Вход
София
Времето в София 18 o C

Поправка "Ай Тауър" в ЗУТ облагоделствала небостъргача на Васил Божков

Поправка "Ай Тауър" в ЗУТ облагоделствала небостъргача на Васил Божков

на 01.06.2020
47899
0
Поправка "Ай Тауър" в ЗУТ облагоделствала небостъргача на Васил Божков
Автор: ПИК
01.06.2020
0
47899

Поправката в Закона за устройство на територията (ЗУТ) е направена в полза на небостъргача ITower, който се свързва с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, научи ПИК. Срещу небостъргача скачат отдавна живеещите в района на Солни пазар в центъра на София. Те нарекоха сградата "Годзилата". 

Според текстове срокът за действие на разрешението за строеж при сгради, втора категория, каквито са небостъргачът ITower се удължава на 10 години от започването на строителството. Текстовете засягат всички заварени случаи.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков стои зад строителството на небостъргача ITower. Формално собственик е италианска компания.

Според архитекти и юристи разрешителното за строеж е с изтекъл срок и е подновено след неговото изтичане. Документът за строеж на 113 метровата кула "Ай Тауър" е от 28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г., когато е изтекло разрешителното на ITower. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов.

От документите става ясно, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от главния архитект на София. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г., е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж.

Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

Граждански сдружения сезираха миналата година бившия омбудсман Мая Манолова с искане да се заеме с нередности при строежа на т. нар. "Годзилата" най-високата сграда в историческия център на София. Бившите вече общински съветници Никола Вапцаров и Войслав Тодоров, които се присъединиха към сдружението на Манолова се заканиха миналата година, че ще разнищят случая с небостъргача "Ай Тауър": "Обещавам, че ще алармирам "Обединена София" и "Спаси София", и омбудсмана Мая Манолова за този казус, и ще го разгледаме с останалите членове на комитета. Но мога да направя и следното заключение. Ако всеки български гражданин скочи и се запъне само за проблемите, които са му под носа, то ще живеем в Швейцария на Балканите гарантирано. Проблемът е, че не се захващаме с нещата, които даже са ни под носа. "Ще се опитам да направя нещо по въпроса", написа в дискусия във Фейсбук Никола Вапцаров.

Другият общинар Войслав Тодоров пък заяви в предаването ЕвроДикоФ по Евроком, че ще проучи случая.

Мая Манолова, Никола Вапцаров и Войслав Тодоров млъкнаха по темата по време на изборите за кмет на София, тъй като се предполага, че кампанията на бившия омбудсман е финансирана именно от Васил Божков, коментират хора от нейния екип.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 12903
архив

В светски салон лорд се хвали с благородническия си произход. Един от присъствуващите го прекъсва: - Скоро ще кажете, че вашите деди са били и в Ноевия ковчег. - О, не - по това време те вече са имали собствена яхта.

няма нови новини
Днес: 175
hot
най-четени новини в момента
сега
3608
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Борисов посрещнат с овации в Плевенско: Браво, Бойко, никаква оставка! Премиерът: На кой да се предадем? Само ние работим (ВИДЕО)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес са уязвими половите органи, избягвайте общуването с началници
x