ПОМПЯТ МУСКУЛИ: Тандемът Василев-Спецов готов да плаща на доносници, пропели за укрити доходи

Епицентър

ПОМПЯТ МУСКУЛИ: Тандемът Василев-Спецов готов да плаща на доносници, пропели за укрити доходи

40873
на 26.09.2023
ПОМПЯТ МУСКУЛИ: Тандемът Василев-Спецов готов да плаща на доносници, пропели за укрити доходи
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Тандемът Асен Василев-Румен Спецов е готов да плаща на доносници, пропели за укрити доходи. Данъчните са готови да дават парична награда на всеки, който им подаде информация за укрити доходи, имущество, печалби и недекларирани сделки. Възнаграждението за „информатора“ на НАП ще е 10% от събраните приходи за бюджета в резултат на споделените данни.

препоръчано

Това е заложено в проектозакона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/. Парите ще се превеждат по банковата сметка на лицето, носител на ценната информация. Такъв модел вече се прилага в много държави, като най-цялостна уредба в тази област имат САЩ и Великобритания, пише в мотивите към законопроекта. Целта на такъв тип законодателство е да бъдат допълнително мотивирани лицата, които разполагат с информация за укрити или недекларирани доходи или други незаконосъобразни дейности, да уведомят компетентните органи и да предоставят доказателства. Държавата пък така ще попълни бюджета с приходи, за които не е и подозирала. 

Укриването и избягването на плащането на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, включително и на държавите членки на Европейския съюз. Този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива и следва да се използват всички позволени от закона средства, за да се обезпечи събирането им, се казва още в мотивите към проекта. Той е качен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на финансите днес и ще е отворен за дискусия един месец. 

За да могат гражданите да получат възнаграждение за сигнала си, подадената информация трябва да отговаря на определени условия – най-малкото тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите. По този начин се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага, смятат вносителите. Има и още едно ограничение, за да се получи финансовия стимул – сумата, събрана от данъчните в резултат на подадената информация, да е не по-малка от 3000 лева. Така би трябвало да се реши проблемът с доносите на недоброжелатели. 

Хората, които злоупотребяват именно с доноси, пък са заплашени от глоба. Тя е между 500 и 1000 лева и се прилага за лица, които три пъти са „натопявали“ без доказателства и основания някой друг.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК