ПОТРЕС! Бургаски роми разказват как готвят пеликани: С картофи, с боб, с такива работи
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Защитени видове птици все по-често присъстват в менюто на бургаските роми. В махала в кв. „Горно Езерово“ признават, че щом гладът ги „удари“ си похапват лебеди, а дори и пеликани. Имат си и рецепта, по която го приготвят, съобщават колегите от Бургаска младежка телевизия.
„С картофи, с боб, с такива работи“, обяснява ромка. „Пеликанът се държи с оцет. Слагаш оцета, слагаш чесъна, слагаш солта и това е“, допълва я нейн съсед.
Орнитолози обаче предупреждават, че консумацията на този вид птици е изключително опасна, въпреки, че ромите ги превръщат в истински деликатес.
„Пеликаните, лебедите и другите водолюбиви птици са най-опасните, тъй като са естествените резервоари на птичия грип. Рискът да се заразят е голям, особено когато обработват тези птици“, заяви д-р Петър Янков.


