, да говориш и да ходиш, това е щастието. Това ти го казва едно красиво 20-годишно момиче без едно око и ти го казва съвсем искрено”.

препоръчано

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК