Помощ, бият Прокопиев!

Темида

Помощ, бият Прокопиев!

170693
на 02.04.2020
Помощ, бият Прокопиев!

Ако искате малко да се разведрите насред тревожното време, прочете статията „Запор по време на пандемия“ в изданието „Дневник“.

препоръчано

Статията си има двама автори – Галя и Иво Прокопиеви. Тоест, това е една семейна статия, плод на усърден надомен труд, с което става особено ценна. Рядък е този жанр в публицистиката – еднофамилния, записките от кухнята.

Препоръчвам ви я горещо, ще се посмеете, ще се позабавлявате.

Макар че първоначално пуснах и сълза – когато разбрах, че е запорирана единствената банкова сметка на Галя Прокопиева.

Не защото е запорирана, а защото се оказва, че жената си имала само една банкова сметка, в която превеждали скромната й заплата от „Икономедиа“. Ето това вече е разтърсващо.

Една сметка…Една заплатка...Съпругата на милиардера Прокопиев…

Той бе само на 26 години, когато Иван Костов го дари с „Винпром Дамяница“.

Две години по-късно подаръкът бе още по-голям и по-лъскав. Прокопиев и компания приватизираха „Каолин“ АД, монополиста в България за каолинова суровина и кварцов пясък за строителство и най-голямото предприятие от бранша на Балканите.

И двете сделки станаха чрез прочутите работническо-мениджърски дружества – ключов елемент от криминалната приватизация на прехода, извършена от Костов.

Прокопиев придоби гиганта „Каолин“ АД за смешните 6,4 млн. лева, от които 10% се плащат реално, а останалите 90% - с компенсационни бонове. Впоследствие РМД-то е изкупено изцяло от фирмата на Прокопиев „Алфа финанс“ чрез увеличение на капитала и с благословията на Агенцията за приватизация.

За най-големия винзавод у нас „Дамяница“ сумата от 300 000 долара се вижда твърде висока на групичката приватизатори и те плащат реално $60 000, при положение че в складовете има продукция от 2,4 млн. бутилки на стойност 4 млн. долара.

60 000 долара за най-големия винзавод в България със складова наличност от 4 милиона долара…

Добре е, не ли?

А после…После продава 33% от държавния дял в електроразпределителя EVN, но така го продава, че нанася щети на държавата в размер на 28 милиона долара – според обвинителния акт на прокуратурата.

28 милиона са само щетите за държавата. Правете си сметка неговата печалба колко е.

Следват зелените паркове, а напоследък и далаверата с електро такситата - "спарксовете". 

Но сега жена му - само с една банкова сметка, клетата. При това запорирана вече от злодея Цацаров.

А, запорирали и скромната им седемметрова рибарска лодка, която не била никаква „баровска яхта“.

И няколко бизнес сгради – например огромния билдинг на Нова телевизия до летището. И някакви си там имения, акции, сметки. Пълна простотия. Как тъй посягат на сиромасите.

В статията прочетох и че информацията за коварните запори излязла първо в ПИК – "работната медия" на бившия главен прокурор.

ПИК е виновен, разбира се.

Че не спира от години да разравя бакиите на този наглец.

Който е дотолкова нагъл, че пак се пише жертва на политическа репресия на властта.

Вместо да им целува обувките, че не е в пандиза.

Ей това е най-капиталната му мерзост – да се изкарва дисидент, опозиционно мислещ издател, преследван заради невероятните разследвания на подопечните му медии, иконите на свободното слово.

А само преди месец същият този тип публично се прегръщаше с министър-председателя, който му дойде на крака на ведомствената сбирка в „Шератон“. Заедно с половината правителство.

И идва всяка година.

Същият този тип, според официалните признания на Бойко Борисов, е кадрувал в първия кабинет на ГЕРБ и е посочил министъра на финансите Дянков и министъра на икономиката Трайчо Трайков.

На практика един частник е командвал най-ключовите бизнес ресори в държавата в продължение на четири години, вероятно в ущърб на конкурентите му.

Като междувременно е посочил и кого ГЕРБ да номинира за президент – търговския му партньор, семеен приятел и комшия Росен Плевнелиев.

Тоест, имал си е и персонален президент.

Служителите на същия този тип – Лора Филева и Росен Босев, са съответно дъщеря и зет на всевластната съветничка на Борисов - Румяна Бъчварова, шеф на кабинета на премиера, вицепремиер, шеф на МВР, посланик и т.н. Не мога да се сетя всичките й длъжности.

Същият този тип се фука наляво и надясно, че разполага със собствен директор на Международния валутен фонд – Кристалина Георгиева. Че си влиза и излиза от американското посолство като у дома в хола. Че фондация „Америка за България“ финансира медиите му с милиони, само да щракне с пръсти.

И на целия този фон постоянно реве, че е репресиран дисидент, жертва на държавната машина.

Цацаров го мачкал…

Да де, ама запорите не ги налага Цацаров, а съдът. Съдът на приятеля му Лозан Панов. И съдът ли го мачка, нали съдиите бяха от "добрите"?

По тази тема се мълчи.

Впрочем Цацаров има да изкупва тежък грях – седем години се въздържаше да го арестува и да му отнеме международния паспорт при всичките тежки обвинителни актове за пране на пари, укриване на данъци, ощетяване на бюджета.

С подобни, че и с по-леки обвинения следствените нарове от месеци търкат семейство Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков.

Прокопиев обаче не го закачат, щото бил „независим издател“. Ползва медиите като жив щит, като индулгенция за безобразията си.

И в същото време непрестанно удря тъпана – „Помощ, бият Паниковски!“

Е, как да не ти стане забавно, как да не се посмееш с глас, след като преди това си пуснал сълза.

 

Сподели:
Бомба x
ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве ГОЛЯМ ДЕН: Един от най-обичаните празници е днес - на Атанасовден черпят 8 любими имена и се прави специален обред за здраве
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това