Поредна измама в интернет: Хързулват ни с „чудодеен“ дезинфектор за телефон срещу вируси

Икономика

Поредна измама в интернет: Хързулват ни с „чудодеен“ дезинфектор за телефон срещу вируси

7703
на 28.11.2020
Поредна измама в интернет: Хързулват ни с „чудодеен“ дезинфектор за телефон срещу вируси
Автор:   ПИК

Поредна измама в интернет пространството заради пандемията. Търговци ни пробутват дезинфектор за телефон, за който се твърди, че ни осигурява безопасна от вируси среда. За целта трябва само да се включи към мобилното устройство и по този начин да почистваме клавиатури, бутони в асансьори, прибори за хранене, та дори и маски. Това  Богомил Николов от Асоциация потребители, цитиран от Монитор.  

препоръчано

В обявата се твърди, че дезинфекторът е уникален и осигурява безопасна среда по всяко време и навсякъде. В момента цената е намалена от 67 лв. на 40,20 лв. Според експерти обаче не е ясно колко време трябва да се дезинфекцира, за да има някакъв ефект, както и от какво разстояние да се прави това. Няма и изследване, което да потвърди ефекта от приставката.

„Да не говорим, че това е LED лампа, за която изобщо не е ясно дали излъчва UV лъчи. Зачестяват измамите с обяви на стоки, за които се твърди, че помагат за лечението и профилактиката срещу коронавирус. Свойствата им обаче са спорни. На първо място са хранителните добавки, които непрекъснато ни се пробутват”, коментира Николов.

Така например, в онлайн пространството търговци ни предлагат антибактериални изтривалки за под и дивани с материи, за които се твърди, че не допускат вируси. Нет пространството е наводнено и от UV лампи за дезинфекция.

„С тях обаче много трябва да се внимава, защото дори може да са опасни. Повечето са доста съмнителни. Да не говорим, че след като претендират за дезинфекция, трябва да се регистрират като биоцидни продукти”, каза още Николов. Той уточни, че по регламента се регистрират всички дезинфектанти. Цените са разнообразни.

Друга примамлива обява е машина за водородна вода срещу 300 лева. На нея са приписани едва ли не чудодейни свойства-възвръща младостта и енергичността, намалява нивото на холестерол, усилва мозъчната дейност, възстановява по-бързо след боледуване, намалявала целулита и бръчките.

"Не се лъжете да давате 300 лева. Знаете, че преди време търговци предлагаха онтибактериален душ, за който твърдяха, че помага при коронавирус. Сега рекламата е променена и се предлага под друго наимунование, просто процедурата е тромава и такива хора трудно може да бъдат спрени", каза Николов.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това