BG EN

Поне 70 лв. ни излиза празничната трапеза

Животът днес

Поне 70 лв. ни излиза празничната трапеза

3174
на 26.04.2021
Поне 70 лв. ни излиза празничната трапеза
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

По минимум 70 лв. струва празничната трапеза за Великден за четиричленно семейство, пресмята“Монитор“. Половината от сумата ще отиде за традиционното агнешко, около една пета за продукти за домашен козунак, остатъкът от парите пък ще отделим за кора с яйца, салата, вино и други сладкиши за децата.

препоръчано

Седмица преди Възкресение Христово големите вериги влизат в битка за привличането на повече клиенти с примамливи цени на най-търсените продукти.

Обикновено менюто за Великден следва традицията да има зелена салата с варени яйца, агнешко месо за основно, а за десерт остава благоуханният козунак, било то домашен, или купешки. Така, за да напълним пазарската си количка с най-необходимите за трапезата продукти, ще трябва да броим около седем десетачки.

Справка в брошурите на големите търговски вериги у нас сочи, че кората с 30 яйца за размер M ще ни струва 4,99 лв., или 0,16 лв. за брой. По-скъпите предложения за кокошия продукт, които достигат до 0,44 лв./бр., са обогатени с вещества като селен или Омега 3.

Производители алармираха, че потребителите трябва да се запознаят внимателно с печатите върху яйцата, за да избегнат закупуването на застояла продукция от Полша. Те подчертаха, че рискът от подобни измами е голям, тъй като около празника у нас се консумират близо 30 млн. яйца, а Великден в бившата соц страна е месец преди нашия и там вероятно има много останала продукция в складовете.

Салатата от марули и лук ще ни излезе малко над левче в зависимост от магазина, където сме пазарували. В различните обекти цените варират от 0,59 до 0,79 лв./бр., а за стрък зелен лук ще доплатим 0,50 лв.

Основният ни харч за празника остава агнешкото, което трябва да бъде поне два килограма. Впечатление прави, че агнешката задна четвъртина във всички обекти е с 2 лв. по-скъпа от предната.

Те се търгуват на цени от 13,99 лв. – 14,49 лв./кг (предна четвърт) и 15,99 лв. - 16,49 лв./кг (задна четвърт). На места обаче агнешкото месо вече стигна 19 лв., сочат данни на Асоциацията за защита на потребителите. В момента за килограм живо тегло агнешкото върви между 6 и 8 лева, което е с 15% повече в сравнение с миналата година.

“В магазините масово повишават цените преди празника - те скачат двойно от фермата до обектите“, коментира председателят на Асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов. За спекула пък може да се приема цена, по-висока от 15 лв. за килограм. За да се избегне възможността да бъдем измамени, производители съветват да пазаруваме директно от фермите, където и цените са далеч по-ниски от тези в търговските обекти.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 61
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК